Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ŢAPI APŢI pentru MONTĂ - SFATURI utile pentru PREGĂTIREA REPRODUCŢIEI

Publicat: 28 august 2019 - 15:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu multor crescători le place să se ocupe de ţapi. Sunt mari, puternici şi au un miros respingător. Din acest motiv, ţapii sunt adesea trecuţi cu vederea în managementul efectivului. Însă asta este o mare greşeală.

Ţapul este foarte important pentru a produce generaţia viitoare de iezi şi dacă nu este pregătit corespunzător pentru reproducţie, caprele rămân gestante într-o proporţie mai redusă, iar profitul fermei se va reduce îngrijorător. Prin urmare, în pregătirea viitorului sezon de reproducţie ţapii ar trebui să primească mai multă atenţie în ceea ce priveşte: alimentaţia, starea de sănătate şi, nu în ultimul rând, îngrijirea copitelor. Toate acestea vor influenţa condiţia corporală şi capacitatea de a monta caprele, precum şi calitatea materialului seminal.

Tapi_b

Furajare adecvată
Un ţap activ cu un libidou ridicat poate chiar “uita” să mănânce în timpul sezonului de reproducţie. Pe de altă parte, un ţap tânăr are nevoie de nutrienţi atât pentru producerea de material seminal şi la împerechere, cât şi pentru creşterea masei corporale, care nu este încheiată în primul său an de viaţă.
Spermatozoizii au nevoie de aproximativ 60 de zile ca să se formeze şi să se maturizeze în tractul reproductiv mascul. Prin urmare, este vital ca ţapii să primească o alimentaţie adecvată înaintea şi în timpul sezonului de montă pentru o performanţă optimă. La păşune, raţia se poate suplimenta printr-un furaj granulat sau cu un amestec de concentrate. Astfel, seara, ţapii se scot din turmă şi li se va distribui un amestec de concentrate în cantitate de 1-1,5 kg, care conţine în proporţie ridicată ovăz. Nu trebuie uitate nici suplimentele minerale (maco şi microelemente) sub forma brichetelor de lins, pentru a îmbunătăţi calitatea spermei.

Performanţa sexuală a masculilor: câţi iezi produce un ţap/sezon?
Bolile şi infestarea parazitară reduc şi ele performanţa sexuală a ţapilor şi activitatea de reproducţie a caprelor. Pentru a atenua efectul acestora, trebuie întocmit un program de tratament preventiv, în funcţie de condiţiile locale. Caprinele, masculi şi femele, aduse în fermă se vor ţine în carantină cel puţin 30 de zile înainte de introducerea lor în efectiv. Se vor efectua deparazitări periodice, iar animalele bolnave se vor izola şi se va începe un tratament imediat, până la însănătoşirea lor.
Înainte de sezonul de montă trebuie examinaţi fizic toţi ţapii. Se va evalua cu atenţie penisul şi prepuţul, din punct de vedere al integrităţii (leziuni, tăieturi), pentru ca acestea să nu prezinte aderenţe. Testiculele trebuie să fie pereche, reci la atingere (căldura poate indica o posibilă infecţie), să aibă aproximativ aceeaşi dimensiune, să fie ferme la atingere (nu prea tari sau prea moi), fără umflături neobişnuite. Dacă sunt găsite anomalii la examenul extern, se va evalua obligatoriu cantitatea şi calitatea materialului seminal.
Examinarea membrelor şi în special a copitelor este foarte importantă deoarece ţapii care consideră că este dureros să meargă sau să se hrănească vor fi reticenţi în efectuarea saltului pentru montă.
Orientarea ţapului pentru a găsi caprele în călduri se bazează atât pe miros, cât şi pe văz. Ochii trebuie să aibă conjunctiva de culoare roz, iar vederea să nu fie afectată de cataractă sau de părul crescut excesiv.
Introducerea de gene valoroase într-o populaţie de capre, indiferent de producţie (lapte sau carne), se poate face mult mai uşor prin folosirea la montă a ţapilor de înaltă valoare genetică. De la o capră se obţin 1-2 iezi la o fătare, dar de la un ţap se pot obţine până la 40-50 de iezi/sezon. Realizarea acestor indicatori este însă posibilă doar dacă pregătim bine sezonul de montă, pentru ca masculii să fie în condiţie optimă de reproducţie.


CÂTE CAPRE ÎI REVIN UNUI ŢAP?
Ţapii montează un număr variabil de capre, în funcţie de vârstă. Celor din anul curent, în vârstă de 8-10 luni, nu li se repartizează un număr mai mare de 10 femele/sezon de montă. Cei care au vârsta de 2 ani pot monta până la 25 de capre, iar cei de 3 ani pot primi peste 30 de capre. Din cauza epuizării lor, fecunditatea scade la sfârşitul sezonului de montă, indiferent de vârstă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?