Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Spectacolul geneticii la “Parada Taurilor”

Publicat: 12 noiembrie 2016 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca în fiecare an, în prima sâmbătă a lunii octombrie, la orele 11 fix, Semtest BVN Mureș vă face cunoștință cu actorii principali din creația taurină la “Parada Taurilor”. 

Anul acesta, cu o zi înainte, seara, la sediul Semtest BVN a avut loc o sesiune de prezentări și comunicări științifice, la care a participat lumea bună a zootehniei românești. Un prilej de a afla ce mai e nou și ce anume mai întreprinde Semtest BVN pentru a ține pasul cu genetica mondială.

Anul acesta Semtest BVN Mureș a împlinit 40 de ani
O vârstă a maturității profesionale. Adică opt generații de performanță genetică. Probil că și media de vârstă de la Semtest BVN este tot pe-acolo. Tinerii de perspectivă stau alături de Maria Togan și Sandor Nagy care lucrează aici din 1976, primul an de activitate. Vorbeam de vârsta maturității profesionale, iar Simpozionul științific organizat la sediul Semtest BVN pentru al cincisprezecelea an a confirmat afirmația mea prin temele generoase abordate, precum și prin implicarea bună a participanților pe durata celor patru ore de comunicări și dezbateri.
Directorul Semtest BVN, Valer Sician, a prezentat rolul jucat de unitatea pe care o conduce în reproducția taurinelor din România. Și nu numai. Iată că genetica produsă la Sângeorgiu de Mureș ameliorează vaci din ferme chinezești, cu rezultate foarte bune. Iar pe plan național, formarea profesională în Reproducție și inseminare artificială (IA), derulată deja de trei ani la Sângeorgiu de Mureș, a fost confirmată prin autorizarea de către forurile competente, ceea va implica o mai mare responsabilitate formatorilor conduși de Lucian Hârceagă.
Despre „Pregătirea profesională în Reproducție și I.A.” a vorbit pe larg directorul programului de ameliorare al BVN, dr. Aumann Johannes, un prieten al fermierilor români, dar și profesor pentru viitorii fermieri la USAMV Iași.
Gestiunea datelor de Reproducție prin Programul Național de Reproducție la Bovine este coordonat de Lajos Peterfi și, ca o normală continuitate, Stefan Neuner a adus în fața celor prezenți sistemul dezvoltat în Germania privind gestiunea datelor de Reproducție. Iar Ioan Huțu, profesor la USAMVB Timișoara, a adus spre discuție „Modalitățile de utilizare a datelor obținute prin COP”, toate aceste demersuri spre o atentă și multifuncțională bază de date care ar ajuta zootehnia să performeze mai rapid.

„Reproducția la bovine - prezent și perspective”
La acest capitol al simpozionului, Liviu Bogdan, profesor la USAMV Cluj-Napoca, a adus în dezbatere „Repetarea căldurilor la vacă prin exprimarea semnelor clinice”, un subiect pe care îl vom prezenta detaliat într-un număr viitor al revistei. Alin Bârțoiu, profesor la USAMV București, a prezentat tema „Perioada de tranziție și importanța ei pentru Reproducția vacilor de lapte”. Dar și importanța E.T. (transferului de embrioni), segment al ameliorării care se dezvoltă la Sângeorgiu de Mureș prin această biotehnică de vârf. Lucian Hârceagă a prezentat rezultatele obținute în ferma Gordon Prod, unde din zece embrioni viabili colectați de la o mamă de tauri s-au obținut cinci gestații. Un procent foarte bun în orice parte de lume. Pe viitor vom discuta pe larg și despre reluarea lucrărilor de aplicare a biotehnologiei transferului de embrioni într-o serie de ferme de vaci de lapte din Ardeal. Îmbinarea cercetării cu aplicarea directă în ferme e un demers necesar.

O Mecca a crescătorilor de bovine
Chiar și Parada Taurilor este parte din acest demers. Dusă un pic mai aproape de sufletul crescătorilor de vaci prin partea aceea care îmbină show-ul cu rezultatele foarte bune în ameliorare. Valuri de priviri admirative și aria toreadorului din opera Carmen, de Bizet, îmbracă parcă în purpură fiecare taur, ca la o premieră împărătească. Premiile și strigarea la rampă a colaboratorilor și fermierilor care implementează cu succes genetica Semtest BVN. Cine crește vaci, fie ele Bălțate Românești, Holstein Friză, Brună de Maramureș sau Angus, ar trebui ca măcar o dată-n viață să vină sub dealul Tofalăului „să vază cu ochii lor minunea”. Nu se vinde nimic acolo, doar se negociază un loc mai în față la spectacolul geneticii. În plus, peste o mie de fermieri crescători de taurine lasă pentru o zi fermele și își aduc copiii și nevestele la acest spectacol. O sărbătoare a amelioratorilor, a însămânțătorilor, dar și a crescătorilor de bovine din România.


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 627 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!