Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un’ te duci tu, Gheorghe?

Publicat: 04 martie 2020 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recent, am citit cu mirare un interviu cu un crescător de oi pe numele lui Gheorghe, care afirma că doreşte să-şi mute ferma de ovine în Ungaria, pentru că acolo munca oierilor e respectată.

 

Făcea referire, bineînţeles, mai mult la bani decât la respectul din partea statului. Eu îi doresc să nu se răzgândească şi să facă pasul cât mai repede.

Avem în ţară, conform MADR, peste o sută de asociaţii de crescători de ovine şi caprine cu sute de membri, fiecare oier cu problemele şi doleanţele lui, dar mai rar cu posibilitatea de a le povesti public, aşa cum a făcut-o Gheorghe, oierul nostru. Este adevărat că am întâlnit şi crescători de oi, puţini, ce-i drept, care îşi doresc doar sănătate ca să poată munci, că în rest nu le lipseşte nimic în România.

Ovine_b

Să nu comparăm inventivitatea românului cu seriozitatea maghiarului!

În interviul cu oierul Gheorghe se afirmă că în Ungaria există o sigură federaţie unde sunt înscrişi toţi crescătorii. Dar cam câte aţi dori să fie, dacă vecinii noştri din Vest deţin un efectiv total de ovine cam cât are judeţul Timiş? Adică undeva la peste 900 de mii de exemplare! În Ungaria, majoritatea oierilor cresc ovine pentru lapte sau pentru carne, specializate, în rasă pură. De la acestea obţin descendenţi certificaţi în urma unui proces extrem de riguros de selecţie. Pentru unele analize, plătite de crescător, probele de sânge sunt trimise în Germania, ca să nu existe suspiciuni. Este extrem de multă seriozitate în Ungaria, pentru că şi oile în control sunt mai puţine şi pot fi gestionate cu acurateţe.
La noi, o fermă cu 1500 de oi, dar care nu are voie în control decât cu 500, găseşte soluţia să înfiinţeze trei exploataţii (pe tata, mama, fiul etc.) şi să includă în COP toate „ciurucurile” de oi, doar ca să poată vinde cât mai mulţi berbeci şi să iasă banu’.
Afirma oierul nostru Gheorghe că “am cumpărat un berbec cât un pisic, slab şi jigărit, pe care am dat 3.000 de lei doar pentru că în acte figurează drept berbec de origine, pentru a încasa sprijinul cuplat”. Oare de ce? „Pentru a încasa sprijinul cuplat! ” Şi cu asta a spus tot. Poate a cumpărat numai hârtiile, căci nu cred că nu a ştiut să aleagă. Mă întreb de ce Gheorghe nu are oile în control ca să-şi producă singur berbeci certificaţi, mari ca urşii? Sau nu doreşte control deoarece e prea mult de muncă, lucru de care vecinii noştri unguri nu se feresc!
O parte din efectivul de oi din Ungaria care nu se încadrează pentru selecţie este utilizat pentru a produce lapte şi carne, producţie care este valorificată în special pe piaţa vest-europeană la preţuri duble sau triple faţă cea arabă, piaţă care preia masiv marfă de la noi din ţară. Dar şi marfa ungurească este alta! Deci crescătorul nostru trebuie să renunţe la Ţurcană şi să se reorienteze spre altă rasă, dacă vrea preţ mai mare la carne!

Ovine_b

Rase specializate, exploatate intensiv

Ţurcana are în Ungaria un efectiv cam cât pentru cinci coteţe, ca să folosesc o expresie dragă crescătorilor de oi. De ce? Pentru că ei practică o creştere intensivă şi, mai ales, semiintensivă. Ei nu ştiu să le crească din martie până în octombrie pe păşuni arse de soare sau pe culturile altora, pentru că nu cunosc expresia a “merge în porneală”. Au rase performante care îşi exprimă potenţialul dacă sunt mişcate cât mai puţin şi dacă dispun de furaj de calitate.
Doriţi să ştiţi ce oi există şi cum sunt ele crescute în Ungaria? Mergeţi la expoziţia de la Hódmezővásárhely, în prima săptămână după Paşti, şi le vedeţi. Număraţi boxele cu Ţurcană. Poate dacă migrează câţiva crescători de la noi, mai construiesc două boxe în plus cu Ţurcane, pentru că sunt omenoşi şi nu vor să jignească pe nimeni.
Unde e marfă mai puţină, şi problemele se pot rezolva mai repede, dar să nu uităm că ungurii sunt bine organizaţi şi au o altă cultură, una din care lipsesc... „ţeparii”. La noi când cineva dă lovitura printr-o ilegalitate, el nu este izolat, ci admirat de toţi pentru ce a ştiut să facă. Deci nu ţara trebuie schimbată, ci modul nostru de a gândi.

