Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un crescător pasionat

Publicat: 19 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cornel Hetrea Stan este preşedintele asociaţiei crescătorilor de păsări şi animale mici din Bistriţa.

Click pe poza pentru galerie!

Într-un scurt istoric al Asociaţiei, în perioada 1890-1991, se aminteşte de „o cupă de argint masiv" (aflată în posesia dlui Rolf Gravenhorst - plecat din ţară în 1989), care atestă valoarea crescătorilor bistriţeni la expoziţii internaţionale.

Inscripţia gravată pe ea în germană spune că această cupă s-a acordat la Expoziţia Internaţională de la Leipzig Germania, în octombrie 1912, ca premiu I pentru lotul de găini Gât Golaş (Siebenbürger Nakthals), crescătorul şi câştigătorul premiului fiind medicul capitan Dr. Hubert V. din Bistriţa (bunicul soţiei posesorului actual al cupei).

Gh. Ghişe: Ne-aţi prezentat istoricul asociaţiei, în ce situaţie vă aflaţi acum?

Hetrea Stan Cornel: Eu am preluat asociaţia în 1998, reluând activitatea acesteia după o pauză de aproape zece ani. Ne-am strâns câţiva oameni tineri, pasionaţi de creşterea păsărilor şi în 1998 am reînceput să organizăm expoziţii. Ne desfăşurăm însă cu greu activitatea, pentru că acum nu avem un sediu al nostru.

Gh. Ghişe: Care este programul asociaţiei în acest an?

Hetrea Stan Cornel: Anul trecut a fost planificată o expoziţie pe care nu am reuşit să o mai ţinem din cauza gripei aviare. Sperăm că anul acesta vom face în toamnă o promoţională cu tineret, din păcate nu avem încă un spaţiu adecvat pentru expoziţie.

Gh. Ghişe: Ce rase de găini creşteţi?

Hetrea Stan Cornel: De-a lungul timpului am crescut mai multe rase, acum am numai Cochinchina, Gât golaş de Transilvania, porumbei de ornament şi iepuri. Sunt membru al Asociaţiei Crescătorilor de Gât Golaş de Transilvania, înfiinţată anul trecut la Braşov.

Gh. Ghişe: Costă mult întreţinerea unei famili de găini de rasă? Cât timp acordaţi zilnic păsărilor?

Hetrea Stan Cornel: Nu am făcut un calcul exact, noi furajele le producem singuri, cumpărăm numai furaje starter pentru pui. Îngrijirea, curăţenia ne ocupă circa 45 de minute dimineaţa (când ne grăbim la servici), peste o oră după amiaza, iar în weekend petrecem mult mai mult timp pentru îngrijirea păsărilor.

Gh. Ghişe: Sunteţi şi arbitru, participaţi la multe expoziţii, la bonitări, acum după aderare credeţi că se va schimba ceva în activitatea crescătorilor de păsări?

Hetrea Stan Cornel: Asociaţiile crescătorilor de păsări au intrat de mai mult timp în UE, de patru ani nu se mai dă voie în expoziţie fără inele produse de UE, ceea ce permite urmărirea originii păsărilor.

Nemulţumirea noastră este legată de faptul că nu suntem sprijiniţi. Practic, deşi suntem păstrători de patrimoniu genetic, nu primim nici un leu subvenţie pentru păsările de rasă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?