Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ţărani de milioane, din inima Ardealului!

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 22:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O cooperativă românească la nivel european. Este mare lucru să ajungi la o cifră de afaceri de aproape 5,2 milioane de euro pe an. Însă şi mai mare lucru mi se pare să poţi să recunoşti că ai nevoie de specialişti care să te ajute să îţi dezvolţi businessul agricol.

„Cooperativa a ajuns la o dezvoltare atât de mare încât este nevoie să specializăm diverse servicii. Până acum am lucrat destul de empiric. Cei care facem această activitate suntem şi fermieri. Ne permitem, acum, să angajăm specialişti care să dezvolte mai departe cooperativa, să ofere servicii mai bune membrilor cooperatori, şi de consultanţă, şi de desfacere, şi de achiziţii ale input-urilor, tot ceea ce înseamnă un plus pentru fermieri”, spune Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

Cooperativa Somes Aries_b
Pe 23 august 2017, fermieri, colaboratori, politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene s-au strâns la Apahida, în judeţul Cluj, la inaugurarea sediului Cooperativei. Reţinut de obligaţii de serviciu la Bucureşti, ministrul Petre Daea l-a trimis în locul său pe subsecretarul de stat în MADR Floricel Dima.
Cooperativa Someş-Arieş „este dovada faptului că ţăranul român, chiar dacă nu se vede, el există şi a început să fie important în economia din ţară şi din Europa”, a spus Călin Fărgaciu, unul dintre membrii fondatori ai Cooperativei.
A lipsit de la eveniment, dar nu a fost uitat, Mircea Ciurea, omul cu ideea şi sufletul Cooperativei de la Cluj, pentru care s-a ţinut un moment de reculegere.

„Ne administrăm tot ce producem!”
Până la petrecerea câmpenească cu muzică şi tăuraş la proţap, a fost însă curaj şi o muncă uriaşă. Someş-Arieş este prima cooperativă agricolă post-decembristă din Transilvania. Au pornit în 2011 cu şase membri, crescători de vaci de lapte din judeţul Cluj, şi au ajuns la 63 de membri în prezent, plus 27 de colaboratori, care vor deveni oficial membri ai Cooperativei în primăvara lui 2018.

Cooperativa Somes Aries_b
Toţi, la un loc, livrează zilnic 30.000 de litri de lapte. În Fabrica de Brânzeturi de la Ţaga, la care Cooperativa este acţionar, procesează în jur de 75.000 de litri de lapte pe lună. Produc patru tipuri de brânzeturi fermentate, telemea de vacă şi de oaie şi brânză frământată, pe care le vând în magazinele partenere din Clusterul AgroTransilvania şi printr-un furnizor naţional, Eurolact.
Cooperativa mai livrează cam 200.000 de litri de lapte lunar către Unilact (din jud. Alba, care produce lactate sub marca „De la Ferma”), care aparţine unui membru colaborator, iar restul producţiei de lapte o livrează către două fabrici: Romfulda (din Beclean, jud. Bistriţa Năsăud) şi Friesland (deţinătorul mărcii Napolact, promovată prin sloganul „Lactate din inima Ardealului”).
Cooperativa Someş-Arieş are 17 angajaţi, care lucrează la baza de date, contabilitate, pe maşinile pentru transportul animalelor şi combustibilului. Pentru o mare parte din servicii preferă să lucreze cu prestatori de servicii. Pentru Controlul Oficial al Producţiilor (COP) colaborează cu 47 de PFA-uri.
„Aveam nevoie de un sediu pentru că noi ne administrăm tot ce producem. Atât laptele, cât şi carnea le vindem prin cooperativă. Facem servicii de COP la peste 17.000 de capete de bovine de lapte şi de carne şi la peste 60.000 de capete de oi, care sunt în aproximativ 500 de ferme. Gestionăm achiziţia la aproximativ 80 la sută din input-urile necesare fermelor, îngrăşăminte, seminţe, dar şi materiale de construcţii, combustibil, deci ne trebuie o bază de unde să lucrăm şi să ne întindem antenele”, ne explică Ţandea.
Noul sediu administrativ al Cooperativei are, în total, 14 încăperi: o sală de şedinţe cu o sută de locuri pe scaune, ce va găzdui întâlnirile lunare ale membrilor cooperatori, birouri şi chiar şi un apartament de serviciu. În plus, există magazie şi depozit de furaje, cereale şi alte input-uri. Construcţia clădirii a început în 2013. Dan Ţandea nu ne poate spune cât a costat totul. Este însă sigur că ar fi inaugurat noul sediu mai repede dacă nu ar fi fost criza de pe piaţa laptelui, care le-a redus considerabil veniturile tuturor fermierilor care cresc vaci de lapte.

Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Agricole Someş-Arieş_b

Piedici legislative şi concurenţă neloială
La petreceri, discursurile sunt în principal despre realizări. În realitate, sunt multe probleme. Printre indicaţii date ca să iasă totul bine şi discuţii cu invitaţii, îl mai prindem pe Ţandea câte un minut ca să ne spună şi ce merge greu. „Am fost recunoscuţi ca grup de producători pe carne, dar nu putem beneficia de sprijin financiar. Legislaţia nu ne permite, deoarece am mai beneficiat de sprijin pentru grupul de producători în sectorul lapte, deşi e cu totul altă activitate şi nici măcar doi la sută din fondurile pentru grupurile de producători nu sunt accesate”, comentează, dezamăgit, preşedintele Cooperativei Someş-Arieş.
„Ce ne deranjează foarte mult este concurenţa neloială pe care ne-o dau nu produsele din lapte, ci falsurile care ajung pe piaţă cu numele de lactate, iar marile magazine au ajuns nişte consignaţii unde îţi duci marfa, iar cel care ţi-o vinde nu îşi asumă nici un risc, îţi transferă ţie tot riscul”, adaugă acesta.


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-14 octombrie 2017)

Vizualizat: 1798 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?