Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SEZON DE MONTĂ: Ce trebuie să facem pentru a avea capre bune!

Publicat: 07 octombrie 2021 - 12:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reuşita cere pasiune, pricepere şi multă muncă. Ce trebuie să facem pentru a avea capre bune?

1. Ţinem urmaşi de la cele mai bune capre ale noastre.

2. Vrem capre şi mai bune? Aducem masculi din alte ferme, ţapi cărora le cunoaştem ascendenţa (bunici şi parinţi) şi care sunt mai “buni” decât ceea ce avem noi. Sigur, cei mai mulţi crescători afirmă: „Ştiu eu cum sunt caprele mele şi cu ce ţap le-am montat. Ce îmi trebuie mie bătaie de cap!?” Da, sunt de acord cu afirmaţia, dacă aveţi un efectiv mic de capre ce poate fi montat cu un singur ţap. Aşa veţi şti şi tata, şi mama iedului şi puteţi ţine minte ce s-a întimplat cu trei ani în urmă. Dar... cu totul alta e situaţia dacă aveţi un efectiv care implică folosirea a doi sau mai mulţi ţapi. Lucrurile se complică, iar fară o evidenţă scrisă a montelor şi fătărilor, sunt convins că e greu să ştiţi ce se întâmplă în anul respectiv şi mai ales ce s-a întâmplat în anii trecuţi.

3. Nu e uşor! Asta implică multă muncă, dar veţi avea cele mai bune şi mai valoroase capre, puteţi dovedi care e valoarea lor şi le vindeţi mai scump după ce câştigaţi încrederea celorlalţi crescători.

 

Păcatul consangvinizării


Dacă credeţi că ţapii pe care îi deţineţi sunt cei mai valoroşi, fară a cunoaşte date despre ascendenţa lor, vă înşelaţi. Fără o evidenţă exactă a montelor veţi face consangvinizare. Ţapii vor monta fiicele...sau mamele. Foarte curând se va simţi regresul manifestat prin scăderea în greutate a produşilor, a producţiei de lapte, defecte de exterior, malformaţii, etc.

Ferma de capre_b 

 

Metode de reproducţie


În funcţie de producţia de lapte

Organizarea sezonului de montă implică acţiuni care sunt specifice caprelor şi mai puţin oilor, după caz.

În cazul în care caprele noastre au o producţie mică de lapte şi le înţărcăm până în toamnă, se aplică acelaşi protocol ca şi la oi: extragerea reformelor şi furajare stimulativă pentru refacerea rezervelor corporale, urmată de montă în septembrie - octombrie.

În cazul în care caprele sunt specializate pentru lapte, monta o efectuăm în timpul lactaţiei, fiind necesară doar o perioada de repaus de minimum 60 de zile înainte de fătare.

Dacă încă mulgem caprele, înlocuim reformele, suplimentăm raţia şi după două săptămâni introducem ţapii. Perioada optimă este tot septembrie - octombrie, cu înţărcarea lor în decembrie - ianuarie şi fătare în februarie - martie.

 

În funcţie de omogenitatea rasei

 

Într-un efectiv este bine să avem aceeaşi rasă atât pentru capre, cât şi pentru ţapi. În caz contrar, vom obţine hibrizi pe care putem să-i creştem sau să-i vindem pentru producţia lor, dar nu pentru valoarea genetică pe care o au.

Pentru hibrizi nu vor putea obţine niciodată subvenţii şi nu pot fi înscrişi ca rasă pură în evidenţele Societăţilor de Ameliorare. Sunt doar animale care pot manifesta valoarea hibridă a părinţilor. Dar odată folosiţi la montă cu o rasă pură, ei vor transmite ani la rând caractere de exterior care vor impurifica rasa. Cu alte cuvinte, nu va fi ceea ce se vede...

La o fermă care dispune de capre şi ţapi de aceeaşi rasă, organizăm monta astfel încât să nu facem împerecheri înrudite. Pentru aceasta putem delimita la păşune mai multe suprafeţe de teren pe care le împrejmuim şi acolo ţinem câte un ţap cu caprele desemnate (haremul) lui pe toată perioada de montă. Dacă efectivul e prea mare, îl împărţim în jumătate şi caprele mai puţin productive le vom monta liber cu ţapi din rase de carne iar produşii vor fi destinaţi pentru carne.

Monta dirijată. După ce se dobândeşte un anumit grad de experienţă, se poate face monta dirijată, care aduce cele mai bune rezultate, dar necesită multă muncă pentru implică depistarea caprelor în călduri cu ţapi încercători, aducerea lor în boxă şi monta de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) cu acelaşi ţap, după un program de monte bine stabilit, care va evita consangvinizarea.

Capre de hobby.Avem câteva capre pe care le ţinem ca animale de companie? Atunci nu ţinem ţap, căci ne va “parfuma” toată curtea. Aranjăm monta la o fermă care dispune de masculi. Nu ne va interesa rasa, ci doar frumuseţea ieduţilor.

Potrivirea perechilor în funcţie de caracterele dorite ne permite să ţinem în efectiv şi să promovăm capre de mare valoare. Reuşita cere pasiune, pricepere şi multă muncă.

PRIMA MONTĂ A CAPRELOR

Crescătorul decide când e cel mai bine să introducă la montă tineretul din ferma sa. Totuşi, există nişte criterii clare legate de vârsta şi greutatea animalului, dar şi de specializarea rasei pe producţia de lapte sau de carne. Click AICI şi află detaliile unui bun management la reproducţiei în ferma de caprine!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1795 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?