3 la scară largă

Se spune în articol că laptele este preluat de companii de profil din Franţa şi că “ungurii nu prea văd brânză sau lapte de oaie”. Nu pot să cred că pe piaţă nu sunt produse lactate din lapte de oaie, aşa cum este la noi. Poate în supermarketuri... să lipsească! Dar nici în România nu se rup rafturile cu astfel de produse. Să nu vorbim de carne, că în afară de perioada Sărbătorilor de Paşti, când se găsesc carcase sau semicarcase de miel, în restul anului, vorba românului, „cea mai bună pasăre e porcul”.
În creşterea ovinelor specializate pentru lapte este extrem de utilă o instalaţie de muls, dacă dorim să obţinem lapte cu o încărcătură de germeni sub limita admisă. Iar vecinii noştri folosesc aşa ceva. Pe de altă parte, nu ai ce să faci cu o instalaţie de muls dacă oaia are 200-300 ml de lapte. Sunt exemple şi la noi în ţară de fabrici de prelucrare care apreciază calitatea laptelui de oaie şi produsul finit este trimis direct în Statele Unite ale Americii sub sigla producătorului italian. La noi, negocierea preţului cu procesatorul este mai dificilă, deoarece dacă se discută un preţ bun cu asociaţia de crescători, întotdeauna se găseşte cineva care să dea laptele la preţ mai mic şi să spargă târgul.
Se mai afirmă în articol că în Ungaria “la un crescător care are o turmă de 800 de ovine, oile fată de trei ori în doi ani”. Nu înţeleg ce e de mirare!? Ovinele specializate pentru producţia de carne pot făta de trei ori în doi ani mai ales dacă se folosesc biotehnologii de reproducţie pentru inducerea căldurilor. Însă nu s-a spus care este costul şi că dacă se obţin doi miei, unul dintre ei nu este omorât pe motiv că oaia nu-l poate duce, ci este trecut pe alăptare artificială. Din nou muncă în plus la vecinii noştri. Dar dacă dorim câştiguri mai mari, merită să punem şi noi osul la treabă.

Ovine_b

Cu ochii pe oaia vecinului în timp ce a noastră moare de foame!

Prin natura profesiei am cunoscut mulţi crescători de oi, în special de Ţurcană, iubitori de animale şi muncitori, pe care îi respect pentru tradiţia lor. Rasa Ţurcană deţine ponderea în efectivul de ovine din ţara noastră pentru că e rezistentă şi se creşte mai uşor decât alte rase autohtone sau de import. Cei care doresc rase specializate au nevoie de tehnologie pentru a aplica o creştere intensivă. Altfel le pun oilor pielea pe băţ în cel mai scurt timp.
Nicăieri nu curge lapte şi miere! Din experienţă spun că cel mai bine este în ţara ta. Vremurile se mai schimbă şi nu poate fi bine întotdeauna. Mai apar şi unele ajutoare din partea statului, ca de exemplu cel de minimis pentru berbeci, dar se ştie câte inginerii au fost găsite pentru a fenta statul şi a obţine bani pe nedrept! Poate că statul se implică mai puţin la noi în ţară pentru susţinerea crescătorilor de oi, dar aici întotdeauna se găsesc soluţii pentru a trece peste un impas.
Suntem cu ochii pe capra vecinului şi a noastră moare de foame! Cine ne împiedică să fim mai serioşi în ceea ce facem? Noi şi cei care ne conduc, pe care tot noi i-am ales. Noi împiedicăm adesea controlorii de la Registrul Genealogic să îşi facă treaba. Dacă ne asociem trei persoane, le suspicionăm pe celelalte două că vor câştiga mai mult. Aşa că, mai bine schimbăm mentalitatea.


E MULT MAI UŞOR SĂ SCHIMBĂM MENTALITATEA DECÂT SĂ MIGRĂM!

Orice am face, în altă ţară tot străini vom fi. Şi pentru integrarea într-o ţară străină, tot la o altă mentalitate se ajunge. Atunci de ce să nu-ţi schimbi mentalitatea la tine acasă?! Nu cred că dacă mâine te numeşti Gyuri sau Ianoş se schimbă ceva. Tot Gheorghe şi Ion rămâi! Aşa că mai bine să fim mai organizaţi şi mai performanţi în ţara noastră. Cineva tot trebuie să o schimbe în bine.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 1011 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?