Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tradiţia merge mai departe. Coborâtul oilor la Loman

Publicat: 29 octombrie 2021 - 17:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sărbătoarea pastorală ”Coborâtul oilor” şi-a reluat anul acesta bunul obicei la Loman, în judeţul Alba. Evenimentul a marcat revenirea mai aproape de vatra satului a oilor vărate din iunie până-n septembrie în Munţii Sebeşului.

Oieritul, activitate milenară cu tradiţie în istoria poporului român, a ajuns în perioada actuală un domeniu de vârf al agriculturii româneşti, cu mari posibilităţi de dezvoltare. Ţurcana este prima rasă de ovine care a populat, încă de pe timpul dacilor, meleagurile actuale ale României.

 

Transhumanţa pendulară


coboratul oilor 01_b

Crescătorii de oi din zona Sebeşului duc oile, de la începutul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie, pe păşunile alpine din Munţii Sebeşului, mai întâi La Cărări şi apoi pe Vârful lu Pătru şi Vârful Șureanu. De sute de ani, oierii din Loman, Tonea, Pleşi, localităţi aparţinătoare comunei Săsciori şi Purcăreţ, sau Plai, de pe Valea Pianului, la mijlocul lunii septembrie coboară oile din Munţii Sebeşului la păşunile şi fâneţele de pe dealuri şi la miriştele de porumb de pe Lunca Mureşului.

Această transhumanţă scurtă (pendulară), de la şes, deal şi munte, respectă, în această zonă, aceleaşi rute pe care le-au urmat şi strămoşii şi moşii oierilor actuali.

 

Tradiţia merge mai departe


După mai multe interdicţii impuse de pesta porcină africană sau Covid-19, salutăm cu recunoştinţă şi bucurie orice eveniment care promovează oaia, produsele tradiţionale obţinute de la ovine, obiceiurile pastorale, portul popular şi folclorul.

Pe Valea Sebeşului, denumită Valea Frumoasei de către scriitorul Mihail Sadoveanu, în comuna Săsciori, satul Loman, aşezat “Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, a avut loc, în data de 12 septembrie, o amplă manifestare tradiţională, ”Coborâtul oilor” vărate în zona montană.

coboratul oilor 02_b

Aici, pe un deal cu un platou situat la 600 metri altitudine, denumit Plaiul Tulii, înconjurat de dealuri şi munţi falnici, împăduriţi, s-a amenajat o Expoziţie de ovine de rasă Ţurcană în 40 boxe, înconjurată de o mulţime de standuri cu produse tradiţionale obţinute prin prelucrarea laptelui, a cărnii şi a lânii de la ovine.

Deschiderea expoziţiei a fost oficiată de Dan Nicolae, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Săsciori, cel care a dus greul organizării acestui eveniment, ajutat de Consiliul Judeţean al judeţului Alba.

Pe un timp frumos, în prezenţa a mii de participanţi veniţi din mai multe judeţe, aşezaţi de o parte şi de alta a unui culoar, a urmat apoi coborâtul a câtorva sute de oi Ţurcană oacheşe, însoţite de măgari şi flancate de câini ciobăneşti, într-o atmosferă de cântece tradiţionale din fluier.

Toţi participanţii au admirat aceste frumoase oiţe ale crescătorului Nicolae Turcu, răsplătite cu aplauze susţinute.

 

Oacheşa, oaia specifică locului


Apoi, vizitatorii au apreciat calitatea ovinelor expuse în boxe pe categorii. În cele mai multe boxe au fost prezentate ovine de Ţurcană oacheşe, specifice zonei. Satul Purcăreţ, care aparţine de comuna Pianul, a avut şi are cele mai tipice şi frumoase oi Ţurcane oacheşe. Acestea au conturul din jurul ochilor şi buzelor închis la culoare şi uniform conturate cu jarul (părul) de pe faţă de nuanţă alb-lucios, profilul capului drept, gâtul bine prins de trunchi, talia mijlocie, corpul armonios şi lâna lungă şi bine extinsă pe corp. Oacheşaprin aspectul ei este o oaie elegantă.

coboratul oilor 03_b

 

Rasa Assaf printre Ţurcane


Cu oi Ţurcane oacheşe s-au evidenţiat crescătorii: Ioan Avram (Loc. Săsciori), Petru Avram (Loman), Ioan Jinar şi Petru Jinar (Tonea), Dumitru Lupu (Pleş), Paraschiv Petrescu (Pleş), Iulian Vlad (Pleş). La Ţurcană bucălaie a ieşit în evidenţă Constantin Bebeşelea (Sebeş).

Surpriza expoziţiei a fost prezentă în expoziţie rasa de oi Assaf specializată pentru lapte, cu talia şi greutatea corporală mare şi ugerul foarte dezvoltat, aduse de crescătorul Traian Bârsan (Răhău).

O impresie bună au făcut şi ovinele de rasă Cap Negru German, specializate pentru carne, proprietatea lui Gheorghe Petrescu din Petreşti.

Miile de vizitatori s-au delectat cu produse tradiţionale specifice zonei, iar Ansamblul Augustin Bena al Consiliului Judeţean Alba, Ansamblul Sufletul Lomânarului şi artişti consacraţi de la Ansamblul Cindrelul din Sibiu i-au bine dispus şi încântat cu un spectacol folcloric specific, într-o atmosferă minunată. La anul şi la mai mare!

coboratul oilor 04_b

Click AICI şi vezi mai multe foto de la eveniment, precum şi înregistrarea video a momentului în care turma de oi păstorită de Nicolae Turcu a ajuns pe platoul din faţa Stânii Turistice a Lomanului!

un articol de

IOAN PĂDEANU

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1574 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?