Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Țurcana a fost regină la târgul de la Costești

Publicat: 23 octombrie 2016 - 20:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După câțiva ani de restricții, dictate de măsurile de prevenție legate de boli infecțioase cu impact major la ovine (scrapie, boala limbii albastre), oierii români au organizat din nou, în acest an, în zona Transilvaniei, expoziții, festivaluri specifice care au promovat rasele de oi, produsele tradiționale obținute de la ovine, tradițiile, portul popular și folclorul.

 

Cu mare interes a fost așteptată, și în acest an, expoziția de ovine din comuna Orăștioara de Sus, satul Costești, din județul Hunedoara, localități situate în apropierea orașului Orăștie, pe valea Râului Grădiștei.

Locuri încărcate de istorie și de tradiții
Perimetrul localității Costești cuprinde o zonă cu bogat potențial turistic datorită istoriei acestor locuri și a farmecului împrejurimilor.
Vizitatorii și expozanții prezenți în număr mare (peste 7000 în total) au avut ocazia să admire, în armonie cu natura, comunitățile umane ce dăinuie aici de veacuri, cu oameni harnici păstrători ai tradițiilor, dar deschiși și spre valorile lumii moderne, iubitori de natură, frumos și istorie.
Mergând de la Orăștie pe valea Râului Grădiștei, aceștia au ocazia să admire frumoase case, bine îngrijite, din localitățile Cărăstau, Orăștioara de Sus, Costești, iar pe cursul superior, în Munții Orăștiei, au privilegiul să vadă cele mai importante vestigii ale dacilor, conduși de regii Burebista și Decebal, capitala cetate Sarmizegetusa cu complexul de temple și centura de cetăți de apărare de la Costești, Blidaru, Cununa, Fetele Albe și Piatra Roșie.
De un farmec aparte sunt Munții Orăștiei, cu o climă moderată, propice oilor de rasă Țurcană, având înălțimi de 1500 - 2000 m, legați de culmi prelungi cunoscute de veacuri ca drumuri ale oilor.

Târgul de la CosteștiClick pe poza pentru galerie!

12 ediții, 150 de boxe, sute de Țurcane și mii de vizitatori
Aici, la Costești, în data de 25 septembrie a.c., pe malul Râului Grădiștei s-a amenajat, într-o zonă minunată, expoziția de ovine sub titlul “Sărbătoarea crescătorilor de ovine: Țurcana - Regina Munților”.
La prima ediție, de acum doisprezece ani, oile Țurcane au fost expuse în 30 boxe de prezentare. Ediție de ediție au venit tot mai mulți oieri cu exponate de oi Țurcană și s-a ajuns ca la cea de-a XII-a ediție, din acest an, crescătorii membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia” Hunedoara să expună ovine de rasă Țurcană în 150 de boxe, așezate pe patru rânduri.
Greul organizării acestei expoziții l-a dus, prin aport personal, Dumitru Andreșoi, care de câțiva ani buni, cu cele peste 30.000 de ovine proprietate personală, este considerat cel mai mare crescător de oi din România și chiar din Uniunea Europeană.
Expoziția a fost deschisă de Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu, care i-a elogiat pe crescătorii de oi pentru exemplarele de ovine aduse în expoziție și a precizat că în următorii ani sprijinul cuplat pentru ovine va crește substanțial (o alocare de 48 milioane de euro în 2017) și că sunt preocupări de a găsi soluții pentru valorificarea lânii și pentru găsirea de noi piețe externe pentru valorificarea mieilor și a lânii.
Cuvinte de laudă pentru crescătorii de ovine hunedoreni a avut și Dan-Gheorghe Neață, director general adjunct cu Zootehnia din MADR, care a susținut, încă o dată, că “oaia Țurcană - Regina Munților Carpați” este o suprarasă din care s-au diferențiat varietăți și ecotipuri care pot deveni rase noi de ovine românești performante. În cuvântul lor, reprezentați ai administrației locale și județene au evidențiat importanța unei asemenea expoziții și impactul favorabil pe care îl are în zonă.

O suprarasă cu numeroase varietăți și ecotipuri
După deschiderea expoziției, oficialitățile și vizitatorii au admirat ovinele de rasă Țurcană prezentate în cele 150 de boxe.
S-au evidențiat și de această dată toate ovinele Țurcană bucălaie, prin armonie corporală, vigoare și dezvoltare corporală, mai ales cele expuse de Dumitru Andreșoi, Gheorghe Bodea, Doru Ursic, Gruia Răzvan Ionescu, Ionel Toncea, Petru Stoica și alții.
Oile Țurcane oacheșe (lâna și părul alb, dar cu conturul închis în jurul ochilor), expuse de Ioan Lal, Ileana Voina, Dumitru Dăncilă și alții au atras privirile vizitatorilor prin frumusețe, eleganță și armonie corporală.
În ultima perioadă de un interes crescut se bucură Țurcana brează, localizată în efective mai mari în zona Hațegului și Văii Jiului, selecționată pentru producția de lapte. Aceste oi au o constituție fină, talie mare, ugerul globulos și sfârcuri mari, care îngreunează suptul mieilor mai mici după fătare, dar ușurează mulsul și produc în condiții bune peste un litru lapte/zi. Ovinele de Țurcană brează expuse de Ionel Toncea au fost cele mai apreciate de vizitatori.
Țurcana albă, specifică oierilor din zona Văii Sebeșului (Purcăreț, Loman, Săsciori, Șugag), bine conformate, dezvoltate și plăcute la vedere, au fost reprezentate cu succes de mai mulți crescători, dintre care în menționăm pe Vlaicu Popescu.
Pe un timp minunat de toamnă, în minunata vale a Grădiștei, de la Costeștim, în compania mirosurilor de mici, grătare, pastramă și balmoș, a urmat apoi un festival de cântece folclorice susținut de treizeci de artiști populari de renume din sudul Transilvaniei, din Banat și Oltenia. Sărbătoarea crescătorilor de ovine Țurcană - Regina Munților de la Costești a demonstrat încă o dată că oile Țurcană, prin varietățile și ecotipurile bine consolidate, formează o suprarasă de oi, mândrie a oierilor din Munții Carpați și nu numai.
La acest eveniment au participat oieri și vizitatori din toate zonele României și pe bună dreptate toți participanții au apreciat această sărbătoare care a devenit un Festival autentic al oilor Țurcană.


Ioan PĂDEANU
Foto: Ionel DĂNCESCU

 

NEMULȚUMIRILE SE TOT ADUNĂ!
Ioan Câmpian, președintele Federației Crescătorilor de Ovine ProOvis, din care face parte și Asociația Crescătorilor de Ovine „Dacia” Hunedoara, foarte vocal, a accentuat că dezvoltarea durabilă a acestui sector trebuie susținută prin politici guvernamentale stimulative, întrucât în acest an, oierii români au primit cea mai scăzută subvenție (ANTZ), de numai 5 euro/ovină, din toate țările Uniunii Europene. Totodată, a informat publicul prezent că, în ciuda tuturor solicitărilor și a intervențiilor la Guvern și la Parlament, încă nu s-au rezolvat nemulțumirile oierilor legate de legea vânătorii. Cu năduf, dar cu argumente raționale a arătat că sub influența unor persoane s-au format asociații de crescători de animale care au concesionat pășunile și banii pe subvenții nu au ajuns la utilizator, adică la crescătorul de animale erbivore.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 818 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?