Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Temperamentul vacilor și eficiența fermei de lapte

Publicat: 13 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii, precum și alte persoane implicate în creșterea taurinelor, dar și în întreținerea altor specii de animale domestice, recunosc că există diferențe între animale în ceea ce privește răspunsul lor la situații și stimuli de mediu sau sociali. Mai mult, indivizii sunt consecvenți în modul în care răspund la stimuli atunci când aceștia se repetă. 

Click pe poza pentru galerie!

Amplitudinea răspunsului taurinelor la stimuli, precum și diferențele dintre animale au o importanță pentru situațiile în care acestea interacționează cu omul, cum ar fi aplicarea de tratamente zoo-veterinare, mutarea sau mulgerea. În aceste situații unele animale sunt calme și docile, în timp ce altele sunt abătute și încearcă să scape.

Consecvența cu care răspund animalele la stimulii din mediul înconjurător sau cei sociali este denumită în zootehnie temperament. Temperamentul este cel mai adesea descris ca răspunsul unui animal la manipularea sau mișcarea forțată de către om.

Temperamentul este determinat genetic și depinde de tipul de sistem nervos (puternic sau slab) și de viteza de transfer a informației pe cale nervoasă. Astfel, la taurine se întâlnesc patru tipuri de temperament, dintre care două sunt dorite: temperamentul liniștit și vioi în formarea căruia contribuie tipul de sistem nervos puternic, având o transmitere lentă și respectiv rapidă a impusului nervos, și două tipuri temperamentale nedorite: limfatic și nervos caracterizate prin sistem nervos slab asociat cu cele două tipuri de transfer al informației pe calea nervoasă, lentă și respectiv rapidă.

 

De ce este important temperamentul?

În ultimii ani a fost acordată o atenție deosebită temperamentului deoarece s-a constatat că acesta are consecințe negative asupra producției, bunăstării animale și siguranței muncitorilor. Cele mai multe cercetări privind temperamentul s-au făcut pe taurinele din rasele de carne. Astfel, la un animal crescut pentru carne și care răspunde prin mișcări violente și încercări de scăpare la contenția lui într-un răscol sau cântar, riscul de a se răni sau de a răni muncitorii și alte animale este mai mare decât pentru un animal care răspunde acestor constrângeri cu calm. Mai mult, un animal nervos, violent face ca procesul de manipulare a unui grup de animale (la cântărire sau pentru deplasare) să fie mai lent și mai puțin eficient. În cazul taurinelor de carne, temperamentul este legat de eficiența creșterii și de calitatea cărnii.

 

Caracteristici ale temperamentului vacilor de lapte

În cazul taurinelor de lapte un răspuns calm din partea vacilor la muls este important atât pentru a maximiza eficiența procesului de mulgere, cât și pentru a minimiza volumul de lapte rezidual rămas în uger. Docilitatea vacilor de lapte la muls și manipulare este un caracter pentru care animalele au fost selectate în mod formal sau informal timp de multe generații, astfel încât răspunsurile extreme sunt rare în cazul raselor de lapte actuale. Cel mai bine studiat temperament al vacilor de lapte este „temperamentul la muls” care constă în ușurința cu care animalul este adus și dus de la muls, precum și caracterul liniștit pe durata mulgerii. Acest temperament face parte în prezent din multe programe de ameliorare a taurinelor de lapte din lumea întreagă.

Din punct de vedere al bunăstării vacilor de lapte și al siguranței muncitorilor au fost studiate și alte caracteristici ale temperamentului. Agresivitatea maternă, prin care o mamă prezintă agresivitate defensivă față de oameni sau alte animale care încearcă să se apropie de vițelul ei, este o însușire care prezintă avantaje pentru animalele sălbatice, dar devine o problemă atunci când agresivitatea se manifestă față de muncitorii sau persoanele care pătrund în parcela sau boxa în care sunt ținute animalele. Agresivitatea pentru accesul la resurse apare atunci când un animal este agresiv față de alte animale în competiția acestora pentru resurse cum ar fi hrana sau apa. Sociabilitatea reprezintă dorința animalului de a se afla în proximitatea altor conspecifici (parteneri de grup).

La vacile de lapte s-au efectuat mai puține cercetări privind corelațiile dintre temperament și alte însușiri. S-a demonstrat că vacile cu temperament mai calm realizează producții de lapte mai mari și au o viteză de muls mai mare. S-a constatat și o relație pozitivă între temperament și gradul de supraviețuire în fermă, adică vacile mai calme au o durată mai mare de exploatare decât cele nervoase. S-a constatat că vacile cu temperament mai calm au o rezistență mai mare la mastită, edem mamar mai redus, dar și stare generală de sănătate mai bună. Nu s-a găsit însă o corelație între temperament și numărul de celule somatice. O corelație puternică s-a găsit între temperament și ușurința fătării, vacile mai calme având fătări mai ușoare.

