Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SPRIJINUL CUPLAT ÎN ZOOTEHIE

Publicat: 10 noiembrie 2017 - 12:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sprijinul financiar cuplat cu performanțele de producție în zootehnie, cunoscut sub abrevierea de SCZ, a fost considerat într-o primă etapă ca fiind ceva foarte bine venit pentru crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă.

Am utilizat sintagma „crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă” deoarece numai o mică parte dintre deținătorii de animale de fermă sunt și crescători autentici de astfel de animale, dat fiind faptul că mulți sunt doar comercianți sau traficanți de animale de fermă, alții sunt doar „vânători” de subvenții pentru animalele de fermă ș.a.m.d.
Mai mult ca orice însă, acest SCZ a generat o sumedenie de probleme în zootehnia românească (în special la specia ovine), începând cu fraudele referitoare la achiziția de așa-ziși berbeci de rasă, și continuând cu respectarea prevederilor legale, dar incomplete, ale Ordinului 44/2017 emis de MADR.

Au pus SCZ-ul în fața COP-ului precum căruța înaintea boilor

Prevederile Art. 72 , litera h din Ordinul 44 admit ca eligibili la SCZ deținătorii de ovine (oricare ar fi ei) care prezintă Certificate de Origine pentru berbeci de rasă, indiferent că respectivii berbeci sunt în viață sau nu, sunt sănătoși sau autorizați pentru monte sau nu, ș.a.m.d., alături de listele RNE a ovinelor deținute.
Condiția pusă acestora este la timpul viitor, constând în faptul că respectivii trebuie să-și înscrie produșii de sex feminim rezultați din montele cu asemenea berbeci în Registrul Genealogic al unei rase, prin intermediul COP-ului.

Drept urmare se nasc întrebările:
• Dacă berbecii în cauză sunt decedați sau șchiopi, inapți de monte în sezonul următor sau bolnavi de bruceloză sau de o altă asemenea boală, cum vor mai produce mieluțele necesare înscrierii în unul dintre Registrele Genealogice de rasă?
• Dacă berbecii ale căror Certificate de Origine sunt întru totul în regulă în privința condițiilor expuse la punctul anterior, dar aparțin unei alte rase decât aceea pentru care este acreditată COP asociația la care sunt arondați respectivii deținători de ovine, cine îi poate înscrie în COP?

Berbecii Vendeen_b

 Pe larg despre sprijinul cuplat în zootehnie aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de VASILE TURCULEȚ

Vizualizat: 1947 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Portofoliul de utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, prezentate de Amazone la Agriplanta 2018, a cuprins: plugul Hektor, discul Catros+ 5002-2TS; combinatorul Ceus 4002-2TX Super şi Cenius 4000, precum şi semănătoarea de prăşitoare ED 6000-2C Special şi semănătoarea pneumatică Cirrus 6003-2.

Interviu cu Liviu Zimcea - reprezentant Amazone în România

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?