BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un sector în suferință

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• crescătorii de bovine, mai săraci în subvenții

Târgul Apulum Agraria s-a transformat într-o uriașă fermă mixtă, la finalul lunii septembrie a.c. De sectorul zootehnic s-au îngrijit Asociațiile județene ale crescătorilor de bovine, de ovine, de păsări și animale mici (iepuri, găini ornamentale, rațe, fazani, porumbei și lebede).

Târgul Apulum Agraria_b

Reducerea numărului de boxe de bovine la jumătate față de anul trecut “ar putea fi un semnal de alarmă vizavi de scăderea efectivelor și a exploatațiilor din sector în județ și în țară. Însă explicația e alta: modernizarea boxelor, care nu au permis cazarea animalelor de la toți fermierii doritori să participe”, ne-a declarat Radu Moldovan, director executiv la Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Alba și vicepreședinte la FCBR.
În schimb, au avut grijă ca exemplarele expuse să reflecte tendințele în ameliorarea genetică bovină specifică văcăritului din Alba. Cele nouă exemplare prezentate au fost cazate în cinci boxe metalice noi, în locul celor pe structură din lemn de la edițiile anterioare. Vizitatorii au putut vedea o tendință spre carne pe o Bălțată românească, mama cu vițelul ei de Charolaise; juninci de Bălțată obținute din însămânțări artificiale pentru producția de lapte (5-6000 litri); două vițele de Bălțată, specializate tot pe lapte și tot din însămânțări artificiale; două exemplare din rasa Alb Albastru Belgian, provenite dintr-o fermă care are și o îngrășătorie; un taur de reproducție din rasa Angus, exemplar autorizat la montă.
Înființată în anul 2002, Asociața județeană grupează acum peste 120 de asociații locale, cu 6800 de exploatații care cresc un efectiv de aproape 70.000 de capete bovine, majoritatea rasă Bălțată românească. Există și ferme comerciale de Holstein și câteva ferme de carne în rasă curată. Majoritatea fermelor membre au dimensiunea medie de 4-5 capete. Mai mult de jumătate din efective sunt înscrise în COP. În județ există și două ferme profesionale de bivoli.


VACA E TOT MAI PROST SUBVENȚIONATĂ
Pachetul pentru reducerea producției de lapte vine într-un moment în care… “fermierul nu prea mai este interesat să limiteze producția, deoarece prețul laptelui este în creștere începând din această toamnă. Dacă în Olanda a crescut în două săptămâni de la 1 leu la 1,5 lei/litru, la noi creșterea e mai mică, de 10-15 bani. Iarna trecută vindeam litrul cu 1,10 lei. Dar fiind un ajutor de criză, sperăm să ajungă la cei în suferință. Nivelul total de subvenținare pe fermă a scăzut la jumătate față de 2014. Plus pierderea sprijinului special pentru zona defavorizată”, observa Radu Moldovan.

 Radu Moldovan_tClick pe poza pentru galerie!

Inginerul zootehnist Radu Moldovan (foto, alături de fiul său) a preluat managementul Asociației județene a crescătorilor de bovine în anul 2007. În ferma proprie exploatează circa 40 capete bovine, rasa Holstein cu negru și cu roșu, și dispune de circa 140 hectare de teren.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 565 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?