Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tonomatul de lapte al lumii

Publicat: 10 martie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Investiţiile în cercetarea din domeniul geneticii dau rezultate în practica agricolă din Uniunea Europeană.

Din 1990 până în prezent, efectivele de vaci de lapte au scăzut semnificativ, dar cantitatea totală de lapte produsă în spaţiul comunitar a crescut. Un adevărat paradox, la prima vedere a datelor statistice. Un paradox, însă, explicabil.

Vacile din fermele europene, mai ales din Germania, au devenit mai productive datorită selecţiei genetice bazată pe rezultatele cercetărilor din ultimii ani, dar şi în urma descoperirii unor formule de hrană cu implicaţii directe în producţia de lapte. Uniunea Europeană rămâne pe primul loc în clasamentul mondial al producătorilor de lapte, peste Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite, loc pe care, deocamdată, nu-l ameninţă nici o altă ţară.

Vaci_b

Vaci mai puţine, lapte mai mult

Efectivele de vaci de lapte ale Uniunii Europene numărau în anul 2000 circa 27.200.000 de capete, fiind luate în considerare şi efectivele din ţările care încă nu aderaseră la spaţiul comunitar. Acestea produceau atunci 150.300.000 de tone de lapte. În 2019, au rămas 22.600.000 de vaci de lapte, care au oferit 167.400.000 de tone de lapte.
România avea, în 1990, 1.815.000 vaci de lapte, care produceau 4.156.000 tone de lapte. În 2018, am avut 1.175.000 de capete, producţia totală fiind de 3.934.000 tone. De precizat că în 2018, producţia a scăzut la 3.794.000 de tone. Vârful producţiei de lapte a fost atins în 1995, cu 5.446.000 de tone.
Germania avea, în 1990, 4.771.000 vaci de lapte, care au produs 23.672.000 de tone. În 2017, a deţinut 4.199.000 de vaci de lapte, iar producţia a fost de 32.598.000 de tone de lapte!
Uniunea Europeană rămâne cel mai mare producător de lapte la nivel mondial, vârful atins în luna mai a anului trecut fiind de aproximativ 14.500.000 de tone.

Vaci_b

Cum au evoluat efectivele în spaţiul comunitar?

Efectivele totale de bovine din Uniunea Europeană au scăzut cu peste 30.000.000 de capete faţă de anul 1990. Statisticile furnizate de Eurostat arată astfel: în 1990, în Uniunea Europeană (sunt incluse şi efectivele din ţările care încă nu aderaseră la blocul comunitar, dar au aderat ulterior acestui an, formând UE 28) şeptelul total de bovine număra 118.503.000 de capete. În 2018, numărul acestora a scăzut la 87.407.000 de capete. Cu 31.096.000 mai puţine.
În România, în 1990, erau 5.381.000 de bovine. În 2018, au mai rămas 1.984.000 de capete, cel mai mic număr din ultimii 30 de ani. Scăderi semnificative ale efectivelor au avut loc în Germania, de la 19.488.000 la 11.949.000 de capete; în Slovacia, de la 1.563.000 la 439.000 şi în Belgia, de la 3.146.000 la 2.398.000 de capete.
Sunt însă şi ţări europene unde efectivele de bovine au crescut. De pildă, în Portugalia, de la 1.367.000 de capete la 1.632.000 de capete, şi în Cipru, de la 55.000 de exemplare la 71.000 de capete. De precizat, însă, că raportate la anul 2000, efectivele din unele ţări sunt în creştere, după un regres înregistrat în intervalul 1990-2000. Astfel, Polonia, în 1990 avea 9.024.000 de bovine, iar în 2000 efectivul total a scăzut la 5.723.000 de capete. Până în 2018, însă, Polonia a crescut numărul total de bovine la 6.183.000 de capete, cel mai probabil în urma investirii fondurilor europene în acest sector, ştiut fiind faptul că Polonia este una dintre ţările foste comuniste cu o rată mare a absorbţiei banilor comunitari.
În concluzie, deşi efectivele de vaci de lapte au scăzut, fermele europene sunt mai productive, datorită investiţiilor în genetică şi în schemele de hrănire a animalelor.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 385 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!