Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sura, regina Deltei (II)

Publicat: 27 decembrie 2016 - 23:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Crescătorilor de Sură de Stepă și ai altor rase adaptate traiului în Deltă! Acesta este visul lui Tudor Naum, un tânăr care, deși a trăit mai mult în Mangalia alături de tatăl său (ofițer în retragere) și mama (fost deputat și membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților), nu a plecat practic niciodată din vatra arsă de către strămoșii săi cazaci pentru un loc de casă.

Tudor Naum (foto) are o fermă de vaci de carne în Hamcearca, cu 23 de vaci mamă, un taur Angus și 14 viței. A scăzut continuu numărul de vaci pentru că, din păcate, a devenit o afacere proastă. De aceea se gândește la încurajarea creșterii Surei de Stepă. Carnea acestei rase, conform mărturiilor celor care au mâncat, este de foarte bună calitate. Asemănătoare cu cea de la rasele specializate pe carne. Și Sura de Stepă valorifică foarte bine pășunea și este rezistentă la atacul tăunilor pentru că au o piele groasă, „numai bună de tăbăcit”.

Vaci

Tânărul zootehnist pune mult suflet în acest proiect
Să crească o vacă precum Sura de Stepă în Parcul Național Munții Măcinului, un munte pus alături de cei mai bătrâni munți din lume, ar fi ceva ce ar putea aduce ceva în plus pentru localnici în oferta turistică. Parcă singura rază de speranță pentru acestă zonă de a ieși la limanul existenței. Iar Tudor Naum vrea să își lege numele de revenirea acestei rase la statutul de regină a Deltei.
A început discuțiile cu autoritățile și cu locuitorii interesați. Speră să găsească înțelegere și la SCDCB Dancu Iași pentru un program de selecție gândit la scară mai mare decât un proiect de cercetare. Nimic nu se poate construi fără implicare personală, iar perspectiva câștigului este destul de îndepărtată în lipsa unui sprijin european, pe care este convins că îl va căpăta mai repede decât apelând la sprijinul MADR. Cine să mai fie interesat să investească într-o „relicvă” a fost chintesența răspunsurilor venite dinspre minister. Cât despre nevoile populației din Deltă, cine să lupte pentru ele?! Nici măcar Sorin Ovidiu Vântu nu poate să schimbe ceva. Doar Ivan Patzaichin se mai zbate să păstreze neatinse valorile pescarilor lipoveni.
Tudor Naum este convins că metisarea cu Sura de Stepă va duce în câteva generații, circa 20-25 ani, la formarea unei rase de carne autohtonă rezistentă și adaptată mediului specific Deltei. Noi îi urăm succes și vom fi aproape de proiectul său!

Tudor Naum
„CEI CARE AU” VS. „CEI CARE AU NEVOIE”
Crescătorii de animale din Deltă sunt extrem de dezamăgiți. Dacă secole de-a rândul această zonă s-a păstrat neatinsă de „binefacerile” civilizației, iată că apariția subvențiilor a stricat definitiv acel echilibru dintre om și natură.
Au apărut investitorii în agricultură, așa-zișii „mari fermieri”, care au nivelat terenurile și au creat mari exploatații agricole. Pe de altă parte, crescătorii de ovine, „sibienii”, cum sunt numiți de localnici, care veneau tradițional cu oile în Deltă, au fost nevoiți să arendeze terenul și, natural, au fost practic obligați să rămână aici. Iar localnicilor li se ia încetul cu încetul arealul. Lumea este într-o schimbare în folosul profitului. Din păcate, trebuie să recunoaștem că în felul acesta se ascut diferențele între cei care au și cei care au nevoie. Până și pescuitul a fost restricționat. Așa se face că și cei din Hamcearca, dacă vor continua să trăiască cum au făcut-o de secole, devin pasibili de pedeapsă. Pot devini braconieri, traficanți și mai știu eu ce alte specii de gangsteri doar păstrându-și tradiția!
Unii au încercat să crească vaci, dar pășunile lor nu sunt purtătoare de subvenții (doar 30% din suprafața concesionată ca pășune are condiții de eligibilitate, conform afirmațiilor fermierului dobrogean Tudor Naum) pentru că sunt pline de stejari. Ar tăia mândrețele de stejari, dar ei sunt principala sursă de proteină pentru animalele lor tradiționale. Chiar și mioarele iubesc ghinda. Iar animalele sunt vândute aproape gratis. Anul acesta au rămas cu tăurașii în curte, deși prețul lor nu depășește cu mult 500 lei/bucată. Iar sprijin cuplat nu pot obține pe metiși, pentru că nimeni nu face COP aici. Și, din păcate, până și transportul în Deltă este costisitor, iar procesatorii practic inexistenți.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 442 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!