Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tehnologia care aduce mai mulţi bani în ferma de ovine

Publicat: 14 martie 2022 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru oierii din zona de Nord-Est, activitățile din luna martie continuă să se afle sub spectrul preocupărilor legate de gestionarea corespunzătoare a fătărilor la ovine și a întreținerii post-partum.

nicu si sergiu CRACIUN_b

În satul Vulpășești, comuna Sagna din județul Neamț, fermierul Nicu Crăciun, cu o experiență în domeniu de peste 30 de ani și fiul său, în vârstă de 24 de ani, tânărul inginer zootehnist Sergiu Crăciun, dețin în comun o exploatație riguros organizată, cu aproximativ 1400 de capete ovine din rasa Țurcană.

 

INOVAŢIA ADUCE PROFIT!


Modul în care a decurs în acest an etapa de fătare la ovine a avut un specific îmbucurător, inclusiv ca urmare a unor elemente tehnologice noi, introduse recent în fermă de către Sergiu. Peste 30% dintre femelele-mame au fătat câte doi miei, ceea ce reprezintă un rezultat pozitiv al aplicării unei formule inovative de furajare a oilor și o premisă optimistă a asigurării eficienței activității din fermă.

ferma Craciun 1_b 

MIEII MERG LA EXPORT CU 18 LEI


În acest moment, fermierii sunt preocupați să urmeze traseul către valorificarea produșilor și a producției. ”Suntem optimiști, deoarece avem cereri atât pentru export pe piața arabă, cât și pentru livrări pe piața națională. Prețul la export este foarte atractiv, 17-18 lei/kg în viu.

Am vândut, deja, mare parte din mieii obținuți în extrasezon, iar mașina celor din sudul țării, care vin să ia mieii pentru export, nu pleacă din ferma noastră, până când banii nu sunt în cont. Lucrurile merg bine, există corectitudine și suntem mulțumiți.  Dacă pe piața internă nu am avea clienți fideli, pe care să îi respectăm și cărora să le onorăm comenzile, aproape că am trimite către piețele arabe tot ceea ce dirijăm spre valorificare”, spune Nicu Crăciun.

ferma Craciun 3_b 

ORGANIZAREA ESTE ESENŢIALĂ!


În ferma de familie a celor doi crescători din Neamț, în acest sezon au fătat aproximativ 800 de oi și, chiar dacă startul fătărilor a fost mai greoi, din cauza faptului că, în toamnă, monta a început mai târziu, nu s-au înregistrat distocii ori avorturi.

”Organizarea fermei este esențială. Am construit mai multe spații de trecere/staționare a animalelor, mari și mici. Femelele gestante au un spațiu larg, călduros și luminos, cu furaje specifice la discreție, unde așteaptă momentul fătărilor. Urmărindu-le foarte atent, vedem evoluția și, cu puțin timp înainte de fătare, le aducem într-un alt adăpost, apropiat celui în care am amenajat boxe individuale pentru mamă și făt", explică fermierii nemţeni.

 

ferma Craciun 5_b5 MĂSURI PÂNĂ LA ÎNŢĂRCARE


1. În multe cazuri, având fătări gemelare, în boxele individuale au introdus câte doi miei și o oaie,  care au rămas aici până la 3-4 zile. Fiecare miel, în prima jumătate de oră de viață, a fost lăsat să sugă colostrul pentru a căpăta mai multă imunitate, iar oaia a primit un furaj superior, pentru refacerea energiei.

2. Oile sunt furajate cu otavă de lucernă și cu un supliment din orz cu porumb

3. După cele 3-4 zile animalele sunt mutate în boxe mai mari, fiind formate grupuri de câte 5-6 oi. Acolo continuă furajarea oilor cu fân de calitate superioară.

4. După aproximativ 10-15 zile, mieii sugari prind să ciugulească din furaje, formându-li-se reflexul hrănirii.

5. După 10 zile, produșii sunt mutați fără mame în boxe speciale, acolo unde vor rămâne timp de 60 de zile, adică pentru întreaga perioadă, până la înțărcare, timp în care mieii sug lapte, se hrănesc și cu furaje, dar li se administrează și un starter, care îi ajută foarte mult.

 

FURAJUL CARE FACE TOŢI BANII!


