Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi caprele vă pot scăpa de buruienile nedorite

Publicat: 31 iulie 2020 - 16:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştim cât de mult le place caprinelor să mănânce buruieni, arboret şi frunze din capaci. Se pune întrebarea: ştiţi care categorie de capre şi care rasă consumă cele mai multe buruieni?

Caprele sunt animale foarte active care, în mod natural, consumă buruieni, arboret şi frunze din capaci. Pe acest considerent sunt folosite, de multe ori, ca mijloc ecologic pentru combaterea buruienilor şi a arboretului care infestează proprietatea pe care o deţineţi.

Foto 1 capre mananca buruieni_b

Masculi sau femele?

Masculii castraţi sunt categoria considerată cea mai bună pentru controlul creşterii şi înmulţirii buruienilor şi arboretului. În nici un caz nu se recomandă folosirea caprelor gestante sau în lactaţie. Uneori, în tufărişul des, ugerul poate fi rănit de ţepi, iar dacă nu este tratat la timp, rănile se pot suprainfecta şi, în cazurile cele mai grave, evoluează până la mamită. De asemenea, anumite specii de buruieni sau arboret pot imprima laptelui gust şi miros respingător fiind refuzat de consumatori.

Evitaţi să folosiţi, pe cât posibil, caprele cu coarne, pentru că există mari şanse ca acestea să-şi prindă capul în gard sau în ramuri foarte dese. Uneori, caprele cu coarne pot răni alte capre din turmă. Pentru a lucra mai uşor cu ele se recomandă ecornarea.

Foto 2 capre manca buruieni_b

Alegere în funcţie de rasă şi de orientarea producţiei

Caprele adulte de carne din rasa Boer pot consuma vegetaţia de la nivelul pământului şi până la înălţimea de 1,8 - 2,2 m. Tineretul şi caprele din rasele pitice vor prefera arboretul de dimensiuni mai mici.
Cele din rasele pentru fibre, ca de exemplu Angora sunt, de asemenea, o alegere bună pentru eradicarea vegetaţiei nedorite.

Caprele din rasele pentru lapte nu sunt preferate, decât ocazional, a fi folosite pe o păşune infestată cu buruieni şi arboret din motivele amintite anterior, dar şi din cauza faptului că aceste plante au valoare nutritivă scăzută şi păşunarea lor se face cu un consum mare de energie din partea animalului, ceea ce duce la scăderea producţiei de lapte.

De obicei, caprele folosite la combaterea buruienilor sunt rezultatul unei încrucişări între rase de lapte şi de carne. Astfel de hibrizi sunt sănătoşi, rezistenţi, cu temperament mai linistit şi sunt mai puţin afectaţi de paraziţi decât caprele în rasă curată.

Cât de periculoase sunt plantele otrăvitoare?

Consumul unor plante otrăvitoare nu duce, decât foarte rar, la decesul caprelor din două motive: unul că nu consumă suficient de mult dintr-o plantă şi al doilea că le plac doar părţile crude unde compuşii toxici se găsesc într-o cantitate mai mică. Pe măsură ce mugurii sunt tot mai puţini şi nu există altă sursă de hrană, caprele manâncă şi tulpinile buruienilor sau coaja copacilor, iar pericolul de intoxicare creşte.

2 SOLUŢII PENTRU UN CONTROL TOTAL AL BURUIENILOR

  1. Puteţi lua în considerare creşterea caprelor de mărimi (talii) diferite, împreună, într-o turmă. Făcând acest lucru, vă veţi asigura că speciile de buruieni sau plante sunt consumate la înălţimi diferite.
  2. O altă formă de asociere este şi utilizarea caprelor împreună cu alte specii de animale domestice rumegătore (bovine, ovine) pentru a vă asigura că vegetaţia va fi consumată într-o proporţie cât mai mare. Speciile de plante, mai cu seamă buruienile, rămase neconsumate de alte specii vor fi în atenţia caprelor.

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 886 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?