Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ţurcana - din nou REGINA MUNŢILOR la Costeşti

Publicat: 16 noiembrie 2019 - 16:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De doi ani de zile, de când s-au impus restricţiile din cauza pestei porcine africane, crescătorii de oi, şi nu numai ei, aşteaptă răbdători să participe la expoziţii de ovine şi de produse tradiţionale, aşa cum se organizau cu câţiva ani în urmă. Tonul deschiderii târgurilor de ovine în acest an l-au dat oierii de la Asociaţia Pro Ovis Maramureş, care au organizat un eveniment pe 29 august a.c. (vezi Ferma nr. 243). A urmat apoi o grandioasă expoziţie, numai de ovine Ţurcane şi de produse tradiţionale, la Apulum Agraria - Alba Iulia, în perioada 20-22 septembrie a.c., apreciată la superlativ de vizitatori. Cu mare nerăbdare şi interes a fost aşteptată şi Sărbătoarea crescătorilor de ovine „Ţurcana - Regina Munţilor” de la Costeşti, judeţul Hunedoara, din data de 29 septembrie a.c.

Realizarea acestor expoziţii a stat mult timp sub semnul întrebării, din cauza restricţiilor impuse de Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu scopul de a preveni răspândirea pestei porcine africane, boală care încă face ravagii în multe zone din ţară şi din Europa. Cu bună înţelegere, măsuri de igienă şi limitarea expunerii ovinelor din zone îndepărtate, conducerea ANSVSA a autorizat unele expoziţii de ovine. O veste bună pentru crescătorii de ovine şi pentru cei care au dorit să admire oile, să guste din produsele tradiţionale şi apoi să facă diverse cumpărături sau pur şi simplu să socializeze.

Ţurcana - din nou regina munţilor la CosteştiClick pe poza pentru galerie!

Peste 7000 de vizitatori
Pe un timp superb, într-un mediu montan mirific din zona Costeşti, unde dealurile se mărginesc cu Munţii Orăştiei, iar arborii din speciile de foioase, viu coloraţi în această perioadă, se îmbină armonios cu brazii falnici, a fost organizată cea de-a XV-a ediţie a Festivalului „Ţurcana - Regina Munţilor”.
Zona montană este un teritoriu de interes naţional, cu un puternic potenţial economic pentru obţinerea unor produse bio, dar şi pentru turism, activităţi sociale şi culturale. Din zona montană ne vine aerul ozonat, apa curată, fructele de pădure şi lemnul de calitate, iar în zona montană trăiesc încă oameni rezistenţi, longevivi, viguroşi, cinstiţi, omenoşi şi destoinici.
În perioada actuală este nevoie, mai mult ca oricând, ca locuitorii de aici să beneficieze de măsuri speciale şi de facilităţi, de protejarea şi valorificarea responsabilă a resurselor montane pentru a reduce riscul depopulării acestor locuri şi a limita pierderea îndeletnicirilor şi a tradiţiilor specifice.
La prima ediţie de acum 15 ani, au venit câteva sute de vizitatori să admire oile din cele 15 boxe de prezentare.
În acest an, numărul vizitatorilor a fost copleşitor. Cu o oră înainte de festivitatea de deschidere, drumul spre Costeşti a fost aproape blocat, pe o distanţă de 10 km, de mulţimea de maşini şi de participanţi. S-a estimat că la această ediţie au fost peste 7000 de vizitatori şi zeci de firme cu produse tradiţionale.
Deschiderea expoziţiei de ovine, în prezenţa unui public numeros, a fost oficiată de Dumitru Andreşoi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia, cu sediul în Deva, recunoscut ca fiind cel mai mare fermier de ovine din Europa. Din partea MADR a participat secretarul de stat Daniel Botănoiu, şeful AFIR - Adrian Chesnoiu, precum şi reprezentanţi oficiali ai judeţului Hunedoara şi ai Registrului Genealogic.
După luările de cuvânt, grupul de oficiali a vizitat şi admirat ovinele de rasă Ţurcană expuse în 50 de boxe, pavilioanele cu maşini agricole şi multitudinea de standuri cu produse tradiţionale.
Vizitatorii au gustat gratuit din tocana de oaie oferită de organizatori şi au ascultat până seara cântece din folclorul tradiţional, interpretate de artişti de seamă.

