Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sincronizarea fătărilor

Publicat: 09 octombrie 2017 - 00:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ani buni, şi în România vânzarea de miei cu o greutate de 18-22 kilograme înaintea Sărbătorilor de Paşti deţine ponderea în structura veniturilor anuale ale crescătorilor de oi. Importantă este obţinerea unui număr cât mai mare de miei pe an la o sută de oi matcă şi sincronizarea fătărilor pentru a prezenta la vânzare loturi de miei cu aspect comercial.

Aşa cum scriam şi în numărul trecut, în anul 2018 Sărbătorile Pascale sunt programate foarte devreme (1-8 aprilie). Unii crescători au solicitat să le recomand o metodă de sincronizare a montelor şi a fătărilor, pentru a prezenta la export loturi de miei uniformi ca dezvoltare, de regulă, mai bine plătiţi.

Ovine_b

Biotehnici hormonale
Inducerea şi sincronizarea căldurilor (estrului) şi a fătărilor au şanse de reuşită, momentan, numai prin aplicarea unor tratamente hormonale adecvate. Biotehnicile hormonale la ovine se bazează pe folosirea substanţelor progestative denumite uzual şi progestagene (progesteron sau analogii săi sinteticifluorogeston-acetat, clormadinon-acetat, medroxiprogesteron acetat) în asociere cu PMSG (pregnant mare serum gonadotropin - ser de iapă gestantă) sau cu FSH (hormonul de stimulare foliculară).
Administrarea substanţelor gestagene pe cale vaginală a devenit metoda cea mai uşoară şi uzuală pentru inducerea şi sincronizarea căldurilor la oi şi capre. Ciclul sexual la oaie este în medie de 16 - 17 zile cu variaţii mici sub şi peste aceste valori. La ovine, hormonul luteinizant (LH) are rol esenţial în maturarea şi dehiscenţa foliculară.
Tratamentul hormonal cu progestative se bazează pe principiul efectului inhibitor al substanţelor gestagene asupra hormonului LH şi astfel ovulaţia nu se mai produce. Dar foliculii secundari din ovarul oii nu se opresc din dezvoltare şi vor continua evoluţia pe o perioadă de 12-14 zile până la foliculi terţiari. După sistarea tratamentului cu progestative, în cazul nostru, prin retragerea pesariilor, la 12-14 zile de la aplicare, majoritatea oilor au pe ovare foliculi terţiari şi sau maturi capabili la un aport crescut de FSH şi LH să se dezvolte în două trei zile în foliculi maturi şi oile vor manifesta călduri sincrone în proporţie ridicată (90-98%) în câteva zile.

Aplicarea bureţilor intravaginali
Administrarea intravaginală se face sub formă de pesarii (bureţi) sau de spirale vaginale. Administrarea sub formă de bureţi este cea mai comodă şi uşoară, în special când se tratează efective mari de animale. Bureţii din poliuretan înglobează substanţa gestagenă şi se introduc în vagin timp de 12-14 zile, cu ajutorul unui dispozitiv tubular special, care înainte de introducere în vagin se lubrifiază. Pierderile spontane de bureţi sunt minime (1-3%). Înainte de introducere în tub, bureţii se pulverizează cu aerosoli de antibiotice (plastseptan), pentru a împiedica dezvoltarea florei patogene, apoi bureţii se comprimă şi se introduc în tubul aplicatorului, în partea mai largă a acestuia. Cu ajutorul tijei cu opritor se împinge buretele până la limita opritorului şi se plasează buretele în faţa cervixului. Se scoate apoi tija şi tubul din vagin, lăsând aţa buretelui să iasă în afară. Extragerea bureţilor după 12-14 zile se face trăgând uşor de sfoară, după care oile sunt examinate atent pentru a nu se lăsa bureţii în interior.
Mai frecvent se utilizează pesariile Chronogest - bureţi cilindrici, din poliuretan, cu lungimea de 50 mm şi diametrul de 20 mm, confecţionate din poliuretan impregnat cu progestative, FGA (acetat de fluorogeston) sau MAP (medroxiprogesteron).
Pentru inducerea estrului în contrasezon se recomandă bureţii ce conţin 30 mg FGA, iar pentru inducerea estrului în sezonul normal se utilizează bureţi ce conţin 40 mg FGA.
Crescătorii de oi care decid să utilizeze o metodă hormonală de sincronizare a căldurilor şi fătărilor trebuie să se adreseze medicului veterinar sau personalului de la un depozit de medicamente de uz veterinar.
Rezultate bune se obţin numai dacă tratamentul se aplică pe oi bine pregătite pentru montă şi în condiţii de bunăstare. Întrucât după tratament căldurile la oi sunt grupate în 2-4 zile, se recomandă monta oilor prin inseminare artificială (IA). Dacă oierul doreşte să utilizeze monta naturală, atunci va asigura un berbec viguros şi bine pregătit la zece oi tratate. Aplicarea corectă a tratamentului de sincronizare a montelor în perioada de toamnă a dat rezultate şi se justifică economic.


REZULTATUL? OBŢINEREA LOTURILOR UNIFORME DE MIEI
În ţările din vestul Europei, tratamentele hormonale sunt tot mai des utilizate de crescătorii de oi cu scopul de a produce loturi de miei destinaţi pentru carne sau pentru sincronizarea fătărilor şi a lactaţiilor în cazul exploatării oilor pentru lapte.
În Franţa, crescătorii care exploatează oile pentru producţia de lapte (rasele Lacaune, Friză etc) şi sunt asociaţi în cooperative de procesarea laptelui înţarcă oile lactante la o dată fixă, pregătesc oile pentru montă şi aplică un tratament hormonal pentru sincronizarea căldurilor la oi cu efect de grupare a fătărilor, înţarcă mieii şi încep mulsul la aceeaşi dată.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 1411 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?