Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tăt Banatu-i fruncea la creşterea ovinelor

Publicat: 31 iulie 2018 - 13:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Banatul românesc se distinge prin producţiile vegetale şi zootehnice performante, care situează această regiune în topul agriculturii româneşti şi europene. În scopul creşterii nivelului productiv, a competitivităţii, a calităţii şi vizibilităţii sectorului, în zona Banatului se organizează anual evenimente agricole, precum loturi demonstrative, consfătuiri, work-shopuri şi expoziţii. 

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara este singura universitate agricolă din România care organizează anual o expoziţie cu participare naţională şi internaţională. Anul acesta, cea de-a XVI-a ediţie a “BANAT AGRALIM” s-a ţinut în perioada 8-10 iunie şi a reunit cercetători, cadre didactice, fermieri şi firme, prin participarea a peste 150 de expozanţi din ţară şi din străinătate.
Tematica Expo Banat Agralim s-a axat pe evidenţierea şi promovarea fermelor şi fermierilor din domeniile: cultura plantelor, creşterea animalelor, cinegetică, industrie alimentară, produse tradiţionale şi ecologice, cercetare-inovare şi extensia rezultatelor favorabile.
Deschiderea expoziţiei Banat Agralim în prezenţa a numeroşi vizitatori şi participanţi a fost, şi în acest an, realizată de către Cosmin Alin Popescu - rectorul USAMVB, şi de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Petre Daea. Cu această ocazie au mai luat cuvântul şi reprezentanţi oficiali ai Prefecturii şi ai CCIA Timiş. Surprinzător a fost pentru mulţi participanţi la deschidere că deşi se găsea la tribună, Valeriu Tabără - preşedintele ASAS - nu a fost invitat să prezinte punctele de vedere ale Academiei privind principalele obiective ale cercetării şi strategiile de dezvoltare a agriculturii româneşti.
După luările de cuvânt şi tăierea panglicii, grupul de oficiali a vizitat pavilionul expoziţional, printre care şi cel de ovine/caprine.

Capre_b

Oierii bănăţeni s-au reunit în pavilionul expoziţional
Şi în acest an, la pavilionul ovine/caprine au expus oierii din cele două asociaţii din jud. Timiş (Ovis Banatim şi Ovitim Mioriţa Coştei), precum şi Asociaţia Păstorul Crişana din jud. Arad şi Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Caraş-Severin. Obiectivul de bază al organizatorilor şi crescătorilor a fost promovarea tehnologiilor moderne de ameliorarea şi creşterea oilor şi caprelor prin prezentarea principalelor rase, varietăţi şi populaţii autohtone şi a unor rase specializate pentru producţia de lapte sau de carne care sunt utilizate de oierii români la încrucişări. Din cele 20 de boxe, 17 au fost ocupate de ovine şi trei de caprine.
Menţionez că şi în acest an, judeţul Timiş deţine primul loc la efectivele de ovine, cu un total de 1.060.000 de capete (sursa APIA 2017). Rasa }urcană a fost din nou cel mai bine reprezentată.
Ca şi la ediţiile din anii trecuţi, oile şi berbecii Turcană belă (albă) prezentaţi de Mircea Ghiorghioi au impresionat publicul prin dezvoltare şi armonie corporală şi prin lâna lungă şi de culoare albă bine extinsă pe tot corpul. Frumoase exemplare de }urcană albă şi oacheşe, dar tunse, a adus şi Mircea Barbu, ambii oieri fiind originari din Ardeal, de pe Valea Sebeşului.
Crescătorii Gheorghe Maruşca şi Petru Rain au expus Turcane breze tipice şi frumoase, ovine profilate, cu rezultate bune, pe producţia de lapte. O bună impresie au lăsat şi oile }urcană bucălaie masive şi viguroase, aduse de Florin Datcu la prima participare. Spectaculoase au fost şi oile Valahe cu coarne în tirbuşon (Raţca), mândria Banatului, expuse de pătimaşul crescător Florin Vascu, care este un exemplu de bun şi eficace fermier bănăţean. Staţiunea didactică experimentală s-a prezentat cu mioare de rasă Turcană albă cu miei mici de două zile, care au fost o surpriză plăcută pentru copii.
La această ediţie, rasa }igaie a fost reprezentată de exemplare de mare valoare, expuse de Simion Coroian, un crescător de elită din sudul judeţului Timiş. Exemplare valoroase de Merinos de Transilvania, aduse de Radu Mureşan, au fost apreciate de crescătorii interesaţi de producerea de miei de lapte în perioada de toamnă, mai scumpi şi mai căutaţi la export.
Din nou au ieşit în evidenţă rasele specializate pentru carne, prin armonie corporală, adâncimea toracelui, lungimea şi lărgimea corpului şi dezvoltarea musculaturii. Ca şi anii trecuţi, vizitatorii au admirat cu satisfacţie ovinele de rasă Germană cu capul negru expuse de Nicolae Cioranu şi ovinele de rasă Suffolk aduse de Ovidiu Boroş, ambii prezenţi la mai multe ediţii.

