Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un sprijin fără acordul UE - program financiar pentru suinele de reproducţie

Publicat: 06 iulie 2018 - 12:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Retrimisă anul trecut în Parlament de către preşedintele României pentru reexaminare, propunerea legislativă nr. 471/2017, numită şi Proiect de lege privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, a ajuns în câteva comisii de specialitate din Camera Deputaţilor, printre care şi Comisia pentru Agricultură, documentul fiind pe ordinea de zi a şedinţei din 13 martie a.c. 

Pentru aducere aminte, precizez că PL 471/2017, iniţiată de o mulţime de senatori şi deputaţi de la PSD, de trei parlamentari de la ALDE şi unul de la PMP, a fost înregistrată la Senat în 6 noiembrie 2017, adoptată de Senat în 14 noiembrie, înregistrată la Camera Deputaţilor chiar a doua zi, adoptată de acest for în 19 decembrie şi trimisă la Cotroceni în 30 decembrie. Preşedintele Iohannis a înapoiat-o Parlamentului pentru reexaminare în 22 ianuarie 2018, Senatul s-a mişcat repede şi după o lună, în 22 februarie, a adoptat din nou PL 471/2017, în 26 februarie a trimis-o la Camera Deputaţilor, documentul ajungând la două comisii de specialitate (Agricultură şi Buget) pentru elaborarea unui raport.

Porcine_b

Un ajutor de stat cu probleme
De ce a retrimis preşedintele documentul în Parlament? Întrucât legea a fost elaborată în 2017 şi pe masa preşedintelui a ajuns în 2018, şeful statului le-a cerut aleşilor să actualizeze legea pentru 2018, fiindcă nu poate fi aplicată retroactiv. Aşadar, o corecţie de ordin cronologic. Cea mai importantă solicitare se referă însă la notificarea Comisiei Europene, fiindcă legea prevede acordarea unor ajutoare de stat în valoare totală de 359,1 milioane de euro. În proiectul de lege este scris, la art.2, alin. (3), că ”schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană, conform dispoziţiilor art. 108, alin. (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, dar autorizarea de către CE a acestui ajutor de stat trebuie obţinută înainte să ajungă legea la promulgare. Or, în ianuarie, legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a ajuns la Cotroceni fără să aibă autorizarea din partea Comisiei Europene, iar acordul CE nu a fost obţinut din cauză că forul european nu a fost notificat, potrivit legii.

“Mingea” trece şi prin curtea MADR
În cererea de reexaminare formulată de Preşedinţie, textul e clar: ”...la data adoptării legii, nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat”. Prin urmare, ”impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecinţelor negative - atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale”.
Au ţinut cont parlamentarii de observaţiile preşedintelui? Au schimbat data, programul fiind legiferat cu începere din 2018, valabilitatea acestuia fiind până în 2020. În rest, textul a rămas acelaşi. Responsabil cu notificarea Comisiei Europene este Ministerul Agriculturii. Surse din Comisia Europeană mi-au comunicat că MADR nu a notificat forul european în vederea obţinerii autorizării pentru acordarea acestui ajutor de stat. Deşi în lege este specificat că ”schema de ajutor de stat se implementează după primirea deciziei Comisiei Europene”, trebuie precizat că legea îşi va produce efectele după 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, întrucât nu prevede un termen pentru intrarea în vigoare. Aşa sună art. 78 din Constituţie: ”Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”. Tot în Constituţie stă scris, la art. 77, că preşedintele poate cere o singură dată reexaminarea unei legi, apoi trebuie să o promulge în 10 zile după ce a fost primită din nou de la Parlament. Deocamdată, proiectul de lege e la Camera Deputaţilor, vom vedea la timpul potrivit ce parcurs va urma.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

Vizualizat: 35 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!