Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tânăra băciţă Steliana a moştenit dragul de oierit. Cum duce viaţa aspră de la stână?

Publicat: 14 martie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tinere, frumoase şi pasionate de creşterea oilor, băciţele sunt adevărate regine ale stânelor. Ştiu a lucra laolaltă cu ciobanii, pe tractor, la muls, la strângerea fânului ori la prepararea celor mai gustoase bucate. 

Ciobăniţele înluminează viaţa aspră de la stână, ducând pe mai departe tradiţiile ancestrale ale unei străvechi ocupaţii. Lor le dedicăm aceste rânduri, în dar de Mărţişor!

 

Steliana e din neam de oieri


Steliana Stelea s-a născut şi a crescut într-o familie de crescători de animale. De copilă a fost învăţată cu viaţa aspră de la stână. „Neamul nostru se trage dintr-o străveche stirpe de oieri gorjeni. Noi suntem a treia generaţie de păcurari, bunicul meu a venit în transhumanţă din Alimpeşti (n.r. - o comună din zona subcarpatică a Gorjului, de o parte şi de alta a râului Olteţ) şi s-a aşezat cu stâna înBanat, la Partoş, comuna Banloc, în Timiş. Prin tradiţie, tata i-a preluat din mers ciobănitul, dragostea de a creşte animale, pe care şi eu o moştenesc”, ne-a declarat tânăra păcurăriţă Steliana Stelea.

STELIANA STELEA - tanara crescatoare de ovine din PartoÅŸ, comuna Banloc, în TimiÅŸ (1)_b 

 

Cu sufletul tot acasă este!


„De la 13 ani am mers cu oile. Acum am împlinit 20 de ani. Îmi plac foarte mult animalele, le iubesc. Mă linișteşte mult când merg cu oile pe pășune, stau cu orele să le urmăresc cum pasc. Fac selfie cu ele şi le postez pe o reţea de socializare. Le simt lipsa când sunt plecată. Acum urmez cursurile unei şcoli postliceale de asistenţă medicală în Timişoara”, susţine fata.  

Dar gândurile Stelianei sunt tot la animalele şi la ferma la care nu va renunţa niciodată! Ştie că într-o zi va veni să lucreze acasă.  

 

Sunt obişnuită cu munca grea!


„Am învăţat de mică să mulg oile, dar le dau în strungă! Nu avem angajaţi îngrijitori, de stână se ocupă părinţii şi eu când am timp, sunt obişnuită cu munca asta grea. Pe timpul verii începem mulsul dis-de-dimineaţă, pe la ora 4, iar iarna, când se crapă de ziuă, după 6. E foarte greu, mai ales acuma, că oile au început să fete. Aşteptăm ca până în Paşti să avem vreo 600-700 de miei. Dăm din ei să rămânem la vreo mie de capete, efectiv total, nu mai mult”, precizează ciobăniţa.

 

Produc furaje, dar şi cumpără


Şi apoi, câmpul! „Avem vreo 60 de hectare de teren luat în concesiune de la Primărie. Am mai arendat de la oameni câteva zeci şi aproape cinci hectare le avem moştenite. Niciodată, pentru un crescător de animale terenul nu-i suficient! Cultivăm lucernă şi plante furajere. Cu porumbul nu ne-a ieşit, a fost secetă şi nu am făcut mare lucru. Preferăm să-l cumpărăm de pe piaţă ca şi o parte din nutreţuri, că nu ne ajung de la un sezon la altul”, explică Steliana. 

STELIANA STELEA - tanara crescatoare de ovine din PartoÅŸ, comuna Banloc, în TimiÅŸ (2)_b 

Băciţa e pricepută la bucate


Stâna de la Partoş e formată din peste 1.000 de oi bucălăi, iar laptele strâns zilnic este colectat şi vândut la un preţ acceptabil unui procesator italian din zonă. La fel şi mieii fătaţi.

„Brânza o facem pentru noi şi pentru obligaţii, avem clienţi care ne caută şi vor să cumpere. Am învăţat să pregătesc balmoşul, sloiul de oaie, jintiţa şi toate bunătăţile oieritului”, susţine tânăra crescătoare de oi.     

 

„REGINA” BUCATELOR CIOBĂNEŞTI


Stelianei cel mai mult îi place să prepare „regina” bucatelor de la stână: bulzul ciobănesc care “nu este o simplă mămăligă cu brânză și afumătură”. Iată reţeta ei: face mămăliga şi după ce o răstoarnă din ceaun, ia o porţie, aşează în mijloc brânză de burduf, o adună şi o rotunjeşte cu grijă. Apoi, o lasă 5-10 minute în jar să se înmoaie brânza şi mămăliga să prindă crustă. Peste bulzul cald aşează brânză rasă, afumătură (cârnaţi, slăninuţă) şi o coroniţă de ou ochi. Se spune că ciobăniţa care ştie să facă bulzul ciobănesc la stână e numai bună de… măritiş!   

 STELIANA STELEA - tanara crescatoare de ovine din PartoÅŸ, comuna Banloc, în TimiÅŸ_b

Suntem cu stâna lângă graniţa cu sârbii şi în nopţile de vară dau şacalii târcoale la oi. Avem câini vrednici, dar şi noi suntem atenţi să nu se întâmple necazuri!

STELIANA STELEA

Băciţă din Partoş, jud. Timiş

 

La 50 de ani, tatăl Stelianei e în puterea vârstei. Munceşte de dimineaţă şi până în seară. Câte nu sunt de făcut la o stână? A reuşit să renoveze de curând saivanul, însă mai trebuie schimbate multe dintre utilaje.  

 

AGRICULTURA LA GENUL FEMININ

Tinere, ori mai trecute prin viaţă, femeile au un cuvânt important de spus când vine vorba de agricultură! Cu toate că, în medie, puţin peste 35% dintre exploatațiile agricole din UE sunt conduse de femei, un număr semnificativ de doamne şi domnişoare lucrează în agricultură iar numărul lor este în creştere. Scanaţi codurile QR şi aflaţi poveştile româncelor pentru care agricultura e un mod de viaţă!

 

Cum se descurcă femeia fermier la 65 ani?

Maria Luţa creşte 40 de vite în ferma sa din judeţul Suceava

 

Fermieră de succes într-o lume a bărbaţilor

Maria Pogăcian a ales pământul şi acum conduce o fermă de 650 ha în Mureş

 

Flori Mînzat, băciţa care are 3 reguli de aur!

De Paşti se face coadă pentru brânză şi miei la magazinul din Chişoda, judeţul Timiş

 

Vizualizat: 6582 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?