Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Soluţii practice pentru optimizarea vieţii productive a scroafelor

Publicat: 08 octombrie 2021 - 17:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Obiectivul principal al fermierului, în asigurarea longevităţii reproductive a scroafelor, ar trebui să fie limitarea, prin orice mijloace, a epuizării şi „stoarcerii” animalului de resursele corporale pe care le-a acumulat în timpul primei gestaţii.

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii de azi este scăderea alarmantă a numărului de purcei obţinuţi la a doua fătare, a cărei cauzalitate complexă a determinat catalogarea ei ca sindrom.

Câteva dintre sugestiile utile de prevenire a instalării acestui sindrom ar fi următoarele:

1. Evitarea îngrăşării excesive a femelei pe parcursul gestaţiei, pentru că scrofiţele grase la fătare au un apetit scăzut în lactaţie, graţie rezervelor acumulate. În plus, există dovezi clare că la scrofiţele prea grase glanda mamară nu se dezvoltă suficient din cauza depunerilor de grăsime;

2. După încheierea fătărilor, reglarea temperaturii în compartiment la 18-20oC şi limitarea la minim a curenţilor de aer;

3. Creşterea treptată şi zilnică a cantităţii de furaj oferită scroafei;

4. Utilizarea unei diete de lactaţie cu un nivel energetic crescut;

5. Stimularea consumul de apă, întrucât dacă animalul nu bea apă, nici nu consumă suficient furaj. Iar când consumul de apă scade sub 6 litri pe zi, rata mortaliăţii purceilor în primele 2 săptămâni poate creşte de 5 ori!

6. Influenţarea creşterii consumului zilnic, voluntar de furaj, a ingestei prin:

a) administrarea frecventă a furajului (de 3 ori pe zi, la 5-6 ore interval);

b) atingerea pragului furajării la discreţie în zilele 6-8 zile de lactaţie;

c) împărţirea fiecărui tain în două porţii, la un interval de 30 minute şi creşterea raţiei acelor animale care consumă ce au primit;

d) adăugarea de apă peste furaj pentru creşterea palatabilităţii, mai ales acolo unde furajul nu e peletat.

7. Fiecărei scrofiţe îi va fi repartizat doar numărul de purcei complementar numărului de sfârcuri funcţionale, pentru stimularea prin supt a dezvoltării glandei mamare şi creşterea cantităţii de lapte produs;

8. Evitarea prelungirii duratei primei lactaţii prin utilizarea scrofiţelor ca doici, pentru a nu determina epuizarea şi slăbirea femelei;

9. În măsura disponibilităţii spaţiului, la înţărcare, se va evita amestecarea în acelaşi grup a scrofiţelor cu scroafelor mai în vârstă, multipare. Nu vor face faţă competiţiei la furajare şi vor slăbi în continuare.

10. Luarea în considerare a amânării inseminării/montei, până la ciclul estral următor;

11. Consultarea medicului veterinar pentru eventuala administrare de analogi ai progesteronului după momentul înţărcării.

 numar de purcei ok_b

 

Concluzie


Alimentaţia scrofiţelor (dar şi a scroafelor) în perioada de gestaţie şi lactaţie reprezintă cheia păstrării funcţionalităţii şi a nivelului performanţelor de reproducţie al genotipurilor moderne. De la o scrofiţă “grasă şi frumoasă” nu veţi obţine purcei mulţi şi mari! Dimpotrivă!

Cine ignoră rata fătărilor, o face pe banii lui! Obţinerea constantă a unei rate reduse a fătării în fermă necesită ajustarea imediată a câtorva elemente. Vezi AICI ce măsuri corective trebuie luate!

 

un articol de

IOAN LADOŞI

Vizualizat: 1047 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?