Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Spania a pierdut doi crescători de bovine pe zi în 2018

Publicat: 17 iunie 2019 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un total de 809 crescători de bovine şi-au închis fermele anul trecut în Spania. Criza este atribuită slabelor investiţii în ameliorarea efectivelor de animale şi lipsei de rentabilitate pe care acest tip de producţie îl presupune.

Potrivit datelor oficiale publicate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în decembrie 2018 erau înregistraţi în Spania un număr de 13.630 de crescători de bovine, comparativ cu 14.439 câţi erau în luna ianuarie a aceluiaşi an.

Vitele_bAceste date, extrase din ultimul raport referitor la declaraţiile obligatorii privind vaccinul din sectorul laptelui, indică faptul că în Galicia, principala comunitate de producători şi cu cel mai mare număr de fermieri, în fiecare zi un crescător de bovine şi-a încheiat activitatea, la sfârşitul anului 2018 fiind înregistraţi 7.548 de producători. În schimb, în principatul Asturia mai existau 1.750 de crescători de vaci pentru lapte, ceea ce înseamnă că 112 ferme şi-au închis porţile în 2018.

În ciuda acestui fenomen îngrijorător, statisticile oficiale arată că preţul mediu de achiziţie a laptelui de vacă la poarta fermei a crescut în Spania în 2018, cu 0,94 procente faţă de anul precedent. Pentru un litru de lapte se plătea în medie 0,322 de euro. În comparaţie cu anul 2014, însă, preţul a scăzut cu 11,04%.

Iulie a fost luna în care preţul laptelui a fost cel mai scăzut (0,312 euro/litru), comparativ cu noiembrie, când litrul de lapte era cotat în medie la 0,333 euro, ceea ce reprezintă o diferenţă de 6,73%. Cel mai ieftin lapte se găsea în Aragon, respectiv 0,3 euro/litru în luna mai, în timp ce în Insulele Canare fermierii au obţinut cel mai bun preţ (0,452 euro/litru, în aprilie).

Producţia totală de lapte în Spania anul trecut a fost de 7,11 milioane de tone, echivalent cu o creştere de 6,81 procente în volumul faţă de anul 2017.

Vizualizat: 632 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?