Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sommet de l'Élevage şi agricultura de mâine

Publicat: 18 noiembrie 2022 - 14:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Salonul internaţional din Clermond Ferrand a înregistrat nu doar un nou record de audienţă, dar şi-a reconfirmat şi poziţia de lider în sectorul creşterii animalelor şi al agriculturii mondiale.

Salonul crescătorilor de animale din Masivul Central a fost o adevărată sărbătoare pentru fermierii francezi şi nu numai, atât prin numărul mare de animale, tehnologii şi echipamente prezentate, cât şi prin gama largă de servicii şi consultanţă.

sommet 2022 01_b 

Şi românii au vizitat Sommet


La ediţia de anul acesta, pe lângă interesul profesional firesc, am remarcat în mod deosebit dorinţa de socializare şi chiar exuberanţa expozanţilor şi vizitatorilor, francezi şi internaţionali.

De asemenea, este de notat numărul mare de vizitatori români, veniţi atât în scopuri pur comerciale, pentru a testa piaţa sau pentru a cumpăra animale şi genetică franceză, cât şi pentru a se pune la curent cu noutăţile din piaţă.

Vom reveni în numerele viitoare ale revistei Ferma cu ample reportaje şi impresii de la evenimentele desfăşurate în cadrul Sommet şi din fermele vizitate.

 sommet 2022 02_b

Peste 100.000 de vizitatori!


Cea de-a 31-a ediție a Sommet de l'Élevage s-a încheiat cum nu se putea mai bine. "Obiectivul a fost mai mult decât atins", declara Fabrice Berthon, directorul general al Salonului.

"105.000 de vizitatori, dintre care 5.000 de vizitatori internaționali, s-au plimbat pe culoarele salonului. Mai trebuie să subliniem excelenta evaluare a animalelor prezente în expoziție, inclusiv rasa Charolaise cu Campionatul Național şi un număr record de conferințe tehnice", a remarcat, în mod deosebit, Jacques Chazalet, președintele SOMMET.

Prezenţa internaţională, atât la nivel de expozanţi cât şi prin cei peste 5.000 de vizitatori internaționali a marcat revenirea după epidemia COVID. Pentru Benoît Delaloy, directorul internațional al Sommet, această ediție a fost una "în care ne-am reîntâlnit cu vechi prieteni. A existat un real entuziasm din partea vizitatorilor străini, încântați să se întoarcă la Salonul Internațional".

 sommet 2022 03_b


SOMMET-ul convivialității


Dintre evenimentele deosebite care s-au desfăşurat pe parcursul celor patru zile ale târgului am remarcat:

1. Congresul european Hereford, la care au participat aproximativ 100 de fermieri crescători ai rasei Hereford din 10 țări, a inclus un bogat schimb de idei și de metode de creștere, dar a marcat şi recunoașterea importanţei Asociaţiei franceze a rasei Hereford.

2. Întâlnirea Jeunes Agriculteurs (Tinerii fermieri) - AfterCow a fost un succes enorm, cu peste 5000 de participanţi.

3. Seara regiunii Auvergne-Rhône-Alpes care a atras peste 1500 de persoane şi a permis expozanților, organismelor agricole și politicienilor să se întâlnească și să discute, la un pahar de vin, convivial, problemele curente şi de viitor ale sectorului agricol.

4. Seara internațională cu prezentarea raselor de bovine, ovine şi cabaline - la care au fost prezenţi aproape 400 de spectatori.

5. Sommet este un eveniment important şi pentru politicieni. Anul acesta, organizatorii, expozanţii şi fermierii s-au bucurat de prezența lui Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii și securității alimentare şi mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului francez, inclusiv Gérard Larcher, președintele Senatului francez.

sommet 2022 05_b 

Iurta şi bucătăria mongolă


Mongolia, invitatul de onoare al Sommet, s-a bucurat de un real succes în rândul vizitatorilor, prin legăturile foarte puternice care au fost create de-a lungul mai multor ani în vederea pregătirii evenimentului. Standul oficial al Mongoliei şi multe alte evenimente, inclusiv vizitele în ferme, conferințe, expunerea unei iurte cu elemente tradiţionale, demonstrații de bucătărie mongolă, precum și prezența ministrului mongol al agriculturii au foarte apreciate.

Declaraţiile oficiale au arătat că cele două state sunt interesate de schimburile din sectorul agricol, în special în ceea ce priveşte bovinele de carne şi ovine.

 

Conștientizarea Anului Mondial al Pastoralismului


Anul 2026 a fost declarat "Anul mondial al pastoralismului și al pășunilor", un eveniment major pentru crescătorii de animale din întreaga lume, iar pregătirile au început deja. Conştienţi de responsabilitatea ce le revine şi implicaţi activ, organizatorii Sommet au planificat o serie de activităţi în jurul temei mondiale a pastoralismului şi care vor culmina cu ediţia din 2026 a târgului.

Ambiția Sommet este de a deveni, la nivel mondial, evenimentul numărul 1 pentru agricultura de mâine, promovând toate progresele și inovațiile care au ca scop conservarea naturii și a omului. Acest angajament de mare anvergură este susținut de un nou logo și de o declarație de intenție mândră care spune: „SOMMET de l'Élevage, World's #1 Sustenable Livestock Show”.

sommet 2022 06_b 

CE SE PREGĂTEŞTE PENTRU 2023?

Următoarea ediţie a Sommet va avea loc în perioada 3-6 octombrie 2023 şi va găzdui campionatele naționale pentru două dintre cele mai populare rase de bovine: Limousin, în ringul principal Zenith, pentru bovine de carne și, în ringul pentru bovine de lapte, Brown Swiss.

Sub forma unei concluzii pentru ediţia 2022 și a unui obiectiv viitor, atât Jacques Chazalet, cât și Fabrice Berthon sunt de aceeași părere: "Să ne continuăm elanul, să întâmpinăm 1.600 de expozanți și 110.000 de vizitatori în 2023".

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

 

Vizualizat: 971 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?