Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stresul termic face diferența între vacile primipare și cele multipare

Publicat: 15 aprilie 2017 - 20:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Influența negativă a stresului termic asupra consumului de furaje este mai mare la vacile multipare comparativ cu cele primipare. Astfel, conform studiilor efectuate în Olanda, vacile aflate la a doua și a treia fătare au avut un consum mediu de furaje mai redus cu 5,3 kg, din cauza stresului termic. În aceleași condiții, la primipare consumul mediu de furaj a scăzut cu doar 3,1 kg.

De asemenea, timpul de rumegare a fost mai mic la multipare față de primipare. La primipare, ca urmare a stresului termic, numărul de minute alocate rumegării a scăzut de la 541 până la 489 minute pe zi, în timp ce la multipare (a doua și a treia fătare), durata rumegării a scăzut de la 625 până la 541 de minute pe zi.
Producția de lapte a scăzut în medie cu 0,6 kg/vacă pe zi. Însă această diminuare nu este proporțională cu reducerea ingestei de furaje, deoarece producția de lapte se realizează și prin consumul rezervelor corporale, ceea ce conduce la deteriorarea condiției corporale a vacilor.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?