Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaca Milka e mamă recordistă: a fătat trei viţei

Publicat: 07 iulie 2010 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Un ţăran din comuna suceveană Satu Mare a devenit vedeta satului, după ce una dintre vacile sale, pe nume Milka, a fătat trei viţei.

Click pe poza pentru galerie!

Ilie şi Ileana Colibaba, de 80, respectiv 78 de ani, sunt oameni ai satului şi, de când se ştiu, au muncit în gospodărie şi pe câmp. Nu i-au speriat nici războiul, nici comunismul şi nici perioada post-decembristă. Ştiau că trebuie să muncească, fiindcă numai aşa vor face faţă tuturor vremurilor.

Dacă până la Revoluţie munceau la CAP, imediat după 1989 şi-au luat bucata de pământ şi au început să crească mai multe animale în gospodărie. Aşa se face că acum au nouă vaci de lapte, cu o producţie pe cap de vacă furajată de 16-20 litri pe zi. Laptele este predat la fabrica Rarăul din Câmpulung Moldovenesc.

Dacă până anul trecut aveau parte de doi viţei la o fătare, anul acesta, vaca Milka a fătat tripleţi! Vestea că gospodăria lui moş Colibaba a crescut numeric cu trei viţei a făcut înconjorul satului, aşa că Milka a devenit subiectul principal de discuţie al localnicilor. Ilie Colibaba spune că îşi simte bătrâneţea, dar nu se poate da deoparte de la treburile din gospodărie.

La grajd munceşte toată familia, el cu soţia şi fiul cel mic. „Vaca se numeşte Milka, precum cea de la televizor. Nu m-am aşteptat la aşa ceva de la ea. Vaca are opt ani, iar eu o am de doi, acum a fătat a doua oară. Mi-a făcut aşa o surpriză, de m-am speriat. E o vacă bună, dă cam 15-16 litri de lapte pe zi”. Bătrânul spune că nici atunci când era gestantă nu şi-a dat seama că va avea trei viţei.

 

Cât produc, atât consumă...

Întrebat dacă vaca a fătat greu, Ilie Colobaba a spus că nu a avut nevoie de medic veterinar pentru supraveghere. Bătrânul ne-a povestit că a lucrat 38 de ani la CAP ca zootehnist şi este obişnuit cu astfel de situaţii. „Eu ştiu să o controlez, să o caut, iar medicul îl chem doar atunci când observ ceva probleme.

E prima oară când o vacă fată trei viţei, cu doi am mai avut, şi anul trecut şi acum doi ani. Milka a fătat uşor, viţeii au ieşit aşa ca din sac, ei îs micuţi. Nu mă pot plânge, dar sigur că nici uşor nu e. Însă acum, pe vreme rece, e mai greu, pentru că atât cât produc ele, lapte pe care-l dau la fabrică la Câmpulung, tot atât şi consumă. Vara e mai bine, ne mai rămâne câte ceva. Ar fi şi mai uşor dacă subvenţia la lapte ar veni la timp şi nu cu întârziere.”

Ileana Colibaba spune că este obişuită cu munca la grajdul de animale. Cel mai mult îi place atunci când le dă lapte cu biberonul viţeilor. „Mă bucur că Milka are trei viţei. Nu-mi fac probleme cu crescutul lor, pentru că sunt obişnuită. De-acum le dau lapte cu biberonul, mai pun câte un ou în lapte. Ar fi frumos ca acum să ne premieze cineva, că nu în fiecare an sunt astfel de cazuri”, a spus bătrâna.

Cei doi trăiesc din pensia de CAP, care este de 280 de lei pe lună, pentru fiecare. De când se ocupă şi cu creşterea animalelor în gospodărie, banii sunt ceva mai mulţi, dar în comparaţie cu costul celor necesare pentru hrana animelelor, tot puţini rămân. Cât despre Milka, medicii veterinari spun că un asemenea caz este rar, poate că există unul la zece ani.

 

Articol publicat în Ferma de Moldova nr. 1(4)/2009

Vizualizat: 1422 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
3 vitei
|
07. 22, 2010. Thursday 11:05
NU ESTE O NOUTATE. In judetul Hunedoara, mai exista o vaca care a fatat 3 vitei si nu a bagat nimeni de seama, omul s-a bucurat doar ca are trei vitei.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?