Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ţinta: FERMA DE ELITĂ - REPRODUCŢIA are prioritate în LEGEA ZOOTEHNIEI

Publicat: 16 aprilie 2019 - 10:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În fermele de creştere a animalelor, nivelul producţiilor şi eficienţa economică sunt strâns legate de buna desfăşurare a activităţii de reproducere a animalelor. În continuare, prezentăm reglementările privind acest domeniu de activitate în Legea Zootehniei nr. 32/2019.

Activitatea de reproducţie se organizează şi se desfăşoară prin inseminare artificială (însămânţare), montă naturală autorizată, iar pentru animalele foarte performante, prin transfer de embrioni. Crescătorii de animale, în funcţie de pregătirea profesională şi de posibilităţi, sunt liberi să aleagă, pentru animalele din ferma proprie, unul dintre aceste sisteme de reproducţie.
Operaţiunea tehnică de inseminare artificială se execută numai de către prestatorii de servicii calificaţi în meseria de operator însămânţări artificiale, autorizaţi de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), instituţie care este în momentul de faţă „autoritatea competentă a statului în zootehnie”. Operatorii care practică inseminarea artificială sunt autorizaţi pe baza certificatelor de absolvire obţinut după promovarea cursurilor unui centru de instruire şi de formare specific. Doar medicii veterinari care doresc să practice inseminarea artificială sunt atestaţi de Colegiul Medicilor Veterinari şi apoi autorizaţi de ANZ.
Reproducătorii masculi utilizaţi de crescătorii de animale la monta naturală sunt autorizaţi de ANZ doar dacă îndeplinesc cerinţele sanitar-veterinare şi performanţele minime stabilite prin programul de ameliorare a rasei din care face parte.
Legea prevede ca materialul biologic, reprezentat de spermă şi embrioni, provenit de la animalele destinate pentru reproducere, se colectează, se prelucrează şi se depozitează de către o echipă autorizată de ANZ într-un centru de colectare şi/sau depozitare, conform legislaţiei Uniunii Europene în vigoare.
Dacă crescătorii de animale doresc să importe reproducători sau material biologic, acest import trebuie aprobat de autoritatea competentă a statului în Zootehnie (ANZ) la propunerea societăţilor/exploataţiilor de ameliorare sau a centrelor de colectare şi depozitare a materialului seminal (tip Semtest), cu respectarea strictă a legislaţiei sanitar-veterinare.
Totodată, autoritatea competentă a statului în zootehnie autorizează şi activitatea centrelor de transfer de embrioni, care aplică în practică biotehnologia transferului de embrioni şi a manipulării genetice, efectuate de institute de cercetări ştiinţifice şi/sau de facultăţi cu profil zootehnic. Consiliile locale ale Unităţilor Administrativ Teritorial (UAT), acolo unde este cazul, au obligaţia să organizeze şi să asigure buna funcţionare a staţiunilor şi a punctelor de montă.

Oi_b

Rasele locale în conservare
Legea Zootehniei nr. 32/2019 acordă o atenţie deosebită şi raselor de animale autohtone în pericol de dispariţie. Autoritatea competentă a statului în zootehnie, coordonată cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iniţiază şi aplică măsuri de susţinere financiară şi programe de conservare a acestor rase şi gestionează conservarea şi menţinerea diversităţii genetice la speciile de animale de interes zootehnic.
Legea actuală a Zootehniei, prin obiectivele sale, a conturat clar atribuţiile şi responsabilităţile Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, care este, în prezent, autoritatea cea mai competentă a statului român în zootehnie, cea care îndrumă, efectuează controale, inspecţiile oficiale şi elaborează rapoarte de control.
Legea Zootehniei reprezintă un prim pas important în organizarea unor activităţi cu impact pozitiv în zootehniei românească. Crescătorii de animale români aşteaptă cu mare interes elaborarea şi publicarea normelor de aplicare ale acestei legi, mai ales cele referitoare la fermele de elită.

 

ATRIBUŢII ALE MADR
Noua lege prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se implică direct în sectorul zootehnic prin următoarele atribuţii:
- elaborează strategia naţională de dezvoltare a zootehniei şi acte normative pentru promovarea şi implementarea acestei strategii;
- sprijină colaborarea cu alte state în domeniul zootehniei prin contracte de cercetare, vizite de lucru, simpozioane, expoziţii internaţionale etc.;
- plăteşte cotizaţiile la organismele internaţionale de profil zootehnic la care România este afiliată, cum ar fi Asociaţia Europeană a Producţiilor Animaliere (EAP).

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 905 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?