Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Suplimente nutriţionale - prebioticele asigură performanţele de creştere

Publicat: 09 august 2010 - 15:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa suplimentelor nutriţionale este invadată de diverse produse mai puţin cunoscute în rândul crescătorilor de animale. Din acestă categorie fac parte şi prebioticele, substanţe care susţin sau favorizează dezvoltarea şi multiplicarea microorganismelor probiotice.

Click pe poza pentru galerie!

În această categorie intră substanţele acidifiante, care creează la nivelul digestiv un pH favorabil dezvoltării microflorei, şi oligozaharidele, care asigură substratul energetic pentru anumite genuri microbiene, de regulă a celor din categoria probioticelor.

Administrate separat sau concomitent cu folosirea unui probiotic, prebioticele creează în tractul intestinal condiţii de mediu (acizii) sau hrană (oligozaharidele). În acelaşi timp, prebioticele pot acţiona specific împotriva colonizării germenilor cu potenţial patogen (salmonele, clostridii, E. coli) la nivelul epiteliului pereţilor intestinali, determinând o stare de tranzit a acestora şi, în final, eliminarea lor din intestin odată cu componentele nedigerate.

Prebioticele potenţează efectul administrării probioticelor asupra performanţelor de creştere şi a digestibilităţii nutrienţilor prin crearea de condiţii favorabile pentru bacteriile benefice.

Oligozaharidele

Pe lângă substratul nutritiv energetic necesar microflorei digestive, oligozaharidele contribuie şi la igienizarea tubului digestiv, prin aderarea la acestea a germenilor potenţiali patogeni, datorită receptorilor specifici pentru hidraţii de carbon; prin acest mecanism, germenii devin tranzitanţi şi se elimină într-o proporţie semnificativ mai mare din organism.

Din categoria oligozaharidelor fac parte: fructooligozaharidele (FOZ), alfa- glucooligozaharidele, beta-glucooligozaharidele şi alfa-galactooligozaharidele, care se pot obţine fie prin procedee de extracţie din plante sau (în principal) biotehnologic, prin sinteză enzimatică.

Se apreciază că cele mai bune rezultate s-au obţinut la purcei şi la iepuri, la care prebioticele asigură sporuri mai mari în greutate, reducerea consumurilor specifice şi îmbunătăţirea stării de sănătate prin diminuarea numărului de germeni de Salmonella, E. coli sau Clostridium din intestin.

Relativ recent s-a demonstrat că manan-oligozaharidele, derivaţi din pereţii celulari ai drojdiilor, pot reduce colonizarea cu germeni patogeni (Salmonele, Coliformi) a tractusului gastrointestinal.

Produsele prebiotice aflate în uz sunt şi cele din gama Bio-Mos (pe bază de manani) realizată de firma Alltech prin fermentarea unor zaharuri cu Saccharomyces cerevisiae. Acestea se încorporează în cantităţi de 0,5-1 kg/t în NC destinate păsărilor (Avi-Mos) şi porcinelor (Por-Mos).

S-a demonstrat că preparatele Bio-Mos pot reţine bacteriile patogene de tipul Salmonella şi E. Coli, deoarece acestea au la suprafaţa lor lectine ataşabile manozei. Legarea de aceste oligozaharide, şi nu de celulele epiteliale din intestinul subţire, asigură eliminarea acestor germeni odată cu fecalele.

S-a constatat, de asemenea, că gama de produse Bio-Mos determină şi stimularea sistemului imun, iar prin absorbţia micotoxinelor de tipul aflatoxinelor, se îmbunătăţeşte calitatea furajelor şi, implicit, starea de sănătate a animalelor.

Prebioticele din această categorie trebuie să îndeplinească câteva condiţii, pentru a putea influenţa pozitiv sănătatea intestinală sau performanţele de creştere. în principiu, ele trebuie să poată fi utilizate selectiv de către bacteriile benefice din genurile Lactobacillus, Bacteroides, Bifidobacteria, Pediococcus sau Enterococcus şi să nu fie dăunăoare acestora. Astfel, este necesar ca prebioticele să nu fie degradate sau absorbite în partea superioară a tractului gastrointestinal.

Substanţele acidifiante

Prin efectul de inhibare a înmulţirii germenilor patogeni (ca de exemplu Salmonella, Clostridium, Staphylococcus, Escherichia) şi de favorizare a multiplicării microorganismelor utile (lactobacili, bifidobacterii, drojdii), substanţele acidifiante se încadrează în categoria prebioticelor. Aceste substanţe creează la nivelul tubului digestiv condiţii de mediu (pH acid) prin care se favorizează dezvoltarea şi multiplicarea microorganismelor probiotice.

În scop acidifiant se pot utiliza atât acizii anorganici (acidul clorhidric, sulfuric, fosforic), cât mai ales cei organici: acidul lactic, propionic, citric, sorbic, formic. în prezent, acizii organici sunt obţinuţi în principal prin metode biotehnologice.

 

INFLUENŢA ACIZILOR ORGANICI

Prin acidifierea hranei şi a apei, acizii organici contribuie şi la:

- creşterea conservabilităţii şi a valorii nutritive a furajelor murate;

- palatabilizarea raţiilor furajere;

- îmbunătăţirea absorbţiei şi utilizării substanţelor minerale, deoarece pot acţiona şi ca agenţi de chelatare;

- creşterea conversiei pepsinogenului în pepsină;

- favorizează scindarea unor nutrienţi.

Acizii organici şi sărurile acestora inhibă creşterea microorganismelor patogene atât în furaje, cât şi în tractul gastrointestinal al animalelor.

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
dan muresan
|
12. 16, 2010. Thursday 02:14
vreau sa cumpar ,probiotice ,sant din dej,jud. cluj ,unde esta depozit cu probiotice .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?