Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VACA DE LAPTE în stabulaţie - hrănirea femelelor aflate în GESTAŢIE AVANSATĂ

Publicat: 19 iunie 2018 - 22:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În orice fermă de vaci cu lapte există şi femele în gestaţie. În articolele publicate anterior am prezentat modul în care trebuie să hrănim o vacă lactantă pentru a-şi exterioriza potenţialul productiv. Însă totodată, trebuie avut grijă cum hrănim şi vacile în gestaţie avansată, mai ales în ultimele două luni înainte de fătare.

 

Alimentaţia vacilor în gestaţie avansată trebuie să satisfacă cerinţele pentru funcţiile vitale, la care se adaugă necesarul pentru dezvoltarea normală a fătului, respectiv cel pentru depunerile de substanţe nutritive de rezervă. De asemenea, trebuie ţinut cont de vârsta animalului şi de condiţia de întreţinere a acestuia.
Alimentaţia de pregătire a vacilor gestante este necesară, deoarece, imediat după fătare, are loc o reducere a consumului de hrană cu circa 20%, ceea ce accentuează bilanţul nutritiv negativ. Astfel, vaca elimină mai mult decât consumă, acest lucru fiind motivat de cerinţele ridicate specifice ascendenţei curbei de lactaţie.

Vaci_b

Normele de hrană la vacile în repaus mamar şi la cele gestante
La vacile în repaus mamar, normele pot fi corespunzătoare nivelului producţiei medii zilnice de lapte, realizat în lactaţia anterioară, sau se pot calcula asigurând 2-2,5 kg SU/100 Kcorp, 1,3 UN/100 Kcorp şi 105-120 g PBD-proteină brută digestibilă/UN, la vacile cu o stare slabă de întreţinere, precum şi la cele aflate la primele două gestaţii. Necesarul mineral poate fi satisfăcut dacă la 1 kg SU ingerată de către vacile gestante se asigură: 5,4 g Ca; 3,4 g P; 2,0 g Na; 2,0 g Mg; 60 mg Zn; 50 mg Fe; 60 mg Mg; 8 mg Cu; 0,8 mg I şi 0,1 mg Se.
La vacile gestante, planificate în lactaţia următoare cu producţii de lapte de peste 3500 l, se va asigura zilnic un aport de minim 350 mg caroten sau 75.000 Unităţi Internaţionale (UI) vitamina A, precum şi 5000 UI vitamina D. În raţia vacilor în gestaţie avansată se vor introduce furaje de calitate, uşor digestibile, nu prea voluminoase, cu acţiune uşor laxativă, corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi a condiţiei de inocuitate. Subalimentaţia la această categorie generează fătări distocice, avorturi, viţei debili, scăderea producţiei de lapte în lactaţia următoare şi tulburări de reproducere.

Tehnica hrănirii
În alimentaţia specifică sezonului de iarnă, nutreţurile fibroase reprezintă componenta de bază a raţiilor, recomandându-se cantităţi zilnice de 6-9 kg (1,5-2 kg/100Kcorp) fânuri de bună calitate, din care circa 50% să fie de leguminoase.
Suculentele se recomandă în cantităţi mai reduse, de 10-15 kg (2,5 kg/100 Kcorp), acestea fiind suprimate cu 12-14 zile premergător fătării. Din această categorie se preferă utilizarea semifânurilor (5-8 kg/cap) şi a semisilozurilor (10 kg/cap). Morcovii furajeri se pot administra în cantităţi de 4-6 kg.
Furajele concentrate pot fi administrate în cantităţi de 1-4 kg/cap respectiv 0,4-0,6 kg/100 Kcorp, sub formă de amestecuri care conţin şi partea minerală (120-150 g), prin care să se satisfacă cerinţele de necesar prezentate anterior.
La cantităţile preconizate, structura raţiilor la vacile în gestaţie avansată, în perioada de iarnă, poate fi formată din 40-50% fibroase, 30-35% suculente şi 15-30% concentrate.
În tabel redăm un exemplu de raţie, pentru luna a VIII-a de gestaţie, în perioada de stabulaţie. Aş recomanda crescătorilor de vaci cu lapte să furajeze corect vacile în gestaţie avansată, pentru a obţine viţei sănătoşi şi cantităţi sporite de lapte în lactaţia următoare.

RAŢIE PENTRU O VACĂ ÎN GREUTATE DE 650 KG, ÎN LUNA REPAUS MAMAR

ratievacimm118_b
LEGENDĂ TABEL:
UN - Unităţi nutritive
UNL - unităţi nutritive lapte;
UIDL - unitatea de încărcare digestivă pentru vaca de lapte;
PD - proteină digestibilă
PDI - proteina digestibilă la nivel intestinal
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.
• Structura raţiei: fibroase - 50,0%; suculente - 29,1%; concentrate - 20,9%.
Raport Ca/P: 1,5/1
Raport proteic: 84 g PDI/ UNL; 86 g PD / UN

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 1467 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?