Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ştiaţi că şi caprele pot avea accente în voce în funcţie de turma în care au crescut?

Publicat: 17 octombrie 2021 - 22:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La doar câteva momente după fătare, atât capra, cât şi iedul (iezii) se recunosc între ei prin sunete şi răspund vocii celuilalt. Caprele-mamă folosesc această comunicare pentru a ţine iezii aproape, apelându-i periodic pentru a se asigura că nu s-au îndepărtat.

Altă modalităţi de a-i recunoaşte sunt mirosul, verificarea în timpul suptului şi mai târziu văzul.

Alte curiozităţi despre capre:

  • Caprele sunt animale de turmă şi în preajma prădătorilor siguranţa lor constă în numărul de animale din grupul (turma) respectivă. La urma urmei, nu contează cât de repede pot alerga dacă cel puţin o altă capră aleargă mai încet, căci ea va fi prinsă prima. Caprele sunt animale sociabile cu o puternică ierarhie de grup. Este mai greu să ai grijă de o singură capră decât de două sau trei capre. O capră singură nu se simte în siguranţă şi va fi în permanentă căutare de parteneri.
  • La fel ca şi oamenii, caprele pot avea accente în voce în funcţie de turma în care au crescut. Un studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra a constatat că toate caprele vor dezvolta diferite accente pe măsură ce îmbătrânesc în funcţie de turma din care provin. Au descoperit că acest lucru este adevărat deoarece caprele din diferite turme „vorbesc” cu sunete foarte asemănătoare, care diferă în mare măsură de la turmă la turmă. Alte animale despre care se crede că fac acest lucru sunt elefanţii şi delfinii.
  • Caprele au pupila în formă de dreptunghi, diferită de pupila rotundă pe care o au oamenii şi majoritatea animalelor. Motivul din spatele acestui fapt este acela că, atunci când sunt dilatate, pupilele dreptunghiulare devin foarte înguste, oferind caprei o percepţie excelentă de adâncime în vederea lor periferică. Acest lucru le ajută să se ferească de prădători.
  • În timp ce numeroşi oameni au auzit de „capre leşinate”, mulţi nu ştiu că aceasta este de fapt o mutaţie genetică sau o afecţiune. Se numeşte miotonie congenitală şi este o paralizie temporară a muşchilor caprei, care apare atunci când aceasta se panichează sau se sperie. Animalele nu sunt vătămate în timpul procesului de „leşin” şi îşi revin în scurt timp.
  • Deşi acum nu mai este recomandat, caprele au fost odată folosite ca însoţitoare pentru caii de curse, pentru că antrenorii credeau că acestea au un efect calmant asupra cailor, ceea ce îi va ajuta să se pregătească pentru o cursă mare. Se crede că termenul „ia-ţi capra” provine din practica de a fura o capră însoţitoare a unui alt cal, astfel încât să-ţi crească şansele de a te descurca mai bine într-o cursă, iar reuşita celui care a rămas fără capră să scadă.

 intarcare capre CANVA_b

Cred că prin cele expuse am trezit curiozitatea multora de a înţelege mai bine această specie de animale care a reprezentat o sursă de hrană pentru oameni încă de la începutul domesticirii animalelor. Află de AICI şi alte curiozităţi despre capre!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

 

Vizualizat: 779 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?