Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TVA-ul și mielul căzut din cer

Publicat: 24 mai 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În a treia zi a târgului Agraria, pe aleile din spațiul zootehnic, i-am întâlnit pe doi dintre reprezentanții de frunte ai crescătorilor de ovine din România: Nicolae Cioranu - președintele Federației Romovis, și Ion Câmpian, președintele Federației ProOvis, asaltați de fermieri cu tot felul de întrebări. 

Click pe poza pentru galerie!

Tibi Mureșan, proprietarul a 550 capete de ovine în comuna clujeană Dăbâca, reclama refuzul asociației din comună - beneficiara subvenției pe pășunea comunală - de a-l accepta ca membru, astfel încât să poată primi și el partea lui de pășune. “N-am cui adresa problema mea. Am plătit cotizații la trei asociații și nu știu ce s-a ales cu banii, dar nici cu asociațiile, pentru că nu mai răspunde nimeni la telefon. Mă lovesc de refuzul asociației care a arendat pășunea de la primărire de a-mi repartiza și mie teren pentru pășunat. Nu vor să ne înscrie ca membri”, spune fermierul. Președinții Romovis și ProAgro l-au îndrumat să depună două cereri: una pentru înscriere în asociație și alta la primărie pentru a solicita individual pășunea aferentă numărului de animale exploatat. Abia după aceea să se adreseze Federațiilor cu răspunsurile primite la cele două solicitări. “Așa avem o bază cu care putem merge mai departe. Cu vorbele, mai puțin. Uitați, bate vântul și deja s-au dus”, a spus Nicu Cioranu. 

Nicolae Cioranu și Ion Câmpian veniseră la Agraria direct de la București, acolo unde au avut întrevederi cu ministul Agriculturii și cu cel de Finanțe pe problema perceperii TVA de la persoanele fizice neînregistrate în scopuri de TVA. “Dacă ai depășit venit de 60.000 euro, trebuie să plătești TVA. Îți ia retroactiv pe cinci ani două miliarde de lei, fără să ia în considerare cheltuielile. Am cerut amnistie pentru cei căzuți în necaz și de aici înainte să corectăm legea. TVA-ul e taxă pe valoare adăugată, nouă nu ne-a căzut mielul din cer. Ca să-l vinzi cu 100 euro, ai cheltuială 80-90 de euro. Deci să plătim TVA pe diferența dintre ce-am vândut și ce-am cheltuit”, solicită Ion Câmpian. 

Oierul din Bistrița-Năsăud s-a declarat plăcut surprins de buna organizare a expoziției în general și de calitatea ovinelor expuse în special. “Acest ecotip de Țurcană Bălă din fața noastră atinge cel mai înalt standard al rasei. Ce mai, animale deosebite!”, ne declara Ion Câmpian, care a făcut o asemănare fericită între evoluția genetică a Bălei și Agraria: “Târgul a crescut frumos așa cum au crescut și oile astea. Toate sunt puse la punct dumnezeiește de o mână forte, știutoare”.  

Discuțiile cu cei doi reprezentanți ai sectorului ovinelor le-am continuat la standul Ferma. Detalii, în edițiile viitoare ale revistei.  

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 691 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!