Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

STOP export animale vii! COŞMARUL FERMIERILOR ROMÂNI

Publicat: 23 iunie 2021 - 11:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Bruxelles se discută intens despre interzicerea totală a exporturilor de animale vii din UE. O astfel de decizie istorică ar bloca vânzarea a zeci de mii de tone de ovine şi bovine vii din România şi ar ruina crescătorii.

Cu toţii ne aducem aminte de dezastrul celor 14.000 de oi înecate în urma accidentului naval din portul Midia, din 24 noiembrie 2019. Oroarea a ajuns pe canalele media ale întregii planete şi a provocat revolta, îndreptăţită, a publicului larg, precum şi reacţii virulente ale organizaţiilor de protecţie a animalelor. Şi, din acel moment, bulgărele a luat-o la vale...

VESTEA A ŞOCAT EXPORTATORII

La Bruxelles s-au reactivat comitete şi grupuri de lucru care aveau menirea să găsească soluţii pentru ca astfel de accidente să nu se mai repete. Din păcate, repetatele incidente cu camioanele pline de bovine de la graniţele Turciei, precum şi cel al vaselor din Mediterana, cu peste 800 de bovine la bord, refuzate timp de aproape două luni la acostare din cauza temerilor că acestea ar putea fi infectate cu boala limbii albastre, au umplut paharul.
În acest context, grupul de lucru al Parlamentului European a luat în discuţie probabilitatea - la acest moment teoretică doar - de interzicere totală a exporturilor de animale vii din UE. Vestea a şocat fermierii care exportau bovine şi ovine, pentru că impactul unui asemenea demers legislativ i-ar ruina! La fel de dramatică a fost ştirea şi pentru importatorii tradiţionali de animale de reproducţie din ţări arabe şi nord-africane, care şi-au văzut planurile de a-şi popula fermele iremediabil distruse.

transport animale vii CANVA_b

foto: canva.com

GAURĂ IMENSĂ ÎN BUGETUL UE

Câte animale exportă Uniunea Europeană? Cele mai recente statistici în acest sens au fost publicate pentru anul 2020. Din ele aflăm că exporturile UE-27 au avut o valoare de peste 1,6 miliarde de euro, aici fiind incluse doar trei specii: bovine, ovine şi suine. Este evident că această sumă imensă ar dispărea din balanţa exporturilor şi din buzunarele fermierilor. Impactul ar fi şi mai tragic, pentru că stoparea exporturilor din UE ar afecta în mod direct peste 60.000 de locuri de muncă.
Orice decizie tranşantă pe această temă va trebui să ia însă în calcul şi efecte mult mai perfide, cum ar fi blocarea cererii în creştere de proteină animală din ţările nord-africane, combinată cu lipsa acută a depozitelor frigorifice în aceste zone, absolut necesare în cazul trecerii totale la exporturile de carne în carcasă.

transport animale vii 2 CANVA_b

foto: canva.com

COŞMARUL FERMIERILOR ROMÂNI

Pe lângă aceste elemente, nu trebuie uitate nici costurile indirecte ale stopării exporturilor de animale vii, care ar avea impact direct inclusiv asupra fermierilor români. Ce ar face bravii noştri oieri dacă nu ar mai putea exporta anual spre ţările arabe cele peste 45.000 tone de ovine vii, în valoare de 101 milioane de euro? Dar văcarii noştri, care au exportat, doar în 2019, bovine în greutate totală de peste 34.000 tone şi o valoare de 74 milioane de euro?
Un prim răspuns logic ar fi că această imensă cantitate de carne ar rămâne pe piaţa internă, preţul s-ar prăbuşi, iar efectul asupra fermierilor ar fi implacabil: falimentul!

Citiţi articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2021!


un articol de
IOAN LADOŞI

Vizualizat: 4839 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?