Oi_b
Ferma Penitenciarului Timişoara de la Buziaş s-a prezentat cu un lot de hibrizi Germană de carne cu capul negru x }urcană şi Lacaune x }urcană, bine dezvoltaţi, cu viteză de creştere mare. Exemplare excepţionale din rase de ovine specializate pentru producţia de lapte din rasele Friză şi Lacaune au fost aduse de Ştefan Pop, Mihai Cioran şi SCDCOC Caransebeş.
Sectorul caprine a fost reprezentat de caprele autohtone din rasele Albă de Banat şi Carpatină expuse de SCDCOC Caransebeş şi rasa Anglo nubiană aduse de Mihaela Moldovan, ambii expozanţi fiind prezenţi de ani buni la expoziţie.
Din discuţiile avute cu crescătorii de oi pătimaşi a reieşit că cele mai apreciate ovine au fost cele de rasă }urcană albă, }igaie, iar dintre cele de import, un berbec Germană de carne cu capul negru (125 kg) şi oile Friză.
Crescătorii care au expus ovine au fost uşor nemulţumiţi de perioada de organizare a expoziţiei (8-10 iunie), care corespunde cu activităţile de tuns, muls şi producerea de furaje, astfel că o parte din expozanţi au venit cu ovine tunse.
În data de 10 iunie, SCDCOC Caransebeş, la iniţiativa Mariei Sauer, directorul unităţii, a organizat un workshop în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii cu teme axate pe producţia de lapte la oaie, la care au participat 40 de crescători şi studenţi interesaţi. Cu toate dificultăţile create de perioadă şi de vreme, sectorul ovine/caprine de la Expo Banat Agralim a fost o reuşită şi în acest an.

Ioan PADEANU
Sorin VOIA
USAMBV Timişoara

SCDA LOVRIN A DAT STARTUL EVENIMENTELOR AGRICOLE ÎN BANAT
În acest an, startul evenimentelor agricole în Banat l-a dat Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin care, în data de 30 mai, a organizat un amplu eveniment pentru agricultură, denumit “Ziua Câmpului”, la care au participat peste 250 de fermieri din judeţul Timiş şi din judeţele limitrofe şi 13 firme de profil. Deschiderea evenimentului a fost oficiată de Nicolae Marinel Horablaga - directorul SCDA Lovrin şi de Valeriu Tabără - preşedintele ASAS. Această staţiune cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului se află într-un proces de reabilitare cu rezultate bune în ultimii doi ani. Scopul principal al acestui eveniment a fost de a prezenta creaţiile biologice ale SCDA Lovrin şi loturile experimentale ale firmelor cu care colaborează staţiunea.
Deosebit de interesantă şi utilă a fost prezentarea în câmp a liniilor, soiurilor şi amestecurilor de plante furajere create de profesorul univesitar Nicolae Dragomir, secretarul ştiinţific al staţiunii, care a explicat cu lux de amănunte ce soiuri şi amestecuri de plante furajere se pretează mai bine pentru zona de vest, şi nu numai, a României.Menţionez că în ultimii trei ani suprafaţa de plante furajere a staţiunii a crescut de trei ori, ajungând la şase sute de hectare, seminţele de plante furajere fiind foarte căutate pe piaţa externă şi internă.
Majoritatea participanţilor la eveniment au apreciat că această formă de prezentare a experimentelor şi creaţiilor biologice este foarte utilă şi convingătoare.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 113 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?