Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sistemul furajer: Două greşeli care degradează pajiştile!

Publicat: 12 mai 2020 - 22:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemul furajer asigură 50-60% din necesarul de furaje din producţia culturilor furajere anuale şi perene şi din culturile de pajişti semănate şi permanente.

Structura unui sistem furajer se diferenţiază pe zone de vegetaţie (câmpie, deal, munte), specii şi categorii de animale, nivelul tehnologic aplicat. Furajele de volum (masă verde, fân, siloz, paie) în raţiile de furajare ale animalelor rumegătoare (taurine, ovine, ecvidee) au o proporţie de 50-80%, mai mare în zonele de deal şi munte, unde pajiştile permanente pot asigura peste 80% din necesarul acestor tipuri de furaje.

 sistemul furajer_b

Seceta afectează şi pajiştile

Gestionarea optimă a unui sistem furajer în situaţia unor condiţii climatice extreme reprezintă, pentru fiecare crescător de animale, cea mai dificilă activitate pentru că ea condiţionează nivelul de întreţinere, sănătate şi productivitate al animalelor.

Anul agricol 2019/2020 a debutat la sfârşitul toamnei - începutul iernii cu o scădere drastică a cantităţilor de precipitaţii, care a continuat pe tot parcursul sezonului rece şi continuă şi în prezent. La nivelul României, în acest interval de timp, cantitatea de precipitaţii este de 5-10 ori mai scăzută faţă de media multianuală, favorizând instalarea unei secete pedologice moderate până la extremă, în multe regiuni ale ţării. De asemenea, diferenţa de temperatură, de 10-15 grade Celsius, între zi şi noapte, creează un stres puternic asupra creşterii şi dezvoltării plantelor.

 

Cauze principale ale degradării pajiştilor

În cazul pajiştilor permanente (sau seminaturale), dacă seceta va persista şi în perioada următoare, se va înregistra o degradare puternică a covorului vegetal, prin dispariţia din compoziţia floristică a unor specii perene de plante cu valoare furajeră ridicată şi înlocuirea acestora cu specii lipsite de importanţă furajeră, ce vor afecta atât producţia, cât şi calitatea furajului. Cele mai afectate suprafeţe de pajişti sunt cele cu o stare deja foarte avansată de degradare, ca urmare a neaplicării unui program special de gestionare şi exploatare a acestor terenuri.

Cauzele principale ale acestei degradări puternice a pajiştilor sunt:

  1. Păşunatul continuu cu animalele, în orice zi sau sezon al anului, mai ales în perioada de iernare, constituie factorul cel mai important ce contribuie la degradarea floristică şi, în final, la distrugerea totală a covorului vegetal al pajiştilor.
  2. Neaplicarea unor măsuri minime de întreţinere şi exploatare, conform obligaţiilor existente în orice contract de concesionare sau arendare a pajiştilor, încheiat între deţinător (consiliile locale) şi utilizator (crescător de animale).

 sistemul furajer 2_b

Termen amânat de trei ori!

Scopul principal al amenajamentelor pastorale îl constituie programul de măsuri de întreţinere şi ameliorare a pajiştilor permanente, a unor tehnici speciale de exploatare şi gestionare a acestor suprafeţe, ţinând seama de condiţiile naturale specifice zonei şi de tipurile floristice de pajişti existente. Din nefericire, de la apariţia OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, care menţiona că modul de gestionare a pajiştilor se realizează pe baza amenajamentului pastoral, această acţiune nu a fost finalizată nici până astăzi. Deşi ultimul termen de finalizare al acestor proiecte a fost stabilit pentru 1 ianuarie 2020, s-a solicitat un nou termen, pentru 1 ianuarie 2021. De fapt, este a treia prelungire a termenului pentru ca aceste amenajamente să fie incluse atât în cadrul documentaţiei pentru concesionarea sau închirierea pajiştilor, cât şi pentru APIA, în vederea acordării de subvenţii.

Ce lucrări specifice de gestionare, întreţinere şi exploatare trebuie aplicate de către toţi utilizatorii de păşuni pentru diminuarea efectelor negative ale secetei care afectează suprafeţele de pajişti permanente şi semănate, aflaţi din ediţia 15-31 mai a revistei Ferma.

Am selectat pentru tine şi 9 specii furajere extrem de valoroase

Vizualizat: 1321 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?