La Bruxelles se discută intens despre interzicerea totală a exporturilor de animale vii din UE. O astfel de decizie istorică ar bloca vânzarea a zeci de mii de tone de ovine şi bovine vii din România şi ar ruina crescătorii.
Cu toţii ne aducem aminte de dezastrul celor 14.000 de oi înecate în urma accidentului naval din portul Midia, din 24 noiembrie 2019. Oroarea a ajuns pe canalele media ale întregii planete şi a provocat revolta, îndreptăţită, a publicului larg, precum şi reacţii virulente ale organizaţiilor de protecţie a animalelor. Şi, din acel moment, bulgărele a luat-o la vale...
La Bruxelles s-au reactivat comitete şi grupuri de lucru care aveau menirea să găsească soluţii pentru ca astfel de accidente să nu se mai repete. Din păcate, repetatele incidente cu camioanele pline de bovine de la graniţele Turciei, precum şi cel al vaselor din Mediterana, cu peste 800 de bovine la bord, refuzate timp de aproape două luni la acostare din cauza temerilor că acestea ar putea fi infectate cu boala limbii albastre, au umplut paharul.
În acest context, grupul de lucru al Parlamentului European a luat în discuţie probabilitatea - la acest moment teoretică doar - de interzicere totală a exporturilor de animale vii din UE. Vestea a şocat fermierii care exportau bovine şi ovine, pentru că impactul unui asemenea demers legislativ i-ar ruina! La fel de dramatică a fost ştirea şi pentru importatorii tradiţionali de animale de reproducţie din ţări arabe şi nord-africane, care şi-au văzut planurile de a-şi popula fermele iremediabil distruse.
foto: canva.com
Câte animale exportă Uniunea Europeană? Cele mai recente statistici în acest sens au fost publicate pentru anul 2020. Din ele aflăm că exporturile UE-27 au avut o valoare de peste 1,6 miliarde de euro, aici fiind incluse doar trei specii: bovine, ovine şi suine. Este evident că această sumă imensă ar dispărea din balanţa exporturilor şi din buzunarele fermierilor. Impactul ar fi şi mai tragic, pentru că stoparea exporturilor din UE ar afecta în mod direct peste 60.000 de locuri de muncă.
Orice decizie tranşantă pe această temă va trebui să ia însă în calcul şi efecte mult mai perfide, cum ar fi blocarea cererii în creştere de proteină animală din ţările nord-africane, combinată cu lipsa acută a depozitelor frigorifice în aceste zone, absolut necesare în cazul trecerii totale la exporturile de carne în carcasă.
foto: canva.com
Pe lângă aceste elemente, nu trebuie uitate nici costurile indirecte ale stopării exporturilor de animale vii, care ar avea impact direct inclusiv asupra fermierilor români. Ce ar face bravii noştri oieri dacă nu ar mai putea exporta anual spre ţările arabe cele peste 45.000 tone de ovine vii, în valoare de 101 milioane de euro? Dar văcarii noştri, care au exportat, doar în 2019, bovine în greutate totală de peste 34.000 tone şi o valoare de 74 milioane de euro?
Un prim răspuns logic ar fi că această imensă cantitate de carne ar rămâne pe piaţa internă, preţul s-ar prăbuşi, iar efectul asupra fermierilor ar fi implacabil: falimentul!
Citiţi articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2021!
un articol de
IOAN LADOŞI