Ţurcana - din nou regina munţilor la Costeşti_b

Bucălaia a dominat expoziţia
Ca şi la ediţiile de acum câţiva ani, ovinele de Ţurcană bucălaie expuse au impresionat publicul vizitator prin armonia lor corporală, lâna lungă cu şuviţe clare în formă de ţurţur şi bine extinsă pe corp, dar mai ales prin dezvoltare corporală şi vigoare.
S-au evidenţiat, la această varietate, şi de această dată, crescătorii Dumitru Andreşoi, Ioan Bodea şi fraţii Ioan şi Ionel Toncea. L fel de apreiate au fost şi ovinele Bucălăi (tineret femel şi masculi de an curent, mioare, miori, oi şi berbeci) expuse de Simion Ardelean, Constantin Bîja, Ioan Mihai Bruzan, Vasile Dănuleţiu, Radu Iancău, Gruia Ionescu, Dorin Tătulea şi Valentin Ursic.
O bună impresie au lăsat şi oile Ţurcană bălă prezentate de Ileana Voina şi Ţurcanele oacheşe aduse de Vasile Dănuleţiu.
De un interes aparte, din partea vizitatorilor avizaţi, s-au bucurat cele cinci sute de mioare Ţurcane bucălăi, una şi una, ale familiei Andreşoi, expuse pe coasta dealului într-o turmă omogenă cu animale bine dezvoltate care se roteau liniştite în turmă spre încântarea vizitatorilor.
De acum, “Sărbătoarea crescătorilor de ovine Ţurcana - Regina Munţilor”, prin amploarea şi importanţa ei, a devenit un simbol al zonei, alături de cetăţile dacice, Părintele Arsenie Boca, cetatea Devei etc.

Ţurcana - din nou regina munţilor la Costeşti_b


BUCĂLAIA CREŞTE BINE ŞI LA MUNTE, ŞI LA ŞES
Specific la oile Ţurcană bucălaie este masivitatea şi rezistenţa la condiţiile de mediu din zona montană. Aceste oi deţin ponderea în judeţul Hunedoara, în localităţile Luncani, Costeşti, Ursici, Cioclovina etc., dar şi la sud de Munţii Carpaţi, în jud. Gorj - localităţile Baia de Fier, Novaci, Pestişani, Crazna, Tismana etc. şi judeţul Mehedinţi, în localităţile Titerleşti, Godeanu, Mărăşeşti etc.
Turmele de Ţurcană bucălaie întregesc armonios peisajul montan la altitudini de 1000-1500 m în Munţii Orăştiei şi Retezat, dar şi în Munţii Parâng şi Lotrului. În ultimii 15 ani, aceste oi s-au extins în multe zone din Banat, Transilvania şi Oltenia.
Numai în judeţul Timiş, în perioada actuală, Bucălaia reprezintă peste o treime din efectivele de ovine, cu tendinţa de creştere, datorită aptitudinilor pentru producţia de carne, armoniei corporale şi puterii de adaptare de la şes până în zona înaltă montană.
Am asistat la discuţii aprige între crescătorii de oi, avizaţi care susţineau cu voce tare că cele mai performante oi Ţurcană bucălaie sunt în zona Hunedoarei, iar alţii că ar fi în zona Novaci. O expoziţie naţională cu prezentarea celor mai performante oi din aceste zone ar tranşa această ierarhizare. Eu am convingerea fermă că ovinele performante de Ţurcană bucălaie ar face impresie excepţională la orice expoziţie europeană de ovine.


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 2348 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?