De 10 ani, în ferma din Vulpășești, în rația mieilor pentru Paște a fost introdus și un furaj starter, pe lângă faptul că sunt lăsaţi să sugă până în preajma momentului valorificării. Acest furaj starter a fost analizat în laborator și este sănătos și benefic pentru miei, conținând toate vitaminele și chiar lapte praf, ceea ce asigură un ritm de îngrășare cu 10-11 kg/lună.

"Cheltuiala este de aproximativ 20 lei/lună/miel, la un consum de aproximativ 10 kg furaj starter/lună/miel, ceea ce mi se pare destul de convenabil. De când am apelat la acest furaj, pot spune în mod cert că am înregistrat un progres și o creștere a eficienței în fermă, prin obținerea unor produși de calitate și mai bine plătiți, mai ales la export. De altfel, pentru piața externă, controlând foarte exact ritmul de îngrășare a mieilor, de câțiva ani am început și să producem miei pentru valorificare în extrasezon, ceea ce ne asigură noi resurse financiare", spune Nicu Crăciun.

 

ASOCIERE CU BENEFICII COMUNE


Fermierul Nicu Crăciun este și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Miorița” Neamț, iar în această calitate pledează în mod constant pentru organizarea comună, în vederea creșterii performanțelor animalelor din ferme şi a valorificării.

”În cazul furajării mieilor, după ce am verificat în propria fermă rezultatele practice ale utilizării starterului, le-am spus tuturor colegilor care au fost etapele de lucru și concluziile tehnice. La fel, împreună cu colegii din asociație, am organizat cam în aceeași perioadă și montele la ovine, astfel încât să avem întregul necesar de produși pe care ni-l cere piața de profil, atât cea internă, cât și cea externă. Acum, le recomand tuturor oierilor să încerce să mențină un preț echitabil la mieii valorificați în perioada Paștelui, în așa fel încât, pe de o parte, să aprovizionăm cât mai mulți consumatori români cu carne de miel produsă în România, iar pe de altă parte, să ne asigurăm resursele financiare necesare susținerii cheltuielilor din fermă", arată Nicu Crăciun.

ferma Craciun 2_b 

DACĂ STATUL VREA, SE POATE!

Fermierul din Neamţ spune că toţi crescătorii trebuie să pledeze pentru susținerea statală a dezvoltării acestui sector zootehnic. Iar Statul român, dacă vrea, poate să facă multe pentru fermieri și pentru consumatorii români și nu toate acțiunile sale ar fi costisitoare, însă ar fi deosebit de utile.

 

COLABORARE CU ALTE ASOCIAŢII

Pentru toate propunerile înaintate către autoritățile naționale de profil, asociaţia condusă de Nicu Crăciun colaborează și cu celelalte organizații profesionale din zona Moldovei și din țară, cum ar fi Asociația Moldoovis Botoșani, condusă de către Ionică Nechifor.

"Împreună am elaborat recent un document care include viziunea noastră asupra modalității de susținere a domeniului, prin viitorulPNS”, declară fermierul.

 

PLANIFICARE PENTRU PAŞTE


În ferma din Vulpășești montele au fost dirijate, astfel încât mieii să fie înțărcați în preajma Paștelui. O parte dintre miei sunt păstrați pentru prăsilă, ca să fie menținut efectivul anual de 1400-1500 capete. Cei 200 de miei care vor fi dirijați, de Paște, către sacrificare pentru piața internă provin din fătări gemelare și se așteaptă ca prețul să se stabilizeze în jurul a 18-20 lei/Kg în viu și 30 lei/kg de carne de miel.

 Nicu Craciun_b

Cred că, pe piața internă, prețul nu va crește foarte mult de Paște, deși la unele produse agricole prețul aproape s-a dublat, cum este cazul porumbului. Dacă anul trecut prețul mieilor de Paște a fost de 15-16 lei/kg în viu, probabil că anul acesta prețul va fi cu 20% mai mare.

NICU CRĂCIUN

Crescător de ovine Vulpășești, jud. Neamţ

 

VA URMA... Citiţi în numărul viitor ce spune tânărul fermier Sergiu Crăciun, atât în privința introducerii în ferme a noutăților tehnologice de creștere și exploatare a ovinelor, cât și în legătură cu realizarea de investiții prin proiecte cu finanțare europeană. 

 Sergiu Craciun_b

CITIŢI ÎN EDIŢIILE VIITOARE

În următoarele numere vom prezenta măsurile propuse de fermierii din Neamț pentru asigurarea stabilității și a continuității sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor, în România.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 5197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?