Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un vrâncean la locul lui - şef peste sectorul zootehnic la Agroind Focşani

Publicat: 21 aprilie 2019 - 14:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma de vaci de lapte Agroind Focşani, din localitatea Doaga, judeţul Vrancea, un fermier precum Petrică Azoiţei poate să se declare încântat, deoarece are angajat un tânăr inginer zootehnist care de un an de zile a dus la capăt toate provocările!

Iată că nu toţi tinerii buni pleacă din ţară. Unii vor să rămână români şi, chiar mai mult, vor să rămână în satul lor, deşi au alternativă. Cam aşa se poate începe şi acestă poveste de viaţă. Întâmplarea a făcut ca anul trecut, când actualul inginer zootehnist de la Agroind Focşani, Cătălin Marius Petrea, avea programat un interviu de angajare în ferma la care lucrează acum, eu să fiu acolo. L-am reţinut uşor, deoarece e un tânăr înalt şi arătos. În plus, i-am descoperit şi un glas sfătos în spatele căruia se ascunde frumos un tânăr inteligent, care nu îşi caută cuvintele. Răspunde cu calm la întrebări, cumpănit, fără emoţii vizibile, ceea ce mă face să bănui un caracter puternic.

Cătălin Marius Petrea_b

Nici o provocare din fermă nu l-a dat pe spate!
„Ideile le discutăm în echipă şi apoi le supunem atenţiei domnului director Azoiţei!”, mă asigură Cătălin.
În grajdul central, construit de Hoermann acum câţiva ani buni, muzica e la loc de cinste. Culmea e că pe fundal se auze bucata muzicală care îi este cel mai aproape fermierului Petrică Azoiţei, Balada lui Ciprian Porumbescu. Vacile mâncau liniştite, iar soarele de început de primăvară completa un tablou numai bun de înrămat. Ceea ce am şi făcut rapid. Apoi am aflat că la muls sunt 373 de vaci, cu o medie a producţiei ponderată, de 34 l/cap. Vaci care dau un lapte vrâncean, cutremurător de gustos. Am aflat asta imediat ce am fiert cei doi litri primiţi la plecarea din fermă. L-am întrebat pe Cătălin Marius Petrea ce fac cu viţeii şi mi-a reconfirmat că ei au un contract cu o firmă din Sibiu care îi preia la circa o lună de viaţă pentru a-i îngrăşa. Apoi am mers în grădiniţă, acolo unde tineretul este îngrijit cu responsabilitate. Am luat la pas toată curtea şi l-am lăsat pe tânăr să vorbească, deoarece se pricepe. Nu l-am mai cicălit cu întrebări, deoarece mă gândeam că voi urmări evoluţia sa cu interes. Aşa cum cu interes am fost în ferma de vaci de carne a fermierului Petrică Azoiţei. Acolo unde are păşune amenajată ca la carte. Irigată, supraînsămânţată şi parcelată. Mi-am propus să vizitez locul mai spre vară, eventual să filmez păşunea cu vacile în acţiune, cu o dronă meseriaşă. Aşa cum sunt şi aceşti oameni care produc mâncare premium la preţ de duzină. Să sperăm că va veni şi ziua în care cumpărătorul le va răsplăti efortul, altfel nedreptatea aceasta va face o mare pagubă în evoluţia agriculturii româneşti!

P1040074a119_b


„VRÂNCEAN SUNT ŞI VRÂNCEAN VREAU SĂ RĂMÂN!”
Peste 10 ani, Cătălin Marius Petrea se vede tot în satul său, Balta Raţei, din Vrancea. Întăreşte cumva hotărârea cu sintagma „vrâncean sunt şi vrâncean vreau să rămân!”. Imediat, în mintea mea îşi face loc rapid povestea cu Vrâncioaia şi cei şapte flăcăi. Trebuie să recunosc că acest loc de ţară de unde se cutremură toată are ceva aparte. Cum aparte este şi angajatorul acestui tânăr inginer care împlinise deja aici un an şi trei zile, Petrică Azoiţei. Un om despre care am mai scris în revistă în două rânduri. Acum, când a venit vorba să-mi acorde un interviu video, Petrică Azoiţei a sărit ca ars. „Băi, ia-le interviu la ăştia tineri, că ei sunt viitorul!” Uite că aşa l-am reîntâlnit pe tânărul sfios, dar hotărât de acum un an, în postura de şef peste sectorul zootehnic al fermei.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 482 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?