Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Teoria brânzei de oaie

Publicat: 11 aprilie 2017 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• produsul se face cu lapte, nu cu cifre eronate

„De ce nu se vinde brânza de oaie din fermele româneşti?” Este titlul unui articol publicat pe Agroinfo.ro, în data de 8 martie a.c., pornind de la observaţia europarlamentarului Daniel Buda că „există o discrepanţă între numărul ridicat de oi din România şi cantitatea de produse de pe piaţă”.

Brânza de oaie din fermele româneşti nu se vinde din cu totul alte motive decât cele invocate de europarlamentarul Daniel Buda, chiar dacă respectivul doreşte să ne înduioşeze cu grija sa pentru oierii români. Iată de ce!

Branza de oaie

Brânza... mielului şi-a berbecului!
Din efectivul de 14 milioane de ovine, valabil doar în declaraţiile politice, un număr foarte mare îl reprezintă mieii pentru export din fiecare an, care nu produc lapte.
Apoi, tot în efectivul exagerat de 14 milioane ovine intră şi berbecii reproducători care, potrivit reglementărilor recente, se cifrează la a treizeci şi cincea parte din ovinele adulte reţinute de crescători, fie pentru producţia de lapte, dar mai nou şi pentru producţia de carne, de unde nu putem vorbi de nici un fel de brânză de oaie.
Un efectiv deloc neglijabil îl reprezintă şi tineretul ovin precedent (noatenii) reţinut pentru prăsilă, dar care, după cum se ştie, nu produce lapte şi, prin urmare... nici brânză.
Acceptând cu indulgenţă un efectiv de cca. 7,5 milioane ovine aflate în lactaţie (adică femele adulte care au fătat), o parte sunt aparţinătoare raselor de carne (Cap negru german, Texel, Charollais, Ile de France, Suffolk etc.), diminuând şi acestea efectivul de 7,5 milioane.
Din lipsă de personal calificat pentru procesarea laptelui (adică din lipsa bacilor, care din punct de vedere profesional sunt cu totul altceva decât ciobanii îngrijitori), laptele de oaie din zonele nemontane este livrat lichid către fabricile de procesare a laptelui, fabrici care pot fi autohtone sau chiar din alte ţări (vezi laptele de oaie livrat în tancuri de răcire din Dobrogea pentru Grecia).
In fine, ca să scurtăm teoria brânzei de oaie, se poate afirma că cca. 75% din producţia românească de acest fel se realizează la munte, întrucât de la stânele de munte este imposibil să se livreze laptele brut fără să se altereze, datorită distanţelor mari până la căile de acces şi starea aproape impracticabilă a acestora.
Aşa se ajunge ca preţul de producţie al brânzei de oaie de la munte să fie prea mare faţă de puterea de cumpărare a românilor, motiv pentru care brânza de oaie din zonele nemontane se cumpără fără comentarii la piaţă fiindcă este mai ieftină.

 

PUTEM PRODUCE MAI MULTĂ BRÂNZĂ!
Soluţia generală de stimulare a producţiei şi vânzării brânzei de oaie autohtonă nu poate fi redusă doar la faianţe, gresii şi filtre sanitare la stânele româneşti, aşa cum afirmă europarlamentarul Daniel Buda, ci la un complex de măsuri îndeplinite în cazul produselor tradiţionale româneşti care obligă la:
• Reguli stricte de igienă şi siguranţă alimentară, prevăzute în caietul de sarcini necesar atestării respectivului produs şi urmărit de organele competente;
• Ambalarea şi etichetarea care respectă normele de trasabilitate a produselor; etc...
...iar preţul firesc pentru respectivele produse poate acoperi preţul de producţie, făcând ca producţia de brânză de oaie să fie igienică şi mai cu seamă să crească şi cantitativ la un nivel corespunzător cerinţelor.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 304 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?