Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SUBVENŢIE discriminatorie. Micii PRODUCĂTORI de carne de PORC au fost UITAŢI!

Publicat: 29 martie 2017 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CEL PUŢIN 200 DE CAPETE!!! Ajutorul de 10.000 de euro a divizat comunitatea crescătorilor de porcine! Ceea ce trebuia să fie o veste extraordinară pentru toţi crescătorii români de suine, tinde să se transforme într-o mare nedreptate. 

Asta pentru că micii producători nici au fost luaţi în calcul în momentul în care s-a elaborat acel proiect de act normativ de către Ministerul Agriculturii, prin care se promite un ajutor minim de 10.000 de euro pentru producătorii de carne de porc care deţin un efectiv de cel puţin două sute de capete.

Privit ca un stimulent pentru creşterea producţiei de carne, acesta favorizează doar un anumit segment din rândul crescătorilor de suine, ignorându-i complet pe cei care deţin mai puţin de două sute de animale.

Caricatură bunăstare porc_bClick pe poza pentru galerie!

Nu e rău, sectorul avea nevoie de o astfel de măsură, dar ce facem cu micii crescători, care deşi produc pentru industrie, nu vor beneficia sub nici o formă de acest sprijin. Să luăm exemplul lui Augustin Petrean, crescător de porci în localitatea Sânta Măria din judeţul Sălaj. Capacitatea fermei sale este de o sută de porci pe serie, asta înseamnă trei sute de porci livraţi anual, deoarece are trei cicluri de producţie. „De foarte mulţi ani, eu împreună cu mulţi alţi fermieri mici şi mijlocii speram şi aşteptam un ajutor din partea statului! Într-un final, acesta a venit... dar, spre dezamăgirea noastră, noi am fost uitaţi, fiind ajutaţi doar marii fermieri. Am fost foarte dezamăgit la aflarea acestei veşti, ştiind că sunt ajutaţi doar o parte dintre fermieri, iar restul sunt lăsaţi deoparte!, ne-a spus Augustin Petrean.
Iar ca el sunt mulţi în această situaţie. Ioan Tancău, de pildă, crescător de porci din localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ, a fost chiar nevoit să-şi întrerupă activitatea, tocmai din cauza lipsei de susţinere din partea statului român.

Pe de altă parte, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), este de părere că cei mai mulţi dintre crescătorii care nu vor fi eligibili pentru încasarea acestei forme de sprijin nu sunt relevanţi pentru piaţă, deoarece marfa lor este destinată mai mult pentru autoconsum. „În 2016, din cei 4,3 milioane de porci sacrificaţi în abatoare autorizate şi clasificaţi, circa 3.000 au venit de la persoane fizice autorizate, adică producători mici. Sunt date oficiale furnizate de Comisia de clasificare a carcaselor”, susţine Ioan Ladoşi. Aşadar, producţia internă nu va avea de suferit, decât dacă va apărea din nou presiunea preţurilor.

Deşi nu există o situaţie foarte clară, se pare că România exportă între 20.000 şi 25.000 de tone de carne de porc anual, iar cantitatea importată este de zece ori mai mare, respectiv undeva la 230.000 tone.

Pe larg despre subiect, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 1636 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!