Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Susţinere diferenţiată pentru oieritul montan

Publicat: 02 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Director al Federaţiei Oierilor de Munte (FOM) din România a organizat în perioada 15-17 iunie a.c. o întâlnire de lucru în localitatea Haţeg din judeţul Hunedoara. La întâlnire au participat membrii Consiliului director al FOM şi delegaţi ai unor asociaţii componente

Click pe poza pentru galerie!

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe subiecte de interes pentru oieritul montan românesc, inclusiv poziţionarea acestuia în context european:

• informare asupra rezultatelor participării reprezentanţilor FOM la „Reuniunea pastoraliştilor europeni la Paris” din martie a.c.;
• demersurile pentru includerea reprezentantului F.O.M. din România în Consiliul Director al Euromontana, în care România are atribuite două locuri, din care unul este finanţat de MADR şi atribuit reprezentantului Ministerului;
• informare privind demersurile de înfiinţare a site-ului F.O.M. din România www.oierii-de-munte.ro;
• informare referitoare la relaţiile FOM din România cu Ministerul Agriculturii;
• susţinerea programului pentru oieritul din zona montană, comunicat la Bruxelles;
• informare privind stadiul aprobărilor aferente începerii cursurilor de Crescător de oi montan şi Oier montan (dacă este cazul) precum şi o atenţionare asupra diferenţelor dintre cele două calificări : nivel de instruire, arie ocupaţională, grad de aplicabilitate etc., prezentare făcută de Tiberiu Ştef, director AGROM-RO Mureş.

Preşedintele FOM din România, Eugen Gonţea, a punctat încă o dată importanţa existenţei unei Legi a păstoritului european, adaptată la specificul fiecărei ţări, care să fie aplicată şi în ţara noastră. În prezent există oricum mari diferenţe între ceea ce înseamnă finanţarea şi legiferarea acestei ocupaţii la vest europeni şi la crescătorii montani de ovine din România. De exemplu, francezii au legi care îi despăgubesc corespunzător pe crescătorii de animale în caz de atac de răpitoare. Subvenţionarea oieritului montan se face, de asemenea, diferenţiat.

Şi la nivel de instruire francezii au reguli clare. În perspectiva prevederilor PAC 2014-2020, când nu se vor mai da fonduri fără o minimă calificare, unii europeni au luat deja măsuri clare. Astfel, pentru aplicarea la măsurile de agromediu se organizează cursuri speciale iar fermierii francezi nu primesc nici un fel de subvenţie până nu duc hârtie că au făcut şcoală.

Susţinerea diferenţiată a oieritului practicat în zona montană (inclusiv pentru practicarea transhumanţei), introducerea unui subprogram “Zona montană”, prevederi clare în Legea 214 privind amenajamentele pastorale şi specificul zootehniei montane, ar reduce semnificativ handicapul investiţional în arealele la care facem referire.

De asemenea, s-a propus în cadrul întâlnirii de la Haţeg ca pragul minim pentru accesul la finanţări şi subvenţionare pentru zona montană să fie de 50 de oi/exploataţie.

În data de 2 octombrie a.c. se va întruni în Franţa Consiliul Director al Euromontana. Organizaţia a decretat anul 2012 ca fiind “Anul tineretului”. Astfel, 10-12 tineri vor fi trimişi în Franţa din partea celor opt asociaţii membre ale FOM din România care sunt înscrise în Euromontana, pentru a prezenta activităţile pe care le desfăşoară. În acest sens, până în octombrie vor fi realizate materiale foto şi video, în diferite stadii ale activităţilor tinerilor propuşi să reprezinte zona montană românească în Franţa.


MESAJ
Consiliul Director al Federaţiei Oierilor de Munte din România

în calitatea sa de organ de conducere colectivă, transmite următorul mesaj membrilor şi simpatizanţilor acestei structuri asociative:

Oierii de munte din România, recunoscuţi pentru gradul de reprezentativitate pe care îl au în cadrul categoriei socio-profesionale din care fac parte, sunt invitaţi să se implice tot mai mult în activităţile prin care sunt hotărâte destinele acestei ocupaţii autohtone, apărând totodată valorile reale ale oieritului de la noi din ţară.

Existând la această dată:
• diverse produse tradiţionale de stână deja atestate prin care li s-a sporit valoarea comercială;
• numeroase stâne sau adevărate complexe pastorale moderne executate în conformitate cu exigenţele europene de profil;
• standardizarea ocupaţională “oier montan” cu cele patru calificări în domeniul oieritului, capabile să ridice respectivele activităţi profesionale la nivelul oricărei munci calificate;
• realizări care concură la ameliorarea genetică a ovinelor crescute în România ş.a.m.d.

Toate acestea sunt realizate printr-o implicare deosebită a Federaţiei Oierilor de Munte din România, ceea ce dovedeşte că oieritul montan de la noi din ţară a ieşit din stadiul de izolare care l-ar fi condus la dispariţie, aşa încât consecinţele de ordin social, economic, de mediu, sau de altă natură care ar fi urmat, ar fi fost deosebit de grave.

Practic, Federaţia Oierilor de Munte din România, adeseori zădărnicită în acţiunile sale, a reuşit în anii care au trecut performanţe de nivel european, ajutând oieritul românesc să poată concura cu cel din oricare ţară civilizată din lume.

De aceea, prin intensificarea activităţilor de tip asociativ-profesional care acoperă întreg spectrul problematicii oieritului autohton, va exista posibilitatea susţinerii intereselor profesionale ale oierilor în cauză într-un mod foarte fidel.
 
Semnează: Preşedinte - Gonţea Petru Eugen, Secretar general - Turculeţ Vasile, Vicepreşedinte - Săvescu Ion, Vicepreşedinte - Todea Pantelimon, Vicepreşedinte - Iovăneasa Pavel, Membru - Bocu Liviu, Membru - Merluşcă Mărioara, Membru - Vinţan Gheorghe, Membru - Popica Vasile

Vizualizat: 934 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?