Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnici de hrănire a oilor în gestaţie avansată

Publicat: 05 ianuarie 2020 - 17:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă suntem foarte aproape de momentul în care oile vor intra în etapa de gestaţie avansată, înţelegând prin aceasta ultimele două luni înainte de fătare. Această perioadă are unele particularităţi, respectiv anumite cerinţe specifice.

În gestaţia avansată a oilor, fetusul se măreşte cu 85-88%; metabolismul mamei creşte cu circa 20%, iar greutatea ei corporală poate avea 10-12 kg în plus comparativ cu perioada premergătoare gestaţiei. Totodată, acum se creează rezerve corporale pentru susţinerea producţiei de lapte viitoare, iar cerinţele de hrană cresc mult, în special pentru proteină, calciu (Ca) şi fosfor (P).
Producţiile ovinelor sunt determinate în proporţie de 50-70% de condiţiile de mediu, iar alimentaţia este factorul determinant. Procesele digestive la ovine sunt asemănătoare cu ale taurinelor, putându-se observa totuşi unele diferenţe:
• spre deosebire de bovine, ovinele digeră mai bine (cu 4%) proteina, SEN cu 12% şi grăsimea cu 15%, dar mai slab (cu 17%) celuloza;
• ovinele valorifică mai bine decât alte specii furajul verde de pe pajiştile cu vegetaţie de talie mică, de pe mirişti şi de pe păşunile ocazionale.

Ovine_b

Hrănirea adecvată pentru pregătirea lactaţiei
În raţia oilor în gestaţie avansată se utilizează fibroase (1,5-2 kg) şi suculente (0,5-1 kg), de preferat semisiloz sau semifân. În cazul utilizării sfeclei sau a silozului, cu două săptămâni înainte de fătare acestea trebuiesc eliminate din raţie. De asemenea, concentratele au o pondere importantă (30-40%), respectiv în cantităţi de 0,3-0,5 kg/cap/zi.
Din categoria furajelor fibroase se pot folosi următoarele sortimente:
• fânuri naturale - de luncă, de câmpie, deal sau munte, care au în compoziţia floristică 35-65% graminee, 8-35% leguminoase şi 10-20% plante din alte familii botanice;
• fânuri cultivate - acestea pot fi de leguminoase (lucernă, trifoi), de graminee anuale şi perene (iarbă de sudan, lolium, golomăţ), sau amestecuri de graminee şi leguminoase anuale (borceagurile) şi perene.
Concentratele au un rol important în alimentaţia oilor în această perioadă, respectiv de a pregăti lactaţia care se declanşează în momentul fătării. Din categoria concentratelor pot fi folosite grăunţele de cereale, reprezentate de porumb, orz, grâu furajer, secară sau triticale. La acestea se adaugă boabele de leguminoase, precum mazărea şi soia. De asemenea, pot fi folosite produse secundare din industria morăritului, cele mai obişnuite fiind tărâţele de grâu, sau produse secundare din industria uleiului (şrotul de floarea-soarelui).

Ovine_b

Exemplu de raţie pentru oile din zona de câmpie
În tabelul 1 este prezentat un exemplu de raţie specific zonei de câmpie. Din datele tabelare se poate constata că raţia de bază formată din cele două fânuri asigură: 0,96 UFL; 106 g PDIN şi 109 g PDIE. Până la acoperirea necesarului rămâne de asigurat, prin concentrate, 0,54 UFL; 66 g PDIN şi 63 g PDIE.
Pentru a alege furajele din care va fi alcătuit amestecul de concentrate, am calculat condiţia de calitate a amestecului, aceasta având valori de: 122 g după PDIN şi 116 g după PDIE.
Amestecul de concentrate care să respecte condiţia de calitate redată anterior va fi format din porumb şi şrot de floarea-soarelui (tabelul 2). În acest caz, structura raţiei va cuprinde 60% fibroase şi 40% concentrate; raportul proteic al raţiei va fi între 108 g PDIN şi 111 g PDIE/UFL, iar raportul Ca/P va fi de 1,9/1. Condiţia de calitate a amestecului este următoarea: 115 g după PDIN şi 108 g după PDIE/UFL.
De nelipsit din alimentaţia oilor, în această perioadă, este şi partea minerală, care trebuie să cuprindă o sursă de calciu şi una de fosfor, la care se adaugă sarea. Din structura amestecului de concentrate (tabelul 2) se poate constata că fosforul şi calciul sunt asigurate prin carbonatul de calciu şi fosfatul dicalcic.
O astfel de raţie va asigura întreţinerea funcţiilor vitale ale mamei, dezvoltarea fetusului şi pregătirea oii pentru viitoarea lactaţie.


TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O OAIE ÎN GREUTATE DE 70 KG ÎN ULTIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI DE GESTAŢIE

tabratie1d219_b
LEGENDĂ TABELE:
S.U. - substanţă uscată;
UNL - unitate nutritivă lapte;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO - valoarea de încărcare digestivă a unui nutreţ (pentru ovine).

TABELUL 2: AMESTEC DE CONCENTRATE

 tabratie2d219_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 6450 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?