Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Unde-s PAJIŞTILE NOASTRE?! Că BANI se dau…

Publicat: 16 iunie 2017 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTRASTUL DE PE PAJIŞTE! Pajiştile permanente ale României, în suprafaţă de cca 4,8 milioane hectare, deşi reprezintă 21 la sută din suprafaţa ţării şi 32 la sută din suprafaţa agricolă, se regăsesc astăzi într-o stare avansată de degradare, mai ales de natură floristică.

Situaţia este în contrast cu ajutorul financiar acordat celor care concesionează sau arendează suprafeţele de pajişti, prin sistemul de subvenţii acordate pentru acoperirea costurilor unor lucrări de ameliorare aplicate. (…)
Grupurile de lucru nu corespund cu realitatea şi necesităţile din teren!(…) Legislaţia din acest domeniu, în funcţie de anul apariţiei, a prevăzut mai multe termene de finalizare a amenajamentelor pastorale: sfârşitul anului 2015, apoi al anului 2016 şi, ulterior, a anului în curs. După toate probabilităţile însă, aceste amenajamente nu vor putea fi realizate, în totalitate, nici în următorii ani.

amenajament-pastoral-01_b

Cauzele nerealizării amenajamentelor pastorale, în perioada de timp prevăzută de lege, sunt multiple, dar cea mai importantă o reprezintă structura profesională a grupului de lucru care se constituie la nivelul fiecărui judeţ, format dintr-un specialist al Direcţiei agricole şi un reprezentant al Consiliului local care administrează suprafeţele de pajişti ce fac obiectul amenajamentului. La acest grup de lucru se alătură şi Oficiile judeţene pentru studii pedologice şi agrochimice care, în baza analizelor de sol întocmesc planurile de fertilizare. (…)

Stoparea degradării pajiştilor permanente pare a fi la mâna hazardului
Dacă realizarea amenajamentelor pastorale constituie o simplă sarcină de serviciu, încredinţată unor funcţionari cu mai puţine competenţe de specialitate, atât calitatea acestor proiecte cât şi timpul de finalizare vor afecta şi mai mult starea jalnică în care se găsesc multe dintre suprafeţele de pajişti permanente, în care proporţia speciilor de plante invazive a devenit îngrijorătoare, în defavoarea sistemului cel mai eficient existent pe Terra de creştere şi furajare a animalelor.

Despre legislaţia şi studiile din domeniu, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1661 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?