Temperamentul vacilor de lapte are și implicații economice, putând fi calculate costurile suplimentare atunci când un animal este dificil de manipulat sau atunci când o vacă se mulge greu sau dificil.

 

Temperamentul variază mult de la o rasă la alta

Acest lucru l-am constatat cel mai bine atunci când am lucrat la o fermă de vaci din Danemarca, ce avea 60 de vaci în sistem de întreținere legat, cu acces la pășune, din care 30 de vaci de rasă Holstein-Friză și 30 de vaci din rasa Jersey. Dimineața la ora cinci, când intram în adăpost pentru a începe programul, vacile Jersey erau toate în picioare și mâncaseră deja toate resturile de furaj de la tainul de seară, pe când vacile de rasă Holstein-Friză se ridicau de jos doar atunci când mă vedeau. Mai mult, era o adevărată provocare să pui aparatul de muls pe ugerul vacilor Jersey. Mi-a luat cam o săptămână până când filtrul de la tancul de lapte nu a mai fost plin de paie după muls…

Desigur că temperamentul are și o variabilitate în cadrul rasei, variind de la un individ la altul. Pe această variabilitate se bazează procesul de selecție pentru acest caracter.

 

O însușire ce trebuie ameliorată prin tehnicile genomice

Deoarece temperamentul s-a demonstrat a avea o valoare economică și vacile de lapte care răspund negativ la manipulare sunt supuse unor experiențe emoționale și fizice negative care au ca rezultat reducerea nivelului de bunăstare, este important să se amelioreze genetic această însușire. În plus, pentru reducerea acestor efecte negative este importantă investiția în sisteme optime de adăpostire și manipulare a vacilor de lapte încă din perioada de tineret.

În viitor, automatizarea proceselor de producție și progresul înregistrat de tehnicile genomice care permit identificarea unor animale superioare genetic vor contribui la ameliorarea genetică a vacilor de lapte în direcția obținerii unor animale docile, caracterizate prin temperament calm, care pot fi exploatate cu ușurință pentru lapte.

 

Ludovic CZISZTER

Dinu GĂVOJDIAN

 


DEFINIȚII

Laptele rezidual - cantitatea de lapte care rămâne în uger după muls și nu poate fi extras decât prin metode speciale de stimulare. În mod normal această cantitate este de cca. 15-25% din cantitatea de lapte existentă în uger la începutul musului.

Repausul uterin - perioada de timp dintre fătare și următoarea montă fecundă (gestație).TEMPERAMENTUL VACILOR ARE IMPLICAȚII ECONOMICE 

Un mod de evaluare al temperamentului vacilor de lapte este testul răscolului, adică animalul este introdus în răscol sau pe un cântar și se evaluează amplitudinea răspunsului animalului la constrângere. De regulă, se utilizează o scală de la 1 la 5, în care 1 înseamnă că animalul este calm, 2 - animal calm, dar face unele mișcări ocazionale, 3 - mișcări moderate ca intensitate și durată, 4 - mișcări episodice bruște și 5 - mișcări episodice continue.

Temperamentul vacilor de lapte a fost evaluat și la vacile din rasa Bălțată românească, crescute la Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad, în cadrul unui proiect finanțat de statul român prin intermediul CNCS-UESFISCDI (GeneWel - Ameliorarea producțiilor și a bunăstării vacilor de lapte prin selecția asistată de markeri moleculari, proiect PN-II-RU-TE-2014-4-1402). În cadrul acestor cercetări s-a demonstrat existența unor corelații semnificative între temperamentul vacilor de lapte, pe de o parte, și masa corporală și producția de lapte, pe altă parte, în sensul că vacile mai calme au avut o masă corporală mai mare dar și producții mai mari de lapte, grăsime și proteină. În schimb, temperamentul nu a fost corelat cu numărul de celule somatice din lapte. Mai mult, vacile mai nervoase, precum și cele prea calme au cedat mai greu laptele în timpul mulsului, comparativ cu vacile cu temperament moderat.

Numărul de pași efectuați de vacile cu temperament mai nervos a fost semnificativ mai mare decât cel observat la vacile mai calme. Creșterea a fost aproape dublă, de la 3900 pași pe zi la vacile cu temperament calm, la 7400 de pași în cazul vacilor cu temperament nervos.

În studiul efectuat pe vacile de rasă Bălțată românească nu s-au înregistrat asociații semnificative între temperamentul animalelor și însușirile de reproducție (durata intervalului mediu între fătări, numărul de inseminări pentru a obține o gestație, durata medie a repausului uterin).

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 918 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!