Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi produsele lactate se pot falsifica!

Publicat: 16 iunie 2009 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În numerele anterioare ale revistei noastre am publicat o serie de articole în care am descris modul în care unele persoane încearcă să denatureze starea normală a laptelui lichid, prin adaosul de apă şi de chimicale, cu scopul de a obţine un preţ mai bun. Si produsele lactate, precum sunt smântâna, untul, brânza, laptele bătut, sau iaurtul, pot fi denaturate cu acelaşi scop, comercianţii încercând să corecteze aspectul şi consistenţa acestora.

Click pe poza pentru galerie!

Falsificarea smântânii

Oricare din produsele care se obţin din lapte, după prelucrare, pentru a fi comercializate, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de calitate, precizate prin standarde legale. De exemplu, smântâna, în afară de aspectul, consistenţa, culoarea, gustul şi de mirosul caracteristice, trebuie să mai conţină şi 12-40 la sută grăsime, în funcţie de tipul acesteia (smântâna dulce, smântâna fermentată).

Dacă aceasta nu conţine suficient de multă grăsime, ea îşi pierde aspectul şi consistenţa.

Unii comercianţi, pentru a-i spori volumul, adaugă în smântână lapte lichid, iar aceasta devine prea fluidă şi în consecinţă nu va mai fi vandabilă. Pentru a-i spori consistenţa, ei recurg la adosul de făină de grâu, de amidon, de albuş de ou, de gelatină, de lapte bătut şi chiar de cretă şi gips. Se înţelege că oricare din aceste substanţe adăugate în smântână, produsul rezultat nu numai că îi denaturează integritatea şi calitatea, dar ele dăunează şi sănătăţii consumatorului.


Denaturarea untului, prin adaos de grăsimi

Untul este cel mai digestibil produs dintre toate produsele de origine animală, având un coeficient de digestibilitate de 95%, şi este cel mai bogat în vitamine liposolubile. Untul normal trebuie să conţină aproximativ 80% grăsime cu un punct de topire de 28-30oC. Untul fin conţine 70% substanţă grasă, untul de bucătărie, 96 la sută, untul concentrat, 99,8% substanţă grasă, iar untul uşor, obţinut din zer, conţine 40-55% substanţă grasă.

Pentru a-i spori cantitatea, adesea, în untul normal se adaugă grăsimi de origine animală sau vegetală. Un asemenea demers este, însă, uşor de evidenţiat, pentru că acestea modifică punctul normal de topire al untului, precum şi indicele de refracţie şi gradele refractometrice, de la 1,4567 la valori superioare sau inferioare acesteia.


Brânzeturi cu amidon

Şi brânzeturile pot fi falsificate prin adaos de cartofi, făină de cereale sau alte substanţe amidonoase, cu scopul de a le spori volumul şi de a obţine venituri necuvenite. Se înţelege că un asemenea procedeu schimbă calitatea produsului şi reduce valoarea nutritivă, dar scurtează şi timpul de păstrare a acestora.

Obţinerea de brânzeturi dintr-un amestec de lapte de vacă cu cel de oaie sau de capră constituie în esenţă tot o modalitate de falsificare a brânzeturilor. Asemenea procedee constituie un fals dacă, prin înscrierea pe eticheta produsului consumatorul nu este informat şi avertizat de prelucrarea produsului prin amestec. Dacă, însă, pe etichetă se menţionează acest lucru, atunci procedeul nu constituie un fals.


AVERTISMENT

Laboratoarele de analiză dispun de metode adecvate care stabilesc cu precizie dacă brânza este obţinută numai din lapte de vacă, de oaie sau de capră sau din amestecul acestora. Una din aceste metode este reprezentată de aşa numitul indice Polenske. Brânza fabricată dintr-un amestec de lapte de vacă, oaie şi capră are un indice Polenske 4, iar pentru cea fabricată din lapte de oaie sau de capră, indicele ajunge la 7-8.


CONŢINUTUL SMÂNTÂNII NATURALE

O smântână naturală trebuie să corespundă standardului caracteristic tipului acesteia.

Smântâna dulce cu conţinut redus de grăsime trebuie să aibă minimum 12 g materie grasă (12%)/100 g, dar şi o aciditate maximă de 20 grade Törner (T).
Smântâna proaspătă sau emulsionată trebuie să conţină maximum 30% materie grasă;

Smântâna dulce pentru frişcă va avea 32% grăsime şi o aciditate maximă de 20 grade T, iar smântâna maturată sau de consum trebuie să conţină 25- 30% grăsime şi o aciditate de 90 grade Torner.
Orice deviere de la aceste valori, care se găsesc pe etichetă, este suficientă pentru ca inspectorul să declare produsul drept smântână falsificată.

Vizualizat: 2076 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
branza contrafacuta Obor
|
04. 18, 2016. Monday 06:50
Adresele laboratoarelor?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?