Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Steluțu Crancu: „E primul an când rămân cu miei de Paști!”

Publicat: 20 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru crescătorii de animale, lunile de vară au fost hotărâtoare în vederea asigurării stocurilor de hrană pentru sezonul rece. Steluțu Crancu, fermier vrâncean din satul Ciolănești, comuna Fitionești, se pregătea, în luna iulie când l-am vizitat, de strângerea producției celei de-a doua coase de pe lucerniera în suprafață de 12 hectare. Era urcat pe tractorul care avea atașat utilajul rotativ. 

Click pe poza pentru galerie!

„Acum, la jumătatea lunii lu’ Cuptor, suntem în plin sezon de cosit. Într-o săptămână termin de balotat și de transportat baloții de fân de lucernă în fermă. La prima coasă am adunat peste 300 de baloți, cam toți atâția cred că voi realiza la final. Mai trag nădejdea că voi avea încă două coase; terenul nu este irigat, însă bunul Dumnezeu a dat ploaie suficientă”, ne-a declarat crescătorul de ovine. 

 

O muncă în plus, o cheltuială în plus... 

Steluțu Crancu și-a arătat nemulțumirea față de ceea ce se întâmplă pe piața animalieră. Are un efectiv de animale mărit, pentru că a rămas cu două sute de miei nevânduți; tineretul ovin suge la oi și îi trebuie de mâncare pentru ei. Ne spune că piața cărnii de oaie s-a blocat, doar cașul se mai vinde la oraș, în Focșani, la 15-17 lei kilogramul. Dar dacă mieii se hrănesc cu laptele oilor mame, aflate în lactație, producția de lapte a scăzut în fermă. 

Fermierul mai deține un teren de șapte hectare, pe care a cultivat porumb, folosit tot pentru hrana animalelor. „Mai trebuie să cumpăr furaje, a crescut numărul gurilor de hrănit și nu mai am resurse financiare. Nu ne-am vândut mieii, iar din subvenții ne-am plătit furajele pentru anul trecut. De acum, anul ăsta trebuie să ne limităm la ceea ce vom strânge din câmp! Eu, în general, sunt un om optimist, dar parcă este prea mult”, a susținut producătorul vrâncean.  

Întreb de ce nu s-au vândut mieii? „Cred că piața e căzută, nu vine nimeni, doar câțiva samsari care au oferit 5 lei pe kilogramul în viu. Dacă dădeau măcar 7-8 lei, mai treacă-meargă! Anul trecut a fost mult mai bine, am dat mieii și cu 11 lei/kg. Iar anul ăsta, să fie cu iertare, e prea mic prețul. În familie avem tradiție de zeci de ani, este primul an când am rămas cu miei de Paști! Opream doar pentru prăsilă și atât. Acum am un efectiv dublu pentru reproducție față de anii trecuți. Dar am și animalele de reformă. Este o muncă în plus, o cheltuială în plus... Este trist că în comparație cu anul trecut, am intrat cu ferma pe minus”, ne-a declarat, cu vocea oarecum stinsă, Steluțu Crancu. 

 

Creșterea animalelor, o ocupație în criză 

Fermierul are o rasă de ovine „mâncăcioasă”, Țigaie cu cap negru. Acesta susține că în sat a rămas singur, mai sunt câțiva ciobani în comună, de îi poți număra pe degetele de la o mână. Au aceeași problemă: mieii care nu se mai caută ca altădată! Oieritul nu mai este o ocupație atractivă. Și nici văcăritul. „Bovinele se vând pe te miri ce. Într-o lună, din sat au dispărut 80 de vaci cu lapte, care la abator, care la samsari, iar ca să dai vaca la 800 sau la 1.000 de lei, e o mare bătaie de joc!”, a întărit vrânceanul din Ciolănești.

Ca să-și poată vinde mieii sunt nevoiți să meargă de la un capăt la altul al țării, în județele pe unde se mai fac exporturi. „Nu ar fi mai simpu să se constituie centre de achiziții?” - se întreabă Steluțu Crancu - „Iată cum văd eu rezolvarea problemei. Firma care solicită și primește licență de export pentru miei să fie obligată prin lege să amenajeze centre de achiziții de animale în fiecare județ ori pe zone sau regiuni”.

 

Cash-ul și mielul cu țeapă

Legat de desfacerea mieilor, producătorii agricoli se confruntă și cu un alt gen de situație. Ei își vând marfa pe unde apucă, la unele firme, și așteaptă ca plata să fie virată în cont după o perioadă de timp. „Noi, crescătorii, vindem mieii, dar nu mai vedem banii! Ni se spune să așteptăm că vor face plățile; dar pe piață sunt multe firme în insolvență, cu probleme financiare deosebite. Au fost ani când nu am mai primit banii! Eu propun să se poată face plățile cash, cu banii jos la tranzacție! Consider că așa este mult mai echitabil, altfel, riscurile sunt din ce în ce mai mari!”, a considerat Steluțu Crancu. 

Pentru crescătorul de ovine din Ciolăneștii Vrancei, viitorul în acest sector zootehnic nu pare așa de simplu. Ne spune că „dacă va mai dura mult situația asta de criză, vom ajunge să creștem animale doar ca hobby!” Și poate că are dreptate. Steluțu Crancu nu este o voce singulară, tot mai mulți fermieri gândesc în acești termeni. 

 

 

 

MIORIȚA - O ASOCIAȚIE NĂSCUTĂ MOARTĂ?!

Ca și alți crescători de animale, și Steluțu s-a înscris într-o structură asociativă de profil. „Se tot spune să ne asociem, să ne unim. Intenție nobilă! Dar drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Eu fac parte din Asociația Crescătorilor de Ovine Miorița din Focșani, care este moartă de 7 ani! Nu s-a mai făcut o ședință de nu mai știu când! La constituire s-a luat câte un leu de oaie, s-au băgat banii în unele buzunare și cu asta, basta! Multe dintre asociații s-au făcut special, ca băieții deștepți să ia banii; nu i-au interesat deloc de crescătorii de animale!”, a susținut Steluțu Crancu.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!