Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TINERII FERMIERI din Olanda, EXEMPLU pentru ROMÂNI!

Publicat: 25 iulie 2017 - 09:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNII, ÎN VIZITĂ LA FERME OLANDEZE! Grupul Holland Dairy House a organizat, la sfârşitul lunii iunie, o nouă vizită de lucru în Olanda, de data aceasta având tema "Tânăr fermier". 

Din delegaţia română au făcut parte trei tineri fermieri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi cooperativelor de vaci de lapte, un reprezentant al Ministerului agriculturii şi presă agricolă.

Programul a fost concentrat pe activitatea tinerilor fermieri, crescători de vaci de lapte şi a cuprins, pe lângă vizitele în ferme, întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor tinerilor fermieri din Olanda, deplasare la Institutul pentru controlul calităţii laptelui - Qlip şi Universitatea de stiinţe aplicate - AERES, precum şi vizite la companii care activează în sectorul producţiei de săâmâânţă - Barenbrug, utilaje agricole - Trioliet, construcţii şi dotări adăposturi - Cow House, genetică animală - CRV.
În Olanda sunt acum cca 18.000 ferme de vaci de lapte, cu 1,6 milioane capete, 62 mari unităţi de procesare lapte şi 60.000 locuri de muncă în acest sector. Din totalul suprafeţei agricole a Olandei, 28% este ocupată de păşuni.

vaci5_b

Impresionant este exportul, în valoare de 7,2 miliarde euro, realizat de sectorul vacilor de lapte, adică aproape 8% din totalul exporturilor. Producţia de lapte este valorificată sub formă de brânzeturi - 48%, lapte praf - 13%, unt - 12% şi alte produse - 27%. Producţia de lapte şi produse lactate este în proporţie de 45% exportată în statele UE, 20% în afara UE şi 35% rămâne pentru consumul intern.
“În cursul deplasării am vizitat trei ferme conduse de tineri fermieri şi o fermă organică, dotată şi cu o unitate de procesare a laptelui. Toate fermele vizitate au roboţi de muls, sisteme automate de evacuare a dejecţiilor şi, în general, o dotare tehnică ce să le permită reducerea, pe cât posibil, a forţei de muncă. Am remarcat, faţă de situaţia de anul trecut, un relativ optimism, generat mai ales de creşterea preţului laptelui cu cca 10 eurocenţi/litru”, relatează Gheorghe Ghişe.

Ce alte practici ale olandezilor sunt bune de luat drept exemplu de fermierii români, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 1883 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?