Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Suplimentarea vitaminică

Publicat: 23 octombrie 2016 - 19:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întrucât se apropie sezonul rece, perioadă în care animalele consumă furaje care nu au un conținut corespunzător de vitamine, recomand ca mai ales la animalele cu potențial productiv ridicat, premixul vitaminic să nu lipsească din amestecurile de concentrate și cu atât mai mult din furajele combinate.

Vitaminele și provitaminele sunt sintetizate de plante sau de microorganisme, în cursul dezvoltării acestora, când se formează ca metaboliți primari. Vitaminele acționează ca biocatalizatori a numeroase reacții în metabolismul celular, în sinteza hormonilor (vitaminele liposolubile), sau ca factori în reacțiile enzimatice (vitaminele din complexul B). Există în organism o serie de enzime care nu își pot îndeplini rolul decât în prezența anumitor vitamine.
Vitaminele, respectiv precursorii lor (carotinele, beta-carotenul) trebuie absorbite, cu unele excepții, în tractul digestiv al animalelor, asigurarea lor făcându-se prin hrană. Excepțiile sunt vitamina C (sintetizată de organism, mai puțin la păstrăv, somon), colina (sintetizată de organism, dar nu în cantități suficiente la puii aflați în creștere), respectiv niacina (sintetizată din triptofan). De asemenea, vitamina D3 poate fi sintetizată din precursorul produs de către organism, 7-dehidrocolesterina, sub influența razelor solare.
Vitaminele nu pot fi înlocuite unele de către altele, sau de alte substanțe cu compoziție chimică asemănătoare. Sunt sensibile la căldură, la oxidare și la lumină. Aceste caracteristici sunt foarte importante, deoarece ele condiționează modul de păstrare a nutrețurilor, respectiv conținutul acestora în vitamine. Sunt puține furaje care conțin toate vitaminele, cele mai multe având cantități foarte mici de vitamine.

Când suplimentăm hrana animalelor cu vitamine?
Din acest motiv, sunt situații în care se impune suplimentarea vitaminică a hranei, și anume:
• când apare imposibilitatea organismului de a utiliza vitaminele din hrană din cauza unor incompatibilități care pot să apară între componentele hranei (vitamina A și unele oligoelemente);
• în cazul modificării necesarului de vitamine (în anumite stări fiziologice, stări de boală etc.);
• din cauza acțiunii de inhibiție a unor substanțe cu structură chimică asemănătoare vitaminelor, numite antivitamine (tiaminaza din peștele crud poate inactiva, prin scindare, vitamina B1 provocând avitaminoză B1, cu toate că hrana conține cantități suficiente din această vitamină);
• când organismul nu-și poate asigura vitaminele, prin transformarea provitaminelor existente în hrană, din cauza unor afecțiuni sau tulburări ale activității organelor în cauză.
De asemenea, se impune suplimentarea vitaminică, în creșterea intensivă a animalelor, utilizându-se în acest scop produse industriale obținute prin sinteză sau biotehnologie.
De regulă, vitaminele sunt clasificate după criteriul solubilității. Ele se împart în vitamine liposolubile (A, D, E, K, F) și hidrosolubile (complexul vitaminei B și vitamina C). Necesarul în acești nutrienți se satisface prin aport exogen, prin hrană, respectiv prin diferite componente ale acesteia mai bogate în anumite vitamine.
Suplimentarea vitaminică se poate face prin intermediul premixurilor vitaminice, care conțin toate vitaminele, acestea fiind asigurate fie prin blend vitaminic, fie prin diferite produse vitaminice care asigură fiecare vitamină în parte.
Nivelele de vitamine recomandate în hrana păsărilor și a suinelor sunt prezentate în tabel. Valorile de necesar sunt orientative pentru fermieri, pentru a le fi de folos în momentul în care achiziționează un premix vitaminic. Firmele care comercializează diferite surse de vitamine de obicei recomandă nivelele la care trebuie asigurate vitaminele.

 


UTILIZAREA VITAMINELOR ÎN HRANA PĂSĂRILOR ȘI A SUINELOR - RECOMANDĂRI

 Tabel nutritie

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 363 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!