Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaca de lapte, între costuri şi pasiune

Publicat: 23 septembrie 2020 - 18:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul creşterii vacilor de lapte trece printr-o perioadă nefastă: preţul laptelui a scăzut, efectivele s-au redus, iar în Moldova, un mare procesator a închis două unităţi.

Citim tot mai des ştiri despre ferme scoase la vânzare. Cu toate acestea, numeroşi fermieri rezistă eroic, în aşteptarea unor timpuri favorabile.

 

Preţul a scăzut. Cine vinde cel mai bine?

 

În iulie 2020, preţul mediu al laptelui în România era 29,04 euro/100 kg, cel mai scăzut nivel din februarie încoace. Atunci, de la 32,85 euro/100 kg, preţul s-a tot contractat, de la o lună la alta. În iulie, în doar câteva state europene preţul era mai mic decât în România: în Lituania, 25,36 euro/100 kg; Letonia, 26,14 euro/100 kg, Estonia, 27,50 euro/100 kg şi Ungaria, 28,77 euro/100 kg. Cel mai scump lapte este livrat în Cipru, 57,73 euro/100 kg.

De precizat că preţurile au scăzut în toate statele membre UE. În Germania, de pildă, scăderea s-a produs de la 34,93 euro/100 kg, preţ înregistrat în ianuarie, la 31,96 euro/100 kg, în iulie. În Olanda, ţară renumită pentru creşterea vacilor de lapte, căderea a fost de la 36,50 euro/100 kg, în ianuarie, la 32,50 euro/100 kg, în iulie. Aşadar, bătaie de cap de la un capăt al continentului la altul.

 

România a rămas pe plus

 

Orice scădere de preţ afectează încasările fermierilor, achitarea obligaţiilor financiare şi, în perspectivă, planul de afaceri. Preţul mediu european a fost în iulie 32,5 euro/100 kg, cel mai mic din ultimii patru ani. Dar lucrurile se schimbă pentru România, dacă privim comparativ preţul din iunie 2020, faţă de preţul din iunie 2019. Aici suntem pe plus: 3,2%. În iunie anul acesta preţul a fost 29,19 euro/100 kg, iar în iunie 2019, a fost 28,29 euro/100 kg. Stăm, alături de Bulgaria, cel mai bine dintre toate state membre. Dintre acestea, nu puţine au înregistrat scăderi semnificative ale preţului laptelui în iunie 2020 comparativ cu iunie 2019: Italia, ţară lovită puternic de pandemia CoVid-19, a cunoscut o scădere a preţului laptelui cu - 11,4%! În Lituania scăderea a fost de - 10,6%, în Estonia - 9,8%, în Cehia - 8,3%, în Olanda - 7,7%.

procesare lapte 1_b 

 

Codaşi la productivitate

 

Cel mai prost stăm însă cu productivitatea pe cap de vacă pentru lapte. Productivitatea medie a fost 3.279 kg/cap de vacă, fiind cea mai mică din Uniunea Europeană. Aşa a fost mereu în ultimii 20 de ani! Desigur, unii fermieri români deţin exemplare cu o productivitate mult mai mare, dar media naţională, prezentată atât de statisticile naţionale, cât şi de cele europene aceasta este, sub 3500 kg/exemplar. Cele mai productive în 2018 au fost vacile din Danemarca: 9.851 kg/exemplar. Bine au stat în acest clasament şi vacile din Estonia, cu o medie de 9.353 kg/cap de vacă. Peste 9000 kg anual au dat şi vacile olandeze, mai exact 9.079 kg.

 

O doză de optimism

 

Din păcate, în ţara noastră au scăzut efectivele de vaci pentru lapte, ajungând de la 1.193.000 de capete, în 2016, la 1.131.000 în 2019. Cu toate acestea, în iunie 2020, iată că a crescut cantitatea de lapte colectată din fermele româneşti, cu 4,8% decât cantitatea colectată în iunie 2029. Adică vreo 5.000 de tone mai mult. Informaţia comportă o doză de optimism, fiindcă în iunie 2019, cantitatea de lapte crud a fost mai scăzută cu 0,8% (-2000 tone) faţă de iunie 2018. Iar în iunie 2018 a fost mai mare cu 2,5% (+3000 t) decât în iunie 2017. Cele mai mari creşteri au înregistrat: 1. Cipru, cu 17,8%; 2. Ungaria, cu 8,3% şi 3. Luxemburg, cu 7,1%. Scăderi au înregistrat Franţa, cu -0,5%; Austria, -1%; Suedia şi Malta, -1,4%.

 

Moldova: două fabrici pun lacătul pe uşă

 

Închiderea de către compania LaDorna a două unităţi de procesare a laptelui, în Suceava şi Vaslui, a fost primită cu nelinişte de crescătorii de lapte din Moldova. E nemulţumitor preţul laptelui, dar ar putea fi dezastruos pentru un fermier momentul când o fabrică îşi încetează activitatea.

 

Cisternele sunt pe drum

 

L-am sunat pe tehnicianul veterinar şi, în acelaşi timp, crescătorul de vaci pentru lapte, Radu Acasandrei din Ţaru Dornei, să aflu dacă închiderea celor două unităţi de procesare a afectat activitatea zootehnică şi am aflat că procesul de colectare a laptelui continuă. ”Laptele e colectat şi transportat la o unitate de procesare din Câmpulung Moldovenesc, care aparţine brandului Rarăul, aflat tot în portofoliul LaDorna. Am înţeles că o parte din lapte ajunge şi la fabrica din Alba Iulia. Mai sunt şi alţi procesatori în zonă, la Gura Humorului, în judeţul Suceava, şi la Tecuci, în judeţul Galaţi”, mi-a răspuns tehnicianul veterinar.

ajutoare depozitare lapte CE_b 

 

Cum e plătit laptele?

 

Preţul oferit de procesatori diferă de la o localitate la alta, în funcţie de puterea de negociere a fermierilor şi de calitatea laptelui: ”la Tecuci ajunge lapte certificat bio, cu 2 lei/kg. La Șaru Dornei e 1,20-1,30 de lei, dar în câteva sate învecinate, preţul e sub 1 leu şi chiar 0,90 de bani. A mai venit un mic procesator să cumpere lapte, dar oferea un preţ mic”, îmi spune Radu Acasandrei.

CÂT MAI REZISTĂ FERMIERII?

Desigur, veştile parvenite din sectorul creşterii vacilor pentru lapte nu sunt îmbucurătoare, dar mulţi fermieri rezistă în aşteptarea unor vremuri mai bune. Recent, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a acorda ajutoare financiare fermierilor care deţin mai mult de 5 bovine. Până să vină banii, fermierii îşi fac calculele lor. Dincolo de tracasările economice, mulţi dintre ei spun de câte ori au ocazia: ”creştem din pasiune vaci pentru lapte”.
Click AICI şi află ce trebuie să faci pentru a primi ajutorul de 100 euro/cap de bovină!

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Vizualizat: 3080 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?