Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Unde-s PAJIŞTILE NOASTRE?! Că BANI se dau…

Publicat: 16 iunie 2017 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTRASTUL DE PE PAJIŞTE! Pajiştile permanente ale României, în suprafaţă de cca 4,8 milioane hectare, deşi reprezintă 21 la sută din suprafaţa ţării şi 32 la sută din suprafaţa agricolă, se regăsesc astăzi într-o stare avansată de degradare, mai ales de natură floristică.

Situaţia este în contrast cu ajutorul financiar acordat celor care concesionează sau arendează suprafeţele de pajişti, prin sistemul de subvenţii acordate pentru acoperirea costurilor unor lucrări de ameliorare aplicate. (…)
Grupurile de lucru nu corespund cu realitatea şi necesităţile din teren!(…) Legislaţia din acest domeniu, în funcţie de anul apariţiei, a prevăzut mai multe termene de finalizare a amenajamentelor pastorale: sfârşitul anului 2015, apoi al anului 2016 şi, ulterior, a anului în curs. După toate probabilităţile însă, aceste amenajamente nu vor putea fi realizate, în totalitate, nici în următorii ani.

amenajament-pastoral-01_b

Cauzele nerealizării amenajamentelor pastorale, în perioada de timp prevăzută de lege, sunt multiple, dar cea mai importantă o reprezintă structura profesională a grupului de lucru care se constituie la nivelul fiecărui judeţ, format dintr-un specialist al Direcţiei agricole şi un reprezentant al Consiliului local care administrează suprafeţele de pajişti ce fac obiectul amenajamentului. La acest grup de lucru se alătură şi Oficiile judeţene pentru studii pedologice şi agrochimice care, în baza analizelor de sol întocmesc planurile de fertilizare. (…)

Stoparea degradării pajiştilor permanente pare a fi la mâna hazardului
Dacă realizarea amenajamentelor pastorale constituie o simplă sarcină de serviciu, încredinţată unor funcţionari cu mai puţine competenţe de specialitate, atât calitatea acestor proiecte cât şi timpul de finalizare vor afecta şi mai mult starea jalnică în care se găsesc multe dintre suprafeţele de pajişti permanente, în care proporţia speciilor de plante invazive a devenit îngrijorătoare, în defavoarea sistemului cel mai eficient existent pe Terra de creştere şi furajare a animalelor.

Despre legislaţia şi studiile din domeniu, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1150 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?