BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Taurine de carne în Marea Britanie

Publicat: 03 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Marea Britanie are aproape 30 de rase de taurine de carne, ce oferă o gamă largă de atribute productive şi care pot fi crescute cu performanţe foarte bune într-o varietate mare de medii şi climate

Click pe poza pentru galerie!

Configuraţia genetică a raselor britanice de taurine este renumită în întreaga lume pentru calitatea deosebită şi pentru capacitatea ridicată de a creşte rentabilitatea fermelor.

Crescători de taurine din întreaga lume învaţă din experienţa îndelungată a fermierilor britanici în producerea de carne de vită de calitate şi realizarea de profituri considerabile prin încrucişarea raselor de carne pentru a exploata beneficiile fiecărei rase, punând accent, în acelaşi timp, pe obţinerea de hibrizi viguroşi.

Vaci din rase de carne precum Limousin, Galloway, Welsh Black, Simmental, Aberdeen Angus şi Red Devon sunt împerecheate cu tauri din rase continentale mari de carne cum sunt Charolais, Limousin, Simmental, Blonde şi South Devon.

Pentru a reuşi într-un asemenea demers, potenţialul genetic al fiecărui animal trebuie să fie optim din punct de vedere al sporului de creştere, calităţii carcasei, uşurinţei fătării, ratei de supravieţuire a viţeilor.

Sectorul creşterii taurinelor în Marea Britanie a fost mereu susţinut şi dezvoltat prin cercetarea ştiinţifică. Britanicul Robert Bakewell (1725-1790) este unanim recunoscut ca fiind părintele ameliorării genetice a raselor de bovine şi de ovine şi antemergător al revoluţiei agricole în Marea Britanie. Bakewell a început ameliorarea rasei Longhorn în 1740, iar munca sa a fost continuată de elevii săi, astfel încât, între 1710 şi 1795, greutatea medie a taurinelor de carne s-a dublat, iar timpul necesar pentru a creşte un animal până la greutatea de sacrificare a scăzut de la 6 la 3 ani.

Tot britanicii au fost pionierii inseminării artificiale la bovine, dar şi primii care au realizat şi dezvoltat transferul embrionar, perfecţionând inclusiv proceduri non-invazive şi posibilitatea congelării embrionilor. Premiera mondială a producerii şi comercializării de material seminal sexat aparţine tot unor britanici, iar succesul oii Dolly, primul animal clonat dintr-o celulă adultă, a reafirmat Marea Britanie în poziţia de lider în dezvoltarea tehnologiilor reproductive în sectorul creşterii animalelor.

Crescătorii de taurine britanici utilizează înregistrări şi teste de performanţă genetică începând din 1964, iar la începutul anilor 1990 au fost introduse în Mare Britanie două sisteme de estimare a valorilor de ameliorare ale taurilor - BLUP (Best Linear Unbiased Predictor) şi EBV (Estimated Breeding Values), ceea ce permite compararea animalelor din întreaga ţară într-un sistem modern şi sigur.

 

Trasabilitate şi control sanitar

Identificarea şi trasabilitatea bovinelor face parte integrantă din menţinerea încrederii clienţilor pe o piaţă cu o cererere mare de carne de vită, cum este Marea Britanie. Prin serviciul britanic de înregistrare a mişcării bovinelor (British Cattle Movement Service - BCMS), toate mişcările animalelor sunt înregistrate într-o bază de date centrală (Cattle Tracing System - CTS), ce permite localizarea bovinelor şi urmărirea animalelor cu risc de expunere la boli, asigurând astfel încrederea cumpărătorilor şi consumatorilor.

Un număr ridicat de planuri sanitare sunt promovate în Marea Britanie, iar patru boli sunt controlate la fiecare cireadă în parte: virusul diareei bovine (BVD), rinotraheita infecţioasă bovină (IBR), leptospiroza şi boala lui Johne.

Bovinele comercializate internaţional sunt supuse testelor conform unor protocoale stricte, iar centrele de inseminare artificială şi transfer de embrioni sunt aprobate şi monitorizate de către autorităţile sanitare conform standardelor UE, OIE şi ale Societăţii Internaţionale de Transfer de Embrioni, ceea ce garantează că bovinele, materialul seminal şi embrionii pot fi exportaţi într-o stare de sănătate foarte bună.

Vizualizat: 1439 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?