Scopul proiectului TechCare este de a cerceta și a propune aplicarea unor tehnologii, cu costuri reduse, care să ne avertizeze din timp despre starea de sănătate a efectivelor de ovine și caprine.
TechCare este acronimul proiectului cu titlul „Integrating innovative TECHnologies along the value Chain to improve small ruminant welfARE management” (Integrarea tehnologiilor inovatoare de-a lungul lanțului valoric pentru a îmbunătăți gestionarea bunăstării rumegătoarelor mici) finanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul de adresează fermierilor care cresc ovine pentru carne și lapte precum și celor care dețin caprine pentru lapte. TechCare reunește 19 parteneri din 9 țări printre care și România, reprezentată de Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I “ din Timișoara.
În cadrul proiectului vor fi selectați 10-12 fermieri din zona de vest a țării care vor beneficia de echipamente de precizie ce vor permite monitorizarea întregului lanț de producție, permițând tuturor părțile interesate, de la fermieri la consumatori, să aleagă produse obținute de la animale crescute în condiții de bunăstare.
TechCare va lucra cu cerințele și nevoile părților interesate, în special a fermierilor, pentru a se asigura că modelul de afaceri rezultat pentru gestionarea bunăstării animalelor este acceptat și preluat de industrie.
Activitățile TechCare se bazează pe o abordare multiactor la nivel național și UE. Astfel, tehnologiile inovatoare reținute pentru îmbunătățirea managementului bunăstării animalelor rezultate din TechCare vor primi o validare formală de la utilizatorii finali, ținând cont de componentele economice, practice, sociale, de volum de muncă și de eficiență.
În plus, factorii de decizie și consumatorii vor fi informați și consultați pentru a avea sprijinul lor. TechCare va crea condițiile necesare pentru a asigura o preluare și răspândire rapidă a soluțiilor propuse de proiect.
Partenerul din România s-a angajat pentru aplicarea tehnologiilor inovative în ferme de ovine crescute pentru producția de lapte. Fermele selectate, unde va fi instalat echipament de precizie, vor servi ca model pentru aplicarea acestor tehnologii și în alte ferme de ovine.
Ce presupune aplicarea zootehniei de precizie pentru monitorizarea bunăstării animalelor,în acest caz a rumegătoarelor mici?
În prima fază au fost consultați peste 30 de fermieri, cercetători și reprezentanți ai asociațiilor cu privire la cele mai frecvente probleme de sănătate ale ovinelor din fermele pentru lapte și s-a stabilit o ierarhie. Rezultatele au fost comunicate conducătorului de proiect de la Scotland's Rural College (SRUC) care, pe baza datelor adunate și din celelalte țări participante, va stabili care sunt prioritățile.
În esență, în fermele țintă, vor fi instalate echipamente zootehnice care vor transmite prin intermediul unor aplicații pe telefon un avertisment privind iminența apariției unor probleme privind bunăstarea ovinelor.
Aplicarea acestor metode de monitorizare se poate face foarte ușor în sistemele intensive de creștere pe rase specializate de lapte și mult mai greu în sistemele extensive, în special în zona de munte.
Sunt mulți crescători care, în ultimii ani, au importat rase specializate pentru lapte pentru a produce hibrizi cu rasele autohtone sau chiar pentru a le crește în rasă curată. Astfel, în fermă dețin rase ca Țurcană sau Țigaie, dar și rase specializate crescute intensiv pentru a acoperi cu produse lactate partea din an (toamnă - primăvară) în care rasele autohtone nu produc.
În urma unor discuții cu crescătorii pot să afirm că 100 de oi dintr-o rasă specializată crescută intensiv produc lapte echivalent cu 300-400 de oi din rasele autohtone!
OBIECTIV: BUNĂSTAREA OVINELOR
Proiectul TechCare se adresează în primul rând acestor crescători care au animale puține și valoroase și nu își permit să le piardă. Sigur că ținta este monitorizarea bunăstării ovinelor crescute în ambele sisteme - intensiv şi extensiv - și în timp vom găsi și acele tehnologii ale zootehniei de precizie cu aplicabilitate în sistemul extensiv. Totul cu participarea fermierilor!
Aplicarea zootehniei de precizie ne face munca mai ușoară, dar nu trebuie să uităm tradițiile și identitatea națională.
Durata proiectului TechCare este de 4 ani iar valoarea se ridică la 5,7 milioane euro.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
UȘV Timișoara