Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şroturile în alimentaţia vacilor de lapte

Publicat: 14 ianuarie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În practica nutriţiei şi alimentaţiei rumegătoarelor de pretutindeni, cunoaşterea valorii proteice a nutreţurilor care alcătuiesc raţiile de hrană este foarte importantă din punct de vedere biologic, productiv şi economic.

Click pe poza pentru galerie!

Şi la noi în ţară sursele de proteină de origine vegetală cu o pondere însemnată în structura amestecurilor de concentrate destinate taurinelor, mai ales a vacilor cu producţii mari de lapte, sunt diferitele tipuri de şroturi: de soia, de floarea soarelui, de rapiţă etc.

Administrate ca atare în hrana vacilor de lapte, şroturile sunt ineficient utilizate digestiv, deoarece proteina acestora, mai ales a şrotului de soia, este uşor hidrolizabilă şi transformată de microsimbionţii ruminali până la nivel de N-NH3.

O parte din azotul amoniacal este preluat şi utilizat de bacteriile ruminale în sinteza proteinei proprii. Acest N-NH3 asigură multiplicarea microsimbionţilor şi formarea unei cantităţi importante de proteină microbiană care este pusă la dispoziţia animalului gazdă.

Dar bacteriile ruminale degradează proteina din şrotul de soia în exces, astfel că se depăşesc capacităţile de preluare a N-NH3 de către microsimbionţi, iar surplusul de azot-amoniacal, intrând în circulaţia sanguină, este metabolizat la nivelul ficatului şi transformat în uree, formă sub care se elimină prin urină.


Reducerea degradabilităţii proteice

Din această cauză, nutriţioniştii caută să controleze degradabilitatea proteinei în rumen şi să o transforme în proteină nedegradabilă digestibilă, care constituie, pe lângă proteina microbiană, a doua sursă de proteină, precum şi AA (aminoacizi) care ajung în intestinul subţire, având origine alimentară.

Cercetări relativ recente, efectuate şi la noi în ţară, asupra şroturilor de soia au stabilit că valorile degradabilităţii proteice pot oscila între 67% şi 80%, ceea ce poate influenţa mult valoarea proteică a acestora.

Reducerea degradării ruminale a proteinei alimentare cu valoare biologică ridicată, cum este cea din şrotul de soia, şi care se administrează ca supliment la o raţie de bază se poate realiza prin protejarea proteinei de atacul microbian, aplicând diferite metode: fizice, chimice şi nutriţionale.

În străinătate, de exemplu în Franţa, protecţia proteinei de atacul bacterian ruminal se realizează cu ajutorul formaldehidei, recomandându-se o doză de 0,3-0,5 g formaldehidă la 100 g de făină de soia.

O altă metodă de reducere a degradabilităţii ruminale a proteinei din şroturi o reprezintă tratamentele termice. Astfel, la şroturile de rapiţă tratate termic timp de 10 minute la temperatura de 125°C, degradabilitatea proteinei s-a redus de la 92% cu 16,8 p%, ceea ce reprezintă o scădere acoperită şi din punct de vedere economic.


AVIZ PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI

Oare putem spera că o să găsim şi la noi în ţară un producător de uleiuri, respectiv de şroturi, care să adopte o metodologie pentru reducerea degradabilităţii ruminale a proteinei în scopul utilizării eficiente a acestor resurse proteice, şi aşa deficitare!?

Vizualizat: 2768 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!