Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ugerul vacilor

Publicat: 29 noiembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ugerul vacilor este situat între membrele posterioare, în regiunea inghinală.

Click pe poza pentru galerie!

El este suspendat de peretele abdomenului de către o formaţiune de ţesut conjunctiv situat la mijlocul celor două sferturi laterale denumit ligamentul suspensor mijlociu al ugerului. El mai este ancorat de peretele abdomenului de încă două ligamente aşezate lateral denumite ligamentele suspensoare laterale.

Subliniez că tăria şi soliditatea acestor ligamente determină longevitatea productivă a vacilor. Un uger cu ligamente slabe, de regulă, după a doua lactaţie atârnă prea mult în jos şi-l predispune la leziuni şi infecţii frecvente.
În figura 1 redăm anatomia ugerului aşa cum am descris-o mai sus.

 

Cum este structurat la interior ugerul vacilor?

Ţesutul secretor al glandei mamare este compus din milioane de formaţiuni asemănătoare boabelor unui strugure denumite alveole (Fig.2).

O alveolă este formată dintr-un perete sferic, care la interior este căptuşit cu celule epiteliale secretorii. În centrul alveolei există un spaţiu unde se adună laptele secretat. Fiecare alveolă se deschide cu câte un canalicul care confluează cu altele din vecinătatea lor. Pe măsură ce canalele se unesc între ele numărul lor se reduce, din ce în ce mai mult.

La baza sfârcului ele se deschid într-o cavitate spaţioasă denumită cisterna glandei mamare. Ea se continuă şi în lungul sfârcului după ce face o gâtuitură la baza lui numit inelul sfârcului. După inel cisterna se lărgeşte luând denumirea de cisterna sfârcului. Ea se deschide la vârful sfârcului printr-un canal îngust numit canalul papilar sau canalul sfârcului.

La capătul sau exteriorul canalului papilar acesta este prevăzut cu un muşchi circular numit sfincter care are proprietatea de-al închide după terminarea suptului sau a mulsului. (Fig.3.)

Canalul sfârcului cu cisterna lui, precum şi cisterna glandei şi a canaliculelor în care se deschid alveolele glandulare, sunt acoperite la interior (căptuşite) cu un strat de celule epiteliale care se alipesc şi se cimentează unele de altele, făcând astfel un strat izolator între lumenul canalului şi ţesuturile moi adiacente.

În felul acesta stratul de celule epiteliale se opune, cu străşnicie pătrunderii microbilor din lumen în interiorul peretelui acestuia.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 7123 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?