Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un nou aşternut adânc pentru asigurarea confortului şi productivităţii

Publicat: 09 decembrie 2011 - 16:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Răspunsul fermierilor la întrebarea: “Care este cel mai bun sistem de întreţinere a vacilor la odihnă?” a fost diferit, unii dintre aceştia preferând cuşetele înalte cu pardoseli confortabile, alţii fiind adepţii sistemului cu aşternut adânc, cu paie. Pentru ambele sisteme se pot aduce argumente pro şi contra. O opinie unanimă în ceea ce priveşte superioritatea unui anumit system, nu există

Click pe poza pentru galerie!

Hotătâtor este modul în care confortul la odihnă corespunde cerinţelor animalului şi realizează un timp maxim de odihnă şi un comportament natural al acestuia la odihnă. Rezultatele din practică au arătat că aşternuturile adânci oferă confortul necesar numai dacă sunt administrate şi igienizate intensiv.

Din rapoartele experţilor reiese faptul că, în realitate, circa 80 la sută din aşternuturile adânci prezintă deficienţe majore, ceea ce conduce la reducerea cu până la 5 ore a timpului zilnic de odihnă a vacilor, care ar trebui să fie de cel puţin 12 ore!

Principalii factori de risc pentru reducera timpului la odihnă în aşternuturile adânci sunt:

• suprafaţă neuniformă de odihnă care generează zone cu duritate;
• umplere insuficientă cu paie, ceea ce conduce la confruntarea animalui cu limitatoarele dure din partea posterioară şi anterioară;
• aşternut umed şi probleme legate de igienă.

 

Kraiburg aduce un nou aşternut

Firma Gummiwerk Kraiburg a studiat această situaţie şi a elaborat un nou sistem pentru odihna vacilor: aşternutul adânc confortabil „maxiBOX“. Acest nou tip de aşternut înlătură controlat neajunsurile aşternutului adânc clasic şi oferă un sistem de odihnă cu aşternut adânc, de siguranţă şi funcţonalitate maximă.

O pardoseală de cauciuc oferă un culcuş moale, al cărui efect pozitiv va fi potenţat suplimentar de un strat de paie. Aderarea stratului de paie la suprafaţa de odihnă va fi favorizată de profilul adânc, special conceput, al suprafeţei pardoselii din cauciuc.

Teşirea ergonomică a profilelor faţă-spate care marchează începutul şi sfârşitul patului de odihnă se potriveşte optim conturului corpului vacii, fiind astfel componente stabile ale suprafeţei de odihnă. Când se aşează, vaca nu se va mai lovi de marginea posterioară dură, ci de o suprafaţă moale din cauciuc.

În partea anterioară sunt posibile abordările poziţiei confortabile la odihnă, cu membrul anterior întins înainte. În plus, tensiunile care apar în articulaţiile carpiene la ridicarea animalului vor fi preluate şi atenuate de profilul elastic.

Foarte importantă este existenţa unui sistem de drenaj efectiv şi funcţional. Acest sistem constă la maxiBOX în integrarea unei pante în zona saltelei din cauciuc din spatelele animalului, prevăzută cu şanţuri de drenaj care conduc la eliminarea lichidelor prin nenumărate deschideri de dimensiuni mari, existente în profilul posterior din cauciuc.

Montajul este simplu, deoarece sistemul constă dintr-o bandă de cauciuc la rolă şi două profile din cauciuc de 1,7 m la capătul superior şi inferior al suprafeţei de odihnă. Profilele se prind stabil cu câteva şuruburi, care vor fixa în acelaşi timp şi suprafaţa din cauciuc.

Managementul boxei de odihnă este simplu, administrarea acesteia se face în cea mai mare mare măsură prin presărarea de paie. Se formează o saltea dintr-un strat de paie cu grosimea de 3-5 cm, care poate fi corect întreţinut prin adăugarea regulată a unei mici cantităţi de paie.

Pentru a minimaliza murdărirea cuşetei, şi-au dovediti foarte bine eficienţa limitatoarele flexibile de greabăn, care pot fi instalate astfel încât să constituie elemente efective de dirijare şi pentru animalele cu talii diferite. Optimul se obţine atunci când vaca este astfel dirijată, ca atunci când se ridică din aşternut să părăsească imediat patul de odihnă, pentru a elimina dejecţiile pe aleile de mişcare şi nu în zona de odihnă.

Cuşeta adâncă şi confortabilă maxiBOX este disponibilă pe piaţă începând cu data de 1 noiembrie 2011, şi asigură un sistem de odihnă cu aşternut adânc care să răspundă celor mai mari pretenţii de confort ale animalului, oferind siguranţă fermierului şi simplificând managementul fermei de vaci.

Text şi foto: KRAIBURG

Vizualizat: 1339 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Jale cu J mare in comuna Deleni de Vaslui
|
12. 12, 2011. Monday 18:54
La noi in comuna Deleni de Vaslui se fura in draci,vaci vitei,lumea nu mai tine vaci de frica furatului,nu mai e ce a fost odata.de la an la an din ce mai putine animale se fura prea tare.Prapad in comuna Deleni de Vaslui
1.
Jale cu J mare in comuna Deleni de Vaslui
|
12. 12, 2011. Monday 18:54
La noi in comuna Deleni de Vaslui se fura in draci,vaci vitei,lumea nu mai tine vaci de frica furatului,nu mai e ce a fost odata.de la an la an din ce mai putine animale se fura prea tare.Prapad in comuna Deleni de Vaslui
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?