Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un nou record în ferma lui Cătălin Alb!

Publicat: 10 ianuarie 2018 - 10:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Început de an promiţător pentru Cătălin Alb, tânărul şi ambiţiosul fermier din Şeitin (judeţul Arad), care zilele trecute a trăit satisfacţia unui nou record de productivitate în ferma sa: 43 litri de lapte colectaţi într-o singură zi de la un exemplar de Bălţată.

Catalin_Alb_bDupă o vară extrem de secetoasă, viitorul inginer zootehnist a decis să-şi reducă efectivul de vaci şi să păstreze doar animalele cele mai performante, astfel că în prezent deţine un număr de 31 de exemplare la muls. Acestea dau în medie circa 20 de litri de lapte fiecare. Deşi are şi câteva vaci din rasa Holstein, campioana este o Bălţată Românească, de la care a ajuns să colecteze 43 de litri pe zi!

"Este la a treia fătare. Săptămâna trecută a fătat, iar acum sunt tare mândru de ea. Probabil acesta este potenţialul ei maxim", ne-a mărturisit tânărul care peste două zile împlineşte vârsta de 25 de ani. Chiar dacă animalele sunt ţinute pe stabulaţie legată, 365 de zile cu capul în iesle, pentru că nu există păşune în zonă, Cătălin nu a renunţat la visul de a construi un nou adăpost, mai mare, care să găzduiască până la o sută de exemplare. Totul depinde de finanţarea pe care ar putea-o obţine accesând un proiect european. Ca tânăr fermier are o şansă în plus.

Pe lângă zootehnie, acesta se ocupă şi de cultura mare. Lucrează împreună cu tatăl său 70 de hectare, cu 20 mai puţin decât sezonul trecut, întrucât nu s-a mai înţeles cu proprietarul terenului, care crescuse pretenţiile privind drepturile de arendă. Ca şi producţii obţinute în 2017, cel mai bine a ieşit cu rapiţa, respectiv o medie la hectar de 3,7 tone! În schimb, la porumb a recoltat doar 2,5 tone în medie pe hectar, din cauza lipsei de precipitaţii din vară. A mai cultivat grâu, ceva lucernă şi sfeclă, cultură la care a fost obligat să renunţe, odată cu închiderea fabricii de procesare a zahărului din Oradea.

Catalin_Alb-vaci_bÎn toamnă a înfiinţat 20 de hectare cu grâu şi tot atâtea cu rapiţă. Producţia obţinută anul trecut a valorificat-o aproape în întregime. A păstrat doar cât să-şi asigure furajarea animalelor. A vândut 100 tone de grâu şi aproape 50 tone de rapiţă unui alt fermier arădean, Dan Herţeg. La rapiţă a primit 1,5 lei/kg, iar la grâu 55 de bani.

Vizualizat: 14028 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scolile agricole - semnal de alarma!

Scolile agricole - semnal de alarma!

Specialist în cresterea pasarilor de curte si absolvent al unei scoli cu profil agricol - Liceul Tehnologic „Mihail Kogalniceanu” din Miroslava (jud. Iasi) - Leonard Stafie considera ca institutiile de învatamânt cu profil agricol au nevoie de sprijin pentru a redeveni ceea ce erau cândva.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?