Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SEMNELE BOLII. Cum SĂ RECUNOŞTI o CAPRĂ BOLNAVĂ?

Publicat: 06 noiembrie 2017 - 19:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

URMĂREŞTE SIMPTOMELE BOLII! Sezonul rece, însoţit de ploi şi vânt, care se va instala curând, nu este pe placul animalelor, cu atât mai puţin al caprelor care trebuie adăpostite pentru a evita îmbolnăvirea lor. 

De cele mai multe ori este la îndemâna noastră să depistăm o stare de boală şi să intervenim la timp prin înlăturarea cauzelor favorizante sau să apelăm la medicul veterinar pentru tratarea bolii.

Dacă animalele ar putea spune cum se simt, ar fi mai uşor pentru proprietarii lor să ştie care este starea lor generală. Cu toate acestea, caprele au şi propria lor “limbă de comunicare”. Este destul de uşor să învăţaţi cum să recunoaşteţi o capră bolnavă. (...)

Caprele sănătoase sunt, de obicei, liniştite, dar energice şi jucăuşe. Ele nu “plâng” foarte mult şi vor avea tendinţa să rămână într-un loc de cele mai multe ori. Prin urmare, dacă vedeţi o capră care se află într-un singur loc întreaga dimineaţă, nu trebuie, neapărat, să îl luaţi ca un semn de boală. Caprele sănătoase nu produc prea mult zgomot. Cu toate că ele behăie din când în când, trebuie să distingem semnificaţia sunetelor emise ca gemete, plâns sau behăitul provocat de disconfort sau de durere. Există câteva rase de capre care generează o mulţime de zgomote, cum ar fi rasa Nubiană, dar proprietarii lor se vor obişnui cu acest comportament de-a lungul timpului.
Unele cauze frecvente pentru behăit includ boala, foamea şi setea. Analiza cauzelor care stau la baza emiterii sunetelor vă poate ajuta să distingeţi ce încearcă “să vă spună”. Când o capră este înfometată sau însetată, behăitul devine mai intens pe măsură ce trece timpul.
Caprele se manifestă comportamental şi auditiv diferit în timpul sezonului de reproducere sau al perioadei de gestaţie. Aceste manifestări vizibile sunt diferite faţă de comportamentul lor obişnuit.
O capră bolnavă poate fi observată cu uşurinţă deoarece ea încearcă să se separe de turmă, iar o capră sănătoasă caută de obicei compania altei capre. Un exemplar bolnav emite un sunet diferit faţă de cel al unei capre însetate sau înfometate. Puteţi auzi o schimbare distinctă a tonului atunci când comparaţi un geamăt normal cu unul determinat de o boală. Gândiţi-vă la modul în care se schimbă vocea umană a unui bolnav. Semnele emise de caprele sănătoase vor suna “mai viu” decât ale celor bolnave.

Caprine_b

Poziţia cozii indică statusul sănătăţii
Mai există riscul de apariţie a calculilor urinari, care au efect asupra aspectului şi motilităţii caprelor. Un animal care suferă de această afecţiune geme, încearcă să se întindă şi să se ridice în mod repetat. Alte simptome: coada purtată în jos (este un semn pentru multe alte boli), păr mat (fără luciu), animalul stă mult timp în picioare, scutură des capul, tremură şi geme iar gingiile sunt de culoare albă. Menţionez că indicatorul stării de sănătate la capre, după cum ştiu mulţi crescători, este coada purtată în sus. Când coada este lăsată în jos există suspiciunea de boală din diferite cauze.
Caprele gestante ar trebui să fie, de asemenea, ţinute sub observaţie atentă mai ales în timpul travaliului, deoarece acestea vor manifesta modele unice de comportament: gem şi se culcă în mod repetat, se ridică şi scurmă solul cu membrele anterioare şi încercă să facă o groapă (culcuş).
Infecţia cu Escherichia coli şi tetanosul sunt bolile care produc pierderi mari în efectivul de capre. O diaree severă însoţită de mişcare lentă este un semn precoce al infecţiei cu E.coli. Diareea la iezi poate fi cauzată şi de infestări cu viermi sau cu Coccidia. Când gâtul este rigid şi se mişcă în cerc, putem suspiciona tetanusul sau poliomielita. Infecţia cu tetanos duce la deces în câteva ore, în timp ce poliomielita poate evolua mult timp înainte de a deveni fatală. Enterotoxemia este cauzată de bacterii cunoscute sub numele de Clostridium perfringens şi apare în special în urma supraîncărcării rumenului. Sunt doar câteva boli care vă pot afecta efectivul de capre.

Ce metode de prevenţie recomandă specialiştii, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 2247 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Portofoliul de utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, prezentate de Amazone la Agriplanta 2018, a cuprins: plugul Hektor, discul Catros+ 5002-2TS; combinatorul Ceus 4002-2TX Super şi Cenius 4000, precum şi semănătoarea de prăşitoare ED 6000-2C Special şi semănătoarea pneumatică Cirrus 6003-2.

Interviu cu Liviu Zimcea - reprezentant Amazone